Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdíl mezi ventilátory a procesory

Zdravím Vás,
měl bych dvě otázky, které se týkají HW. Zajímalo by mě jestli je nějaký zásadní rozdíl mezi klasickým a radiálním ventilátorem? Tedy samozřejmě mimo princip, jakým pracují. Mně osobně přijde, že klasický ventilátor podává mnohem lepší výsledky, nežli ten radiální = při stejném průtoku vzduchu stačí klasickému nižší otáčky/při stejných otáčkách má klasický lepší průtok vzduchu. Radiální má dle mého pohledu výhodu pouze v kompaktnějších rozměrech a možná lepší účinnost při malých rozměrech, kdy zase klasický potřebuje vysoké otáčky... Ptám se na to jen tak ze zajímavosti, protože nějak častěji vidím HW chlazený radiálním ventilátorem (grafické karty, chlazení chipsetu), i když mi přijde, že klasický by byl vhodnější. U notebooků je mi důvod použítí jasný. Ale u grafických karet, případně u chlazení chipsetů mi ten důvod tak zřejmý není - proč např. výkoná grafická karta Radeon 68xx/69xx, která přeci jen hřeje, je původně navržena právě s tímto radiálním ventilátorem, když dle mého názoru musí kartu chladit hůře, než nereferenční provedení. Je v tom nějaký zásadní důvod nebo je to jen otázkou návrhu nebo nedostatkem místa?
Druhý dotaz se týká rozdílu mezi desktopovým a serverovým procesorem. Jaký je mezi nimi zásadní rozdíl, že je jeden určen pro dané nasazení a není příliš vhodný pro to druhé? Z mého pohledu (laika) jsou stejné. Např. porovnám-li AMD Athlon 64 a AMD Opteron 64 (stejné frekvence, cache paměti, rychlost hypertransport, rozšiřující funkce, výrobní proces, atd. Prostě na první pohled stejné mimo to, že Opteron používá lepší paměti (ECC reg.). Když tedy vypadají stejně, proč je lepší použít Opteron pro server a ne Athlon, který vypadá stejně, ale je levnější... A obráceně Proč dražší a zřejmě lepší Opteron není úplně vhodný pro herní PC? Jaký je tedy rozdíl mezi desktopovým a serverovým procesorem? Děkuji za objasnění a zdravím.

Předmět Autor Datum
vykon chladenia zavisi od celkoveho navrhu chladica a vzduchovych tunelov atd a nie od toho ci je ra…
MM.. 21.11.2011 00:05
MM..
Zdravím, možná jsem to nenapsal úplně správně. Mě hlavně zajímal rozdíl mezi ventilátory z technické… poslední
Daf 27.11.2011 02:29
Daf
Inac vseobecne mozu serverove CPU byt aj trochu odlisne v architekture, tym ze optimalizuju pouzitie…
MM.. 21.11.2011 00:09
MM..
viz MM, já jen doplním: všechno to je o ceně a spolehlivosti. Klasická "turbína" z referenčních graf…
touchwood 21.11.2011 06:41
touchwood

vykon chladenia zavisi od celkoveho navrhu chladica a vzduchovych tunelov atd a nie od toho ci je radialny vetrak alebo nie. U grafik je limitovany vyrobca aj miestom kedze nechce zadrbat viac jak jeden dalsi slot. Normalny vetrak (a nejaky poriadny 12cm :) by bol aj podla mna lepsi jak radial. Ked chces tak si to tam nabastli. Ja radsej pouzivam pasivne chladene grafiky aby som nemusel riesit randal nejakeho cinskeho vytvoru.

Serverove PC maju prave navyse niektore fcie ktore su dobre pre server, to jest podpora ECC (inac ECC ma podporovat doska a nie CPU), a zvycajne vacsia cache v CPU, pripadne na serveri sa predpoklada velka RAM t.j. je mozne aj fyzicka podpora velmi velkeho mnozstva RAM (si nemysli ze ked mas 64bit CPU ze tam mozes nadrbat tisic GB, nemozes lebo memory controller by musel vediet patricne adresovanie a cache controller by to tiez musel chapat atd a bezne memory controllery mavaju obmedzenia na mnozstvo RAM, serverove maju tie obmedzenia zvycajne vyssie.
//dodatok: a serverove dosky dovoluju aj pouzitie viacerych CPU na jednej doske apod. a na toto tusim musis pouzit serverove CPU ptz normalne CPU toto tusim neumoznuju
Inac neni problem urobit maly firemny server aj z normalneho PC, dnes je cache tak velka ze to je uz jedno. Ale ECC je dobra vec, okrem toho nejaky slusny RAID. To su ale skor veci tykajuce sa zakl.dosky resp. pridavnych komponent.

Zdravím,
možná jsem to nenapsal úplně správně. Mě hlavně zajímal rozdíl mezi ventilátory z technického hlediska (jestli je mezi nimi nějaký zásadní prozdíl, proč se radiální objevují častěji a častěji). Na první pohled totiž klasický ventilátor např. s 8 lopatkami rotoru působí dojmem, že musí být mnohem účinnější, nežli 30 malých lopatek ventilátoru radiálního. Navíc proudění jedním směřem mi přijde taktéž učinnější než, proudění pod úhlem jako u radiálního a ktomu ještě také to, že klasické ventilátory se dělají ve velkých rozměrech, tak žekže to navozuje dojem, že jsou kostrukčně jednodušší (víc místa) a spolehlivější (+ možnost použití lepších -větších- součístek,ložisek, které se do malého nevejdou). Pravdou ale bude, že bude záležet na návrhu chlazení. Špatný návrh nebude fungovata, ať tam bude cokoli. Na druhou stranu u malých rozměrů vypadají klasické ventilátory trochu komicky (velké tělo miniaturní lopatky a úsměvné údaje o otáčkách 5000, 8000,...). Tady nasazení radiálního ventilátoru chápu a i z logiky je jasné, že zde bude mnohem vhodnější. Jen mě překvapilo nasazení u větších rozměrů. To mi přišlo trošku zvláštní.
Samozřejmě chápu, že je to hlavně o ceně - výrobce se snaží mít co nejnižší náklady aby mohl výrobek dobře prodat, stejně tak jako že by ostatní výrobci grafických karet nebyli příliš nadšení, kdyby výrobce čipu dodal kompletní, funkční a prefektní produkt a oni by neměli co víc nabídnout.
Zřejmě tedy asi mezi použitím klasického a radiálního ventilátoru rozdíl nebude. Použití se bude odvíjet od návrhu a asi bude navrženo jako nejvhodněšjí rozumná varianta.

viz MM, já jen doplním: všechno to je o ceně a spolehlivosti. Klasická "turbína" z referenčních grafik je jednak levnější (motorek může být při stejném požadovaném tlaku vzduchu větší, a tedy konstrukčně jednodušší) a jednak spolehlivější (stejný důvod - větší motor má materiálově navrch nad "hi-tech" motůrkem - ložiska poměr váhy k lopatkám atp.).

No a konečně, je to referenční design, nemá být ten nejlepší - na to aspirují sami výrobci grafik, nikoli výrobce GPU, ten dodává jen funkční řešení.

P.S.: já ze svých zkušeností musím říct, že leckdy ta "lepší" řešení se nakonec v dlouhodobém používání ukáží jako příliš komplikovaná a poruchová.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru