Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozměry kotoučů pro dvoukotoučovou brusku

Zdravím vás přátelé srdečně a požádal bych o radu. Mám brusku ASIST AE3KS35N ( je to tento model - http://asist.znacky.aukro.cz/dvoukotoucova-bruska- 350w-200mm-ae3ks35-asist.html - obrázek je jen ilustrace, koupil jsem přímo u ASISTu ). S touto bruskou byly dodány dva kotouče ( již namontované na brusce ) a na papírových štítcích na bocích kotoučů jsou uvedeny rozměry 200 x 25 x 32, přičemž na pictogramu na brusce je uvedeno 200 x 32 x 25. Nevím, možná je to jen věc značení značka od značky. Problém je v tom, že oba kotouče házely tak tragicky, že to třáslo celým ponkem a věci padaly ze stolu. Po sejmutí kotoučů jsem zjistil, že v otvorech, kterými se kotouč nasouvá na hřídel, jsou jakési plastové redukce, připomínající pastorek, ve kterých vyvrtané díry pro navlečení na hřídel ( ta má průměr 14 mm a onen pastorek slouží zřejmě jako redukce z 32 mm právě na těch 114 ) rozhodně nejsou ve středu. Po přeměření stěn te redukce to chodí i o 0.3 mm, což je dle mého názoru docela dost. Budu tedy zřejmě muset koupit takové kotouče, na které jsem byl zvyklý, tedy takové, které mají otvor takový, že přímo pasují na hřídel. Bohužel si absolutně nevím rady, jaký rozměr by to tedy měl být. Poradíte? Díky - Zann

Předmět Autor Datum
Obávám se, že 200mm kotouč na 14mm hřídel neseženete. Já jsem si prostě nechal vytočit na soustruhu…
jirka44 08.04.2014 16:37
jirka44
Díky za odpověď, také mě to napadlo. A teď jak je to s těmi kotouči a jejich rozměry? Faktický rozmě…
Zann 08.04.2014 16:49
Zann
jakého materiálu jste to vyráběl? to je fuk, já to mám z duralu, protože ho soustružník zrovna měl…
jirka44 08.04.2014 17:16
jirka44
Výborně, všechny materiály mám k dispozici, takže by to neměl být až takový problém. Velmi Vám děkuj…
Zann 08.04.2014 17:22
Zann
Koukám, že ve strojírenství nejste až tak moc zběhlý - nic ve zlém, žádný učený z nebe nespadl. Ale…
albert 08.04.2014 23:39
albert
přifařím se s dotazem, páč mi připadá, že se sem hodí - mám brusku http://www.rs-tools.cz/rs-tools/e…
filuna 09.04.2014 10:57
filuna
že by to bylo tohle: Kryty kotoučů rovněž slouží jako zásobárna na vodu, takže broušený materiál je…
jirka44 09.04.2014 11:37
jirka44
joo, no vida, tohle jsem necet (kupoval jsem to uplne jinde a ted jsem jen pohledal podle obrazku tu…
filuna 09.04.2014 12:21
filuna
Orovnávač se přitlačí kolečky na rotující brusný kotouč. Jenže tenhle způsob spíše vyčistí zanesený…
albert 09.04.2014 12:36
albert
paráda. díky za info a omlouvám se původnímu tazateli, že jsem si "zaparazitoval" na jeho vlákně ;-)
filuna 09.04.2014 12:43
filuna
Plastové, přesně vylisované redukce, se dají sehnat v každé slušné prodejně brusných materiálů. Ty p… poslední
Zerozero 10.04.2014 11:19
Zerozero

Díky za odpověď, také mě to napadlo. A teď jak je to s těmi kotouči a jejich rozměry? Faktický rozměr díry v kotouči je 32 mm ( po vytažení toho pastorku ) Takže by to byla zřejmě redukce 32/14, jestli jsem Vás správně pochopil. A ještě, z jakého materiálu jste to vyráběl?

Koukám, že ve strojírenství nejste až tak moc zběhlý - nic ve zlém, žádný učený z nebe nespadl. Ale kotoučová bruska je dost prevít na úrazy. V každém případě, až tedy budete mít vhodná "futra" ke kotoučům, sežeňte si(kupte) orovnávač brusných kotoučů a tyto srovnejte. Nejen že zmizí vibrace, ale můžete si seřídit opěrky na požadovaných 0,6 až 1 mm. Větší štěrbina je o hubu, může se Vám broušený předmět vzpříčit a i roztrhnout kotouč. A nakonec - i na tu sebekratší dobu broušení nasadit brýle! O úrazech očí při broušení by se daly napsat knihovny.

přifařím se s dotazem, páč mi připadá, že se sem hodí - mám brusku http://www.rs-tools.cz/rs-tools/eshop/7-1-Elektric ke-naradi/0/5/599-GG-76-dvoukotoucova-bruska-Woods ter a nahoře na ní je takový bazmeg, plastová věc a v ní na osičce volně navlečené zubaté kroužky. Dá se to sundat. To je ten "orovnávač brusných kotoučů" ? V návodu se o tom nepíše nic a ve strojírenství nejsem zběhlý ani vůbec. Jak se taková věc (orovnávač) používá?
Díky
Filip

že by to bylo tohle:

Kryty kotoučů rovněž slouží jako zásobárna na vodu, takže broušený materiál je vždy dokonale ochlazován a nedochází u něj ke změně fyzikálních vlastností. Bruska má jeden hrubý a jeden jemný kotouč. Pro zarovnání přední hrany kotouče slouží integrovaný zarovnávač hran.

Normální orovnávač je takovej kus šutru, který se normálně rukou přimáčkne na kotouč. Hrozně to práší:-)

Orovnávač se přitlačí kolečky na rotující brusný kotouč. Jenže tenhle způsob spíše vyčistí zanesený kotouč (pokud se brousí hliník, umělá hmota, dřevo a podobné materiály), o zarovnání se moc nedá hovořit. K tomu slouží speciální brusný kámen - dostanete v každém slušném železářství. Špičkou je diamantový orovnávač, bude ale bohužel dražší než ta bruska.

Plastové, přesně vylisované redukce, se dají sehnat v každé slušné prodejně brusných materiálů. Ty původní asi byly nějaký šmejd.
Orovnat kotouče aby neházely u těchto brusek, které jsou určeny k postavení na stůl a jsou lehké je trochu problém.
Jakmile kotouč hází, celá bruska se rozvibruje a udržet orovnávač tak aby se kotouč srovnal a vyvážil je téměř nemožné. Opěrky bývají tak nepevné, že se jako opora při rovnání také nedají použít. Výsledkem bývá ještě větší házivost. Když mi jednou ruply nervy při podobné operaci, sundal jsem kotouče a při příležitosti odnesl do jedné dílny, kde měli starou těžkou litinovou brusku. Opěrky z poctivého kovaného materiálu. Tam jsem kotouče srovnal a bylo po problému8-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru