Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Samonasávácí čerpadlo a průměr hadice.

Dobrý den všem, prosím o radu:
pořídil jsem si samonasávací čerpadlo (cena 1200,- obyčejné, poloplastové, 600W, 230V, 3000L/h), má 1" vstupní i výstupní závit, na vstup připojím trubku PE 32mm, která bude nasávat vodu se studny, hloubka a výška sání atd. neřeším, to bude v pohodě. Zajímá mě jakou hadici mohu napojit na výstup, představoval bych si obyč hadici 13mm a na konci třeba stříkácí pistoly, ale nevím jestli nebude problém u čerpadla, aby se třeba nějak nedusilo, samozdřejmě např.: čerpadlo zapnu a do cca 10 vteřin pouštím pistol aby hadice nebyla pod tlakem a čerpadlo nehonilo vodu do nikam.
Je tohle možné nebo mám raději koupit nějakou vetší hadici a zalívat s ní?

Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
- Dobrá, sání tedy neřeším, jenom podotýkám, že hadice musí být na podtlak. Obyčejná přetlaková PVC…
mirektatra 24.05.2012 15:47
mirektatra
Super, tak něco takové jsem si trochu myslel, a zároveň jsem chtěl něco takového slyšet. Děkuji mnoh… poslední
kubavlk 24.05.2012 17:05
kubavlk

- Dobrá, sání tedy neřeším, jenom podotýkám, že hadice musí být na podtlak. Obyčejná přetlaková PVC hadice s hadrovým výpletem v materiálu, se vlivem tepla a podtlaku zpolští, stane se neprůchodnou a čerpadlo "honí vítr v bedně" - nečerpá, nechladí se ucpávka a poškodí se.
- Na výtlaku je průměr hadice méně podstatný, pouze v závislosti na délce může tření proudící vody snížit dynamický tlak na výtoku. Stejný problém, jako se zaškrceným sáním, může ale nastat při překročení tlaku na výstupu čerpadla - tedy malým, nebo žádným průtokem se nechladí a tím poškodí ucpávka. To se může stát jak velkým převýšením výtlaku, tak extrémně dlouhým, byť otevřeným potrubím výtoku, ale nejpravděpodobnějším je ve Vašem případě zavření výtoku postřikovací pistolí. Proto se používá "domácí vodárna" s expanzní nádobou, tlakovým spínačem a pojistným ventilem, aby výtok mohl být regulován nezávisle na chodu čerpadla.
- U karavanů,kde jsou čerpadla na bezpečné napětí, používají se ventily se spínačem, které až po úplném otevření vody, sepnou automaticky čerpadlo.
Doporučení:Použijte si hadici, jejíž průměr Vám vyhovuje, ale nechte její výtok trvale otvřený :-). Při větším průměru Vám bude čerpadlo dávat víc vody.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru