Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rána v plynovém kotli

Ahoj,

dnes jsme byli na návštěvě u známých v rodinném domě, a během dopoledne se z kotelny ozvala velmi intenzivní rána. Až se citelně zatřásly okna v celém domě.
V okolí kotelny byl pak cítit smrad podobný spálenému železu (podobně jako při řezání flexou). Kotel ale stále jede, veškeré potrubí včetně komínu je (zevně v pořádku).
Co mohlo onu ránu způsobit? Mohl se v kotli nějak nahromadit plyn, který pak náhodně řachnul? Bez poškození kotle?
Známým jsem doporučil revizi kotle; nakonec z nich vylezlo, že na kotli neměli revizi přes 4 roky a občas byl v kotelně nepatrně cítit plyn (!!!).
Jen mě zajímá, co - teoreticky - mohlo takovou šlupku způsobit.

Díky

Předmět Autor Datum
Mohl se v kotli nějak nahromadit plyn, který pak náhodně řachnul? Bez poškození kotle? Náhodne sa n…
Joseph 20.03.2010 12:08
Joseph
Od okamihu otvorenia plynu zapalovač hádže iskru, nejaký čas trvá kým dôjde k uzavretiu plynu v príp…
Yarda 26.03.2010 13:58
Yarda
Nám to plynokotlař vyndal ven, odnesl a prej to profouknul stlačeným vzduchem.
Prasak 26.03.2010 16:59
Prasak
Saze v plynovém kotli nemají co dělat. Naznačuje to špatné spalování, může to řachnout nebo udusit l… poslední
Rce 26.03.2010 23:12
Rce
Kotel vypnout, zavřít přívod plynu a neprodleně volat servis. Nechat prověřit i přívodní potrubí a h…
Rce 20.03.2010 14:48
Rce

Mohl se v kotli nějak nahromadit plyn, který pak náhodně řachnul? Bez poškození kotle?

Náhodne sa nenahromadil. Vadný ventil ? Vadné zapalovanie ? Od okamihu otvorenia plynu zapalovač hádže iskru, nejaký čas trvá kým dôjde k uzavretiu plynu v prípade ža sa nezapáli plameň. Cca 6-8 sekund? Ak dôjde k zapáleniu na konci tohoto časového intervalu môže to dať "RÁNU".

Pozri nič výnimočné. Každý rok sa v lete utopí xx ľudí, zahynie na cestách yy účastníkov premávky, otrávi sa qq zberačov húb a vybuchne zz plynových kotlíkov a kotlov. Je to temer konštanta. Ľudia sú nepoučiteľný.

Od okamihu otvorenia plynu zapalovač hádže iskru, nejaký čas trvá kým dôjde k uzavretiu plynu v prípade ža sa nezapáli plameň.

My máme u kotle věčný plamínek, když zhasne, plyn se zavře a plamínek se musí zapálit ručně.
Ale stalo se mi, že se sazemi zaneslo žebrování a spálený plyn šel venkem (byl špatně nastavený přívod plynu a plamen byl do žluta). Vyčistil jsme to ručně, žebro po žebru. Nevíte někdo jak vyčistit kotel od sazí méně pracně?

Saze v plynovém kotli nemají co dělat. Naznačuje to špatné spalování, může to řachnout nebo udusit lidi. Na žebrech smějí být jen takové bílé návary. Musí se to vyndat a s citem ordrat drátěným kartáčem po směru voštin. Pak profouknout stlačeným vzduchem z kompresoru. Pak vrátí zpět. Nedoporučuji to dělat amatérsky, musí se při tom měnit těsnění. Jestli hořák vyrábí saze, má málo vzduchu. Může to být, že do místnost s kotlem nemá přívod vzduchu zvenku. Má být trvalá díra ven, aspoň 20x10 cm (není-li to turbokotel).

Kotel vypnout, zavřít přívod plynu a neprodleně volat servis. Nechat prověřit i přívodní potrubí a hadici do kotle (je-li přítomna). Můžete hovořit o štěstí, že to dopadlo jen takto. Každoroční prohlídky kotle nejsou pro srandu. Co mohlo takovou šlupku způsobit? Pochopitelně plyn. Dostal se kam neměl a až byl u hořáku, řachnul. Únik se musí najít.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru