Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozbitý ventilátor (?) + zamrzání při startu NTB

Zdravím.
Prosím o radu s notebookem (Fujitsu Siemens Amilo Pi2530). Delěí dobu mě zlobí větráček (pár týdnů se "sekal", pak zas jel normálně, pak zas blbnul). Dnes asi odešel úplně (už se nerozjíždí vůbec, teplota jde přes 80 stupňů). Po vypnutí a vychladnutí jsem se pokusil NTB znovu zapnout, naběhnul do Windowsů, ale po pár minutách se celý seknul, musel jsem použít tvrdý restart. Poté jsem ho spustil znovu, ale teď se sekne ještě před naběhnutím BIOSu (kontrolky svítí, ale HDD nepracuje a obrazovka je černá). Máte s tím někdo zkušenost? Může to být způsobeno vadným ventilátorem, nebo jsou to 2 na sobě nezávislé vady? Servis bude asi nezbytný :/

Předmět Autor Datum
Si nevšimol že pri zapnutí notebooku, cca 3-10 sekund, podla výrobcu, beží vetrák temer naplno ? Pri…
Joseph 25.07.2011 20:13
Joseph
S tím prvním nesouhlasím. Na letadlo si hrají notebooky HP, co jsem měl šanci zkoušet lenovo, Dell,…
Potkan007 25.07.2011 20:30
Potkan007
Přesně jak napsal Potkan007. S tebou zásadně nesouhlasím. Možná to tak je u stolního PC, ale ne u nt…
ksmile 25.07.2011 20:38
ksmile
Jak vypadá ten větrák zevnitř?Byl už někdy za ty tři roky čistěn?Možná by to spravila kapka oleje do…
ajavar 25.07.2011 20:48
ajavar
jj, čistím ho..je prakticky čistý, žádné nánosy prachu..Jinak jak se dostanu až k ložisku? To vypadá…
ksmile 25.07.2011 20:56
ksmile
Ventilátor má ve středu kulatou nálepku(na obr.je částečně vidět).Dobře poslouží injekční stříkačka…
ajavar 25.07.2011 21:10
ajavar
Dík za radu. Akorát ten můj větrák tam nálepku nemá. Uprostřed je prostě plastové "kolečko", do kter…
ksmile 25.07.2011 22:36
ksmile
Čistě prakticky - při zapnutí - a i po najetí do OS či další nenáročné práci - u některých notebooků… poslední
VN 26.07.2011 01:38
VN

Si nevšimol že pri zapnutí notebooku, cca 3-10 sekund, podla výrobcu, beží vetrák temer naplno ?
Pri starte počítača nejaký čas CPU funguje v " reálnom " režime, tam žiadne mechanizmy šetrenia nie sú !! Spustenie šetriacich režimov je podmienené naštartovaním operačného systemu.

Vieš rozumne vysvetliť z akého dôvodu si zapínal notebook bez funkčného vetráku. Nechápeš že CPU bez chladenia a spustenia šetriacich režimov behom nie mnohých sekúnd dosiahne teploty ku 100 st Celsia a viac ?
CPU sa síce nezničí, zasiahnu ochrany, no prehriatie dosky okolo socketu môže narobiť neopraviteľné škody.

S tím prvním nesouhlasím. Na letadlo si hrají notebooky HP, co jsem měl šanci zkoušet lenovo, Dell, Asus, Acer, Toshibu tak všechny roztočí větrák pomalu hned od začátku. Když zapínáme ve škole najednou 15 notebooků, ozve se hukot jen od obdivovatelů HP, všechny ostatní notebooky mlčí, huko přijde maximálně když se hodně zahřejou.

Přesně jak napsal Potkan007. S tebou zásadně nesouhlasím. Možná to tak je u stolního PC, ale ne u ntb. Alespoň ne u Fujitsu. Od začátku, co notebook mám (asi 3 roky) nikdy neběžel větráček hned po zapnutí. Nastartoval se až při nějaké složitější "akci". Ntb tohoto typu zvládají činnost dokonce bez větráčku, pokud neděláš nic náročného (např. píšeš krátký textový dokument). Mám měřič teploty a přes 83 to nešlo nikdy, ani bez větráčku, tak zase v klidu. Tím jsem ti tedy zodpověděl, proč jsem ntb zapínal - protože se větrák při zapnutí nespouští!
Každopádně bych radši, kdyby byla odpověď k tématu (místo osočování). Každopádně ntb po "odstavení" zas jede, větrák stále ne, takže to bude asi tím.

jj, čistím ho..je prakticky čistý, žádné nánosy prachu..Jinak jak se dostanu až k ložisku? To vypadá na dlouhé šroubování a nechci někde něco pokazit (po odšroubování spodního víka ntb je na větráčku ještě poměrně dost šroubků)..

Ventilátor má ve středu kulatou nálepku(na obr.je částečně vidět).Dobře poslouží injekční stříkačka s jehlou a doprostřed vpíchnout kapku oleje(Konkor,WD spray).Vpich pak přelepit kouskem izol.pásky nebo i papírové samolepky.Zkusit jemně ručně,jestli se volně otáčí.
Pokud to nepomůže,může být už po něm,či závada někde jinde,v jeho napájení,desce,atp.

Čistě prakticky - při zapnutí - a i po najetí do OS či další nenáročné práci - u některých notebooků sluchem v podstatě nepoznáš, jestli větráček jede. Samozřejmě v zátěži a dle nějakých mezních (nebo méně obvyklých) teplot by mělo být znatelné šumění poznat (u výdechu chlazení). Pokud nic od chlazení u výdechu neslyšíš/"necítíš", teploty jsou nadmíru vysoké (viz konkrétní komponenty), pak něco asi nebude v pořádku. Pokud větráček vůbec nejede, nechceš moc riskovat nějaké vlastní "opravy", spíš bych to viděl rozumně na servis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru