Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Rozdíl mezi TV a monitorem

Možná blbý dotaz, ale opravdu mě to zajímá. Snad (dobře) chápu situaci před pár léty, když byly monitory i TV typu CRT. TV přijímač měl dáno pevné rozlišení, takže obraz z PC tam často nedosahoval kvalit jako na monitoru (CRT), kde bylo možné přizpůsobit rozlišení monitoru grafické kartě. Teď koukám na různé letáky prodejců a vidím "PC monitor s TV tunerem" a hned vedle stránka "TV s PC vstupem HD rozlíšení". Pro mne jako laika, se to jeví jako stejná věc. Jednoduchý dotaz. Kdy koupit monitor a kdy koupit TV s PC vstupem (dnešní LCD jej mají vlastně všechny). Samozřejmě předpokládám situaci, že bych chtěl (ten monitor, nebo TV) používat jako TV i jako monitor. Samozřejmě je těžké srovnávat ceny, ale pořád mi nějak vychází, že LCD monitory se stejnou uhlopříčkou, HD rozlišením a přibližně stejnou výbavou jsou o něco dražší než HD LCD TV. Z toho důvodu usuzuji, že nějaký rozdíl tam pořád je a právě o to mi jde.

Děkuji za vysvětlení

Předmět Autor Datum
To mi teda ukaž srovnání full HD televize a full HD monitoru se stejnou úhlopříčkou. Po letmém rozhl…
Niko Bellic 27.04.2012 22:35
Niko Bellic
Dík! O to mi právě jde . Jaký v tom je rozdíl. Určitě jsem něco přehlédl, nedocenil, jsem laik, prot…
lupkovic 27.04.2012 22:46
lupkovic
No jen doplním Jak jsem psal ty FULL monitory jsou dražší (pokud jsem dobře koukal)
lupkovic 27.04.2012 22:48
lupkovic
No však jsem psal. Když porovnáš 27" 1080p monitor a 26" 720p Televizi, tak je jasné, že monitor bud…
Niko Bellic 27.04.2012 23:03
Niko Bellic
Děkuji za radu. Já jsem porovnával, ale mimo ceny rozdíl stále nevidím (v prodejně mi ho taky nedoká…
lupkovic 27.04.2012 23:35
lupkovic
Jako myslím technický rozdíl. Nezajímá mě cena, nebo vlastně ano - ta cena něco odráží a to je to, c…
lupkovic 27.04.2012 23:55
lupkovic
Ale vždyť už ti odpověděl. Televize je zamýšlená na sledování z větší vzdálenosti, má nižší rozlišen…
Potkan007 28.04.2012 10:31
Potkan007
rozdiel medzi televízorom a monitorom je jdnak vo velkostiach pixelov/zobrazovacích bodoch-monitor m…
audax 28.04.2012 02:58
audax
Děkuji moc za vyčerpavající vysvětlení
lupkovic 28.04.2012 07:33
lupkovic
Jo ještě prosím Vás, jestli jsem to dobře pochopil. Pokud sleduji TV vysíláni, je úplně jedno, jestl…
lupkovic 28.04.2012 07:38
lupkovic
pokial je monitor prispôsobený z výroby tak,že má tv tuner,tak "televízny obraz" bude rovnaký ako na…
audax 28.04.2012 15:11
audax
Děkuji panu AUDAX za dobré vysvětlení , vždycky hledím když na logicky položenou otázku odpoví x lid…
MMJ 26.02.2015 19:12
MMJ
On tam toho nasplietal. TV zobrazuje aj pozitivne, nielen interlaced, a tiez podporuje rozne frekven…
MM.. 26.02.2015 19:54
MM..
TV to najprv prezvyka kdejakymi procesormi Což může být někdy výhoda. Vypozorováno z praxe na tom,…
jirka44 26.02.2015 20:09
jirka44
Ano ved na to su v tej TV tie procesory, aby dokonalejsie robili resize (lebo TV vysielanie takmer n… poslední
MM.. 26.02.2015 20:11
MM..

To mi teda ukaž srovnání full HD televize a full HD monitoru se stejnou úhlopříčkou. Po letmém rozhledu po eshopech usuzuji, že Full HD televize začínají na 32 palcech. Monitor s takovou úhlopříčkou má značně vyšší rozlišení - vyšší hustota pixelů - vyšší cena. Jistě hraje roli i odezva a podobné vlastnosti. U nižších úhlopříček najdeš tak leda HD Ready (rozlišení z notebookových 12 palcových displejů) a to při úhlopříčce 26 palců. To je tak na sledování z metru a více.

rozdiel medzi televízorom a monitorom je jdnak vo velkostiach pixelov/zobrazovacích bodoch-monitor má maličké a hustejšie,ďalej je to horizontálna skenovacia frekvencia-u monitorov je to od 15 do 155kHz, u televíznych obrazoviek je to fixne stanovené na 15.6 alebo 15,7 kHz podla televíznych štandartov/PAL oblasti versus NTSC oblasti/...video frekvencia,t.j. kolko obrazových bodov za sekundu je možné zobraziť vo forme obrazu je u monitorov 15MHz a viac u televízorov max 6MHz a nakoniec je rozdiel v spôsobe zobrazenie/vykreslovania kompletného obrazu na obrazovke televízorov a monitorov,televízor zobrazuje tvz interlaced obraz,vykresluje obraz v stupňovitých odtieňoch,najprv sa vykreslujú tvz.even a neskôr odd-lines obrazu,čo ludský mozog vníma ako jednoliaty obraz bez prudkých zmien kontrastov,počítačový monitor zobrazuje non-interlaced a vykresluje kompletný obraz naraz,takže jeho elektronika musí byť niekolkonásobne rýchlejšia,tomu napomáha aj predpríprava obrazu pomocoou grafického adptéru počítača-pokial by monitor zobrazoval rovnako ako televízny,nebolo by možné zobraziť napr. súvislý kontrastný text ako neblikajúci statický obraz...moderné televízory,ktoré je možné použiť aj ako monitory,majú obvykle zdvojené riadiace obvody pre pc signály a tv signály...

pokial je monitor prispôsobený z výroby tak,že má tv tuner,tak "televízny obraz" bude rovnaký ako na televízore,výrobca tam primontuje rovnaké riadiace obvody ako sú v televízore...ešte doplním jednu závažnú vec,treba dôsledne rozlišovať medzi monitorom,ktorý má tv tuner a medzi televízorom,ktorý umožňuje použitie ako pc monitor,pri televízoroch hrozí to,že vedia v režime pc monitora pracovať len v rozlíšeniach 640x480/800x600,čo pri televízore s napr.120cm a väčšou obrazovkou môže znamenať polopoužitelný obraz,ako je takýto televízor vyrobený,záleží výlučne konkrétneho výrobcu,pri televízoroch sa dodržujú normy,ktoré platia pre televízne štandardy,u monitorov takéto problémy odpadajú,tie majú ovela jemnejšie rastre zobrazovacích bodov a zvládajú ovela vyššie rozlíšenia ako televízory,takže aj keď ich obvody použijú interpoláciu televízneho obrazu na celú plochu monitora,vyzerá tv obraz na pc monitore stále subjektívne nádherne,jedinou chybou krásy u monitorového obrazu bolo staré analogové vysielanie,kde nekvalitný príjem,ktorý sa prejavoval ako sneženie,duchovia a podobné chyby bol na pc monitore velmi kontrastne vidieť...

On tam toho nasplietal. TV zobrazuje aj pozitivne, nielen interlaced, a tiez podporuje rozne frekvencie (a rozlisenia az po fullHD). Vsetko zavisi od vstupneho signalu a od modelu TV.
Hlavny rozdiel TV vs. monitor je ten, ze monitor zobrazuje vsetko presne tak jak prislo a relativne okamzite, TV to najprv prezvyka kdejakymi procesormi (= oneskorenie a pixely nie su presne na pixeloch jak to PC vyslal). Vypnut sa to v TV da nastavenim herneho modu apod v menu.

TV to najprv prezvyka kdejakymi procesormi

Což může být někdy výhoda. Vypozorováno z praxe na tom, co mám doma. Mám dva monitory (EIZO a LG, oba 1280*1024) a jeden TV Samsung (1920*1280), který má taky DVI vstup. Na obou monitorech je obraz ostrý jenom při nativním rozlišení (což není nic překvapivého). Ale ta TV si nechá líbit i jiná rozlišení a kvalita je pořád stejná. Teď ji třeba provozuju v režimu 1280*768, ale zkoušel jsem i 800*600. Takže právě z toho jsem už kdysi usoudil, že ta TV si prostě všechno přepočítává a zobrazí to všechno zhruba stejně kvalitně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru