Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Ruční starší kohouty k topení - jak nastavit průtok při úplném otevření ?

Ahoj,
nevěděl byste někdo, jak u starších mosazných kohoutů u topení(s tím cca 6cm velkým černým kolečkem) nastavit(omezit) průtok při maximálním otevření kohoutu?

Vespod je nějaký šroubek, kterým to možná jde, ale než s ním začnu točit, tak bych chtěl vědět na kterou stranu a proč.

Díky.

Více, než 3 roky staré téma. Lock (Kurt)

Předmět Autor Datum
Věděl. Vezmeme kýbl, dáme pod kohout. Povolíme ten šroubek zespoda, pozor, poteče voda a proto se ta…
Rce 16.01.2009 12:38
Rce
Dobře, takže s povoleným šroubkem to někam kohoutem nastavím, potom přitáhnu šroubek - a to bude max…
lk 16.01.2009 12:45
lk
Nene. Kohout je dvojitý, obsahuje dva ventily. Normálně lze otočit tím ventilem o půlkruh - 120°. Po…
Rce 16.01.2009 12:55
Rce
A na začátku, než povolím ten šroubek, tak má být kohout v jaké poloze, úplně zavřený, nebo úplně ot…
lk 16.01.2009 12:46
lk
Je to jedno, uvolní se celý mechanizmus uvnitř a točí se jiným ventilem.
Rce 16.01.2009 12:58
Rce
jen si dovolím doplnit. Na dříku toho kohoutu jsou tři drážky - prstýnk.y Pokud jsou všechny viditel…
sHpy00n 16.01.2009 12:48
sHpy00n
Tlak vody ho vyrazí do neznáma. těžko se hledá a voda stříká. Ano, je to velice zábavné :-D. Při ko…
Rce 16.01.2009 12:56
Rce
Aha, to je zajímavé, když teda vidím jen jednu čárku, tak už je nejvíc uškrcený a nemusím (ani nemůž…
lk 16.01.2009 12:59
lk
Ale jo, ještě kousek by to možná šlo. IMHO Jez. to jde tou druhou regulací úplně uzavřít,tak bacha.
Rce 16.01.2009 13:00
Rce
Vážení přátelé ANO,jsou dva typy kohoutů.Se šroubkem zespod a z boku.Ten kohout co se s ním při seří…
des 16.01.2009 23:30
des
Mam takovy dotaz...k cemu stelovat druhym mezikruzim a nastavovat maximalni prutok? vzdyt prece kdyz…
faethor666 15.07.2012 11:19
faethor666
Chtěl bych vidět,jak točíte kohoutem o 120°:-D Každý kohout otevírá-zavírá pouze o 90°! A v těch 90-… poslední
fafin 15.07.2012 18:40
fafin

Věděl.
Vezmeme kýbl, dáme pod kohout. Povolíme ten šroubek zespoda, pozor, poteče voda a proto se tam dá prozíravě předem kýbl. Povolením (nebo úplným vyšroubováním) toho šroubku se uvolní mechanizmus, otáčí se celým kohoutem. Po směru hodinových ručiček se přiškrcuje průtok, proti směru se povoluje. Pak zašroubujeme šroubek a odneseme kýbl. Je-li tam kohout víc jak rok, bude zarostlý a nedávám příliš šance, že se s tím hne. Zkusit hasákem, ale s citem, aby nebyla nezastavitelná potopa.

Nene. Kohout je dvojitý, obsahuje dva ventily. Normálně lze otočit tím ventilem o půlkruh - 120°. Povolením (vyšroubováním - ale teče víc vody) se uvolní mechanizmus, že lze otáčet tím ventilem kolem dokola a zároveň uvnitř zalejzá nebo vylejzá kuželka, která točením po směru hodinek stále více uzavírá a opačným směrem otevírá. Můžeme při tom pozorovat, že stopka, na které je ovládací kolečko zajezá dovnitř nebo vylejzá ven (stává se kratší či delší). Po utažení šroubku zůstane (musí se natočit "na dírku" aby šel zašroubovat) zase jen otevírání hlavním ventilem o půlkruh, ale je už nastavená "předvolba" druhým ventilem. Takže v poloze otevřené topení "naplné pecky" zůstane přiškrcené druhým ventilem uvnitř. Ale jak pravím, je-li to tam déle, nehnete s tím. Obvykle se musí topení vypustit, ventil vyndat a rozhejbat ve svěráky za použití různých uvolňovacích kapalin a olejů.

jen si dovolím doplnit. Na dříku toho kohoutu jsou tři drážky - prstýnk.y Pokud jsou všechny viditelné, je kohout nastaven na maximální prutok, pokud je viditelný jen jeden, je nastaven na nejmenší. Pozor při dotahování toho šroubku. Musí zapadnout zase zpátky na své místo. Dotahovat by se mělo nejprve jemně a když je jasné že šroubek sedne. pak teprve ho vzít tzv. na krev. Nikdy ho nevytáčet uplně. Tlak vody ho vyrazí do neznáma. těžko se hledá a voda stříká. Co pak dělat dřív, že...

Vážení přátelé ANO,jsou dva typy kohoutů.Se šroubkem zespod a z boku.Ten kohout co se s ním při seřízení motá dokola,má kolečko a šroubek z boku.Je na něm měděná podložka.Tento šroubek se jen povolí,tak aby šlo kolečkem točit-NIKDY-se nevyndá úplně!Potopa jistá.Šteluje se na ty kroužky,jak jste správně usoudili,ale zcela jistě nedělali.Druhý typ kohoutu,nemá kolečko ale soudek.Doraz je na šroubek zespod(na dně)kohoutu,a je těsněný konopím.Tento kohout se při seřízení netočí dokola,ale jen o čtvrt otáčky,má doraz na sešikmenou plochu a tím se vymezí otevření.Vůbec nedoporučuji na tento šroubek hrabat,natož s ním otáčet,zcela jistě se ulomí.Dalo se sním otáčet jen když byl nový.Mnoho štěstí v experimentech.:-)

Mam takovy dotaz...k cemu stelovat druhym mezikruzim a nastavovat maximalni prutok? vzdyt prece kdyz chci aby topenim teklo trochu vody tak cernym kolem 120st pootevru jen trochu a je to ne? nejak mi unika ta myslenka.nebo kdyz mam mezikruzi naplno otevrene a cerne kolo skoro zavrene tak stejne proteka vic vody jako kdyz mam mezikruzi skoro zavrene a cerne kolo skoro zavrene?

Chtěl bych vidět,jak točíte kohoutem o 120°:-D Každý kohout otevírá-zavírá pouze o 90°!
A v těch 90-ti stupních by bylo docela těžké najít nějaké polohy-jedině si udělat nějaký rysky.Dělá se to tak,jak kolegové popsali výše.A hlavně v případech,kdy nám některý radiátor topí více a jiný zase méně,takže ho přiškrtíme a při plném otevření má menší průtok::)

Zpět do poradny Nahoru