Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem S pamětí nelze provést operaci:Writen

Zakládám nové vlákno s dotazem. MOD se mi pokoušel poradit u jiného dotazu (http://pc.poradna.net/q/view/737090-spusteni-oprav neho-disku-u-win-7-s-uefi), ale problém přetrvává. Zkusím to shrnout. Mám nainstalovaný Win 7 64bit na SSD. Základní deska ASUS F1A75-V podporuje UEFI, proto se systém tahá z GPT. Od počátku (ještě, než jsem doinstaloval kromě Win 7 další programy, aktualizace Windows, aktualizace driverů atd.) se sestava chová podivně. Hned po natažení systému se začnou objevovat hlášky, že průzkumník nebo jiný program přestal pracovat a bude ukončen, nebo že instrukce ... odkazovala na adresu paměti ... a s pamětí nelze provést operaci: Writen. Někdy tato situace skončí BSOD. Po několika restartech se vše uklidní a s počítačem se dá celý den pracovat bez problémů. Ráno, po zapnutí PC se situace opakuje. Myslím, že můžu vyloučit virus (PC jsem nechal zkontrolovat několikrát a různými antiviráky). Systém jsem několikrát přeinstalovával. Zkusil jsem instalaci na jiný disk. Paměti mám rovněž dost (4GB)a provedl jsem jejich kontrolu MEMTestem. Mám poslední nainstalovaný BIOS a nejnovější drivery. Pokud nabootuji do Safe módu, tak je vše OK, rovněž tak, když jsem zkusil na PC provozovat UBUNTU, takže HW závadu můžu snad vyloučit. Napadají mě jedině ovladače. Ale, to by snad blblo pořád, ne jen ráno po zapnutí. Nedá se nějak (výpisem z logu) zjistit, co vlastně způsobí ty problémy po zapnutí? Neporadíte mi ještě něco, co jsem nezkusil? Díky.

Předmět Autor Datum
Ak je chyba v ovladaci, tak si moc nepomozes. Chyby v ovladacoch niesu az tak vynimocne ako by sa na…
KiloViktor 19.12.2011 14:35
KiloViktor
To jsem zkoušel, ale jak jsem psal, stejná chyba se objevuje i po záměně disku za normální HD.
sikin 19.12.2011 16:11
sikin
Neviem kolko si testoval RAM, ale nechaj ju testovat minimalne 2 dni (48 hodin). chyba nemusi byt v…
KiloViktor 19.12.2011 16:44
KiloViktor
No 48 hodin mi ten test určitě neběhal. Pořád ale mi nesedí to, že se problémy objeví pouze při zapn…
sikin 19.12.2011 16:53
sikin
Ako vies ze zaplnenie RAM po niekolkych hodinach je rovnake ako na zaciatku? Co ked sa niektora cast… poslední
KiloViktor 19.12.2011 19:05
KiloViktor
Já bych ještě zkusil jiný zdroj. Ty ranní (za studena) výtuhy by tomu celkem odpovídaly.
mif 19.12.2011 14:39
mif
Taky mě napadlo, že to má souvislost se zahřátím nějaké komponenty v PC. Ale to by pak vyhazovalo ch…
sikin 19.12.2011 16:08
sikin

Ak je chyba v ovladaci, tak si moc nepomozes. Chyby v ovladacoch niesu az tak vynimocne ako by sa na prvy pohlad zdalo. Mam skusenosti z wifi ovladacmi. Da sa povedat, ze za 8 rokov som este nevidel ovladac bez chyb. To, co sposobilo chybu sa objavi ako kod na BSOD.
Hladaj cez Google kod chyby, ktory vyhodi BSOD, pripadne zadaj do G. typove oznacenie SSD + Mainboard + slovicko "problem".

Ako vies ze zaplnenie RAM po niekolkych hodinach je rovnake ako na zaciatku? Co ked sa niektora cast pamate pouziva len pri zapnuti ? Inak este existuje aj cache pamat roznej urovne. Niekedy byvaju problemy s koherentnostou RAM/Cache. Zavisi od typu CPU. Niektore riadia cache pomocou MTRR (Memory Type Range Register) a niektore (novsie) pomocou PAT (Page Attribute Tables).
Bios nastavuje MTRR tak, ze bezna RAM je cachovatelna a I/O pamet nie. CPU to moze skomplikovat este PAT bitmi. Na Linuxe arch. x86 nemusi byt PAT zapnuty.
Ak sa povoli cachovanie I/O pamete moze to sposobit divne chovanie hardware, preto sa musia CPU a harwdware zhodnut na tom ako budu pristupovat na urcite miesto RAM (priamo alebo cez cache).
Vo vseobecnosti je problematicky BIOS, preto je u neho tak dolezita podpora prave pre typ a reviziu CPU, ktory je pouzity na Mainboarde. V BIOSe je tabulka vsetkych podporovanych CPU. Na druhu stranu ak je nejaky problem v koherencii cache tak memtest nepomoze, pretoze sa to tyka spoluprace OS a hardware (ovladacov).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru