Avatar uživatele
wertygo

S rodiči jsme příteli půjčili jistý obnos peněz. Ale byli jsme důvěřiví a nenechali si podepsat směnku atd. Poradíte?

Dobrý den, prosím Vás poraďte… S rodiči jsme mému příteli půjčili jistý obnos peněz. Bohužel jsme byli tak důvěřiví a nenechali si podepsat směnku. Nyní jsme se s přítelem rozešli a nechce nám vrátit půjčené peníze… Dá se s touto situací něco udělat? Děkuji za odpověď

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 3025 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Je tomu dost dávno, co radil jeden právník, že někdy je dobré, aby se dlužníkovi napsal dopis nebo email se žádosti o navrácení peněz, ale aby byla o mnoho vyšší částka než byla zapůjčená a pokud dlužník odpoví jinou, správnou částkou, bude to stačit, že svůj dluh uznává a dobrý právník by mohl z dlužníka peníze vydobýt.

Za pokus to stojí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?bolak Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
bolak

Jak „půjčili jsme mu..“? Dyť jste byli spolu, pár, jedno tělo jedna duše, taks to pučila i sama sobě ne?

♫když dva jsou jako jeden..v máj promění se leden..v máj promění se leden..♫

Upravil/a: bolak

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Netuším dost dobře co chceš poradit. Peníze jste půjčili, pokud se přítel rozhodne že nic nevrátí a nemáte žádnou smlouvu, tak máte zkrátka smůlu. Nic nedostanete a musíš začít hledat nového přítele, pokud možno s lepším charakterem.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Máte nějaké svědky? Z legálních možností tu máme snad jen soud, ale svůj nárok musíte nějak prokázat. A nemyslím, že pouze svědectví v rámci rodiny vám pomůže… ☹
Jo ještě si můžete zkusit popovídat s jeho rodinou (záleží na věku a na vašich vztazích s nimi)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Dej to k soudu. Smlouva uzavřená ústně má stejnou platnost jako písemná (jen s tím dokazování bývá problém).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tforro

U soudu:
Kdo viděl, že jste půjčili obžalovanému peníze, kdo viděl, že je obžalovaný převzal z ruky do ruky? Já, máma a táta povídá žalobce na otázku předsedy senátu.
Obžalovaný: „Oni jsou rodina a domluvili se na společné výpovědi. Svědectví považuji za smyšlené.“ Jak to asi může dopadnout???

Domnívám se, že klasické soudní líčení projedete. Buď to, co píše barbakan, nebo požádat soud o vystavení elektronického platebního rozkazu. Ten se vydává automaticky, nikdo nic nezkoumá a pokud proti němu přítel nepodá odpor ve lhůtě 14 dnů, tak se z placení nevykroutí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

to barbakonovo řešení je dobrý, a přiklonil bych se k tomu e-mailu, protože tam člověk může zareagovat spontánně, kdežto na dopis pochybuju že by ti v dnešní době odpověděl rovněž dopisem, spíš by si to s tebou vyřídil někde slovně že ti nic platit nebude, a těžko budeš mít sebou 24 hodin denně zapnutý diktafon

také bych ten e-mail pojal nějakým výhružnějším stylem a přidal lhůtu na splacení, jako třeba: " Jindřichu, na vrácení těch 150.00 tisíc co jsme ti s maminkou půjčili máš týden, dávám ti opravdu poslední šanci zachovat se jako slušný člověk, jinak chlapče očekávej exekutora .. pac a pusu ty zmrde" a žádné strojené oficiální psaní, aby mu to nedošlo, že to hodláš někde přednést jako důkaz..

před 3025 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek