Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rychlost internetu přes kabelové připojení

Dobrý den.
Mám kabelové připojení k internetu u KTCT a v poslední době mi měření rychlosti prováděná na některém z webů na netu vykazují podstatně nižší hodnoty než dříve. Přitom se KTCT holedbá, že vylepšováním sítě všem klientům rychlost navýšili.

Podle vyjádření KTCT byla mému modemu přiřazena rychlost přes 6000kbit/s. Pouze jedenkrát se v měření vyskytla hodnota nad 5000 kbit/s a jednou nad 4000 kbit/s. Měřím vždy za stavu, kdy je v činnosti pouze antivirový program a internetová stránka na níž provádím měření.

Může mít na naměřenou a přenášenou rychlost vliv můj PC jako takový (tedy jeho sestava), kde používám OS W XP, paměť RAM 384 MB, HDD 40 GB, procesor X 86 a virtuální paměť 2 GB? Pokud ano, proč mám většinou rychlost pod 1000 kbit/s /někdy i kolem 500 kbit/s, když se někdy (naprosto výjimečně) internet "řítí" rychlostí přes 5000 kbit/s.

Podle rychlosti je totiž stanoven i můj cenový tarif, který jsem si zvolil, a nerad bych zbytečně platil něco, co mi ve skutečnosti není (nebo nemůže být) poskytováno.

Za fundovanou odpověď předem velice děkuji.
Milan

Předmět Autor Datum
Ten pc je na net s OS XP naozaj dost biedny, ale nemalo by to mat az taky vplyv na rychlost internet…
fleg 25.08.2010 09:26
fleg
porovnej si rychlost s jinými uživateli. nejde jen o rychlost, ale i o agregaci. nebo si pozvi domů…
lední brtník 25.08.2010 10:04
lední brtník
Jak už bylo řečeno, zkus se domluvit s někým kdo má nějaký novější NB aby to otestoval na tvém kabel… poslední
jbo 25.08.2010 14:41
jbo

Ten pc je na net s OS XP naozaj dost biedny, ale nemalo by to mat az taky vplyv na rychlost internetu. Ono zalezi aj kde meras a co meras a vysledky sa odvodzuju od toho. Urcite by som skusil viacero "meracov".
Na zaver trochu matematiky. Neviem ako velky je tvoj provider, resp kolko ma zakazmikov. Predpokladam, ze jeho rychlost pripojenie jeho siete do internetu je 1Gb (viac urcite nema). Predpokladajme, ze ma cca 1000 zakaznikov. predpokladajme, ze kazdy ma zaplateny 6Mb pausal. 6x1000=6000Mb, cize 6 nasobne prekracuje jeho kapacitu pripojenia. Samozrejme nikdy nebude na sieti 1000 ludi naraz, nikdy nebudu stahovat vsetci naraz...atd. Na druhej strane urcite poskytuje aj vyssie programy, pripadne garantovane linky, ktore maju vyssiu prioritu, pravdepodobne ma aj viac ako 1000 zakaznikov a menej ako 1Gb, je mozne, ze uzke hrdlo tvori tvoj uzol, kde ste pripojeny len 100Mb bodom, ktory je stale pretazeny...atd.
Inymi slovami to, ze si platis rychlost 6000kb/s zdaleka neznamena, ze to je rychlost garantovana. To je rychlost maximalna. Garantovane rychlosti stoja radovo 4,5,6 ciferne sumy mesacne. Samozrejme rychlosti, ktore popisujes ty sa mi zdaju ozaj nizke v pomere k maximalnej rychlosti, takze urcite by som skusil reklamaciu (zavisi od obchodnych podmienok prevadzkovatela).

porovnej si rychlost s jinými uživateli. nejde jen o rychlost, ale i o agregaci. nebo si pozvi domů někoho s notebukem, ať na tvém připojení vyzkouší jak to jede.

pc je sice trochu šrot - skládačka 256+128mb ram není nic moc, ale zvládat by to měl.
jaký máš přesný typ síťové karty? ve vlastnostech se ukazuje i v jakém režimu jede (speed, duplex).

když máš 384mb ram, k čemu 2gb swap? pokud ho začneš využívat, uděláš z toho 100x pomalejšího slimáka. dokup si ram - třeba jestli známí nemají něco v šuplíku. předpokládám že ta shitdeska neumí víc než 256mb moduly (oboustranné), ale typ desky neuvádíš - viz cpu-z.

u tak zdechlého šrotu bych raději nepoužíval antivir, místo toho bych používal výhradně omezený účet. a prošel bych si všechny ostatní hlouposti co se automaticky spouští po startu.

Jak už bylo řečeno, zkus se domluvit s někým kdo má nějaký novější NB aby to otestoval na tvém kabelu a porovnej to se svými rychlostmi. Samozřejmě plnou rychlost, kterou máš v nějakém tarifu, nedoshuje asi nikdo. Nevím, zda máš nastudované podmínky zakoupené služby, ale např. O2 rychlost internetu u svých běžných tarifů uvádí jako maximální teoretickou a není nijak garantovaná. Podle mě to bude něco podobného. Jestli máš obvyklou rychlost 1000 kbit/s, zkus přejít na nějaký levnější tarif a budeš na tom asi stejně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru