Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sata operation mode - aky má vplyv na výkon HDD?

Zdravim Vás.
Mohol by ste mi prosim niekto vysvetlit ci ked nastavim v biose na compatible tak budem tratit na vykone HDD? Chcem si dat do Asus M51sn winXP a musim preto zmenit sata operation mode na compatible. V n-lite som uz robil xp instalaciek so sata drivermi dost a nevyslo. Len by som chcel vediet aky vplyv to ma na chod systemu. Dakujem za cenne rady

Změna předmětu, původně: Sata operation mode (host)

Předmět Autor Datum
Řekl bych že to nepoznáš. Změřené to nemám. Kdysi sem zkoušel dva stejné počítače, jeden v ahci druh…
MM_tank 19.05.2011 21:01
MM_tank
Veľmi pekný článok tu: klikni Kto nevie po anglicky môže použiť Google translate...
pme 19.05.2011 21:20
pme
to bol dobry clanok. Skoda ze moj hdd tam nebol :)
tomas6001 19.05.2011 22:45
tomas6001
Oběma módy něco získáš a něco ztratíš. Např. pro funkci trim musíš mít pokud vím zapnuté AHCI, ale z…
Moas 20.05.2011 06:39
Moas
Mě to vychází tak že AHCI trochu zpomaluje a jelikož jsem nenalezl žádný důvod ho používat, nečiním…
jirka44 20.05.2011 07:58
jirka44
AHCI zvysi vysledky benchmarkov diskoveho systemu udajne (kolega testoval davnejsie) kludne aj o nej…
MM.. 20.05.2011 13:11
MM..
Částečný souhlas. Nevěřím, že AHCI zvedne výsledky testů oproti Native/Legacy. Onehdy jsem to měřil…
mif 20.05.2011 20:22
mif
tak to si asi robil ine benchmarky jak kolega :) musis robit benchmarky ktore simuluju realnu zataz…
MM.. 20.05.2011 20:27
MM..
Ten chalan co to meral je ale fakt dobry neni to debil Vždyť jeho profesionální znalosti nezpochybň…
mif 20.05.2011 20:35
mif
Prave ze neviem a on uz to urcite nebude vediet ja si len pamatam ten "vysledok" (ktory bol podany l…
MM.. 20.05.2011 20:40
MM..
.. ja som nechcel vyzdvihovat profesionalne znalosti on je "len" tester (dost dolezita funkcia) ale…
MM.. 20.05.2011 20:51
MM..
Pánové, nevím kdo vypustil pseudoinformaci, že n-Lite umožní instalaci Windows XP na SATA disk. Ano,…
Zlý muž 20.05.2011 22:27
Zlý muž
Az na to ze nic sa v tom neemuluje! SATA a ATA radic je z hladiska SW a architektury uplne stejny a…
MM.. 20.05.2011 22:43
MM..
Ukecal jsi mne... tak ano, zkus nLite pro úpravu instalačky a instalátor Windows XP ti napíše, že v…
Zlý muž 20.05.2011 22:56
Zlý muž
No, do polemiky s MM. bych se v tomto případě raději nepouštěl. On má ty BIOSy totiž takříkajíc přeč… poslední
jirka44 21.05.2011 08:35
jirka44

Řekl bych že to nepoznáš. Změřené to nemám. Kdysi sem zkoušel dva stejné počítače, jeden v ahci druhý v legacy režimu a ve windows byl dřív ten s legacy protože inciace ahci trvala o pár vteřin déle /další obrazovka po biosu/.

Oběma módy něco získáš a něco ztratíš.
Např. pro funkci trim musíš mít pokud vím zapnuté AHCI, ale zase při AHCI mají některé AMD čipsety problém s vracením hodnot ze S.M.A.R.T. reportingu.

AHCI zvysi vysledky benchmarkov diskoveho systemu udajne (kolega testoval davnejsie) kludne aj o nejakych 30% takze AHCI vyznam ma. Za splnenia vsetkych nasledujucich predpokladov: 1) neni sracka chipset, 2) neni sracka ovladac, 3) neni sracka disk.

P.S. na druhej strane AHCI neni nutne ja bezim stale bez AHCI a je mi to jedno, teoreticky by mi to mozno s AHCI slo sviznejsie ale ako som pisal je mi to jedno :)

Částečný souhlas. Nevěřím, že AHCI zvedne výsledky testů oproti Native/Legacy. Onehdy jsem to měřil ve W7 (totožný systém na totožných separátních discích - jedna instalace AHCI, druhá Native IDE) a výsledek benchmarku byl o cca dvě procenta ve prospěch IDE (chipset AMD870, čtyřjádrový Phenom II). AHCI má IMHOj smysl pouze tehdy, máš-li externí E-SATA disk.

tak to si asi robil ine benchmarky jak kolega :)
musis robit benchmarky ktore simuluju realnu zataz t.j. nacitavanie a zapisovanie hore-dole, u sekvencneho citania apod samozrejme rozdiel nebude ptz tam sa ziadne featury AHCI neprejavia.
Odkedy nameral ten 30% rozdiel v prospech AHCI (na intel chipsete, ale neviem v jakom benchmarku) tak do nas tu drbe marketing ze na kazdej doske musi byt AHCI aj ked nikto to v skutocnosti nepotrebuje. Ten chalan co to meral je ale fakt dobry neni to debil, spravdla ked povie ze tak, tak to fakt je tak.
P.S. takze povedal by som ze moze sa nejaka vyhoda AHCI prejavit v nejakej situacii. Asi. Ale nemusi sa prejavit :)

Ten chalan co to meral je ale fakt dobry neni to debil

Vždyť jeho profesionální znalosti nezpochybňuju! Čím to měřil (já HD Tune, asi jsem měl použít spíš ATTO DB)? Zřejmě se tam uplatnila NCQ technologie, ale že by to dělalo tak moc se mi ani věřit nechce.

Prave ze neviem a on uz to urcite nebude vediet ja si len pamatam ten "vysledok" (ktory bol podany len ustne, ze "az 30%" :), bolo to asi pred 2-3rokmi. Mam pocit ze pustal kompletne benchmakry systemu a office benchmarky a take veci plno veci proste. t.j. nie len benchmarky diskove.

.. ja som nechcel vyzdvihovat profesionalne znalosti on je "len" tester (dost dolezita funkcia) ale testuje fakt dobre ze sa az niekedy divim co vsetko si on vsimne ked nieco neni v poriadku niekedy mu ani neverim ze to technicky ani neni mozne a nakoniec fakt ma pravdu, proste neni blby vie co robi :) (jeden z mala)

Pánové, nevím kdo vypustil pseudoinformaci, že n-Lite umožní instalaci Windows XP na SATA disk. Ano, touto chytrou utilitou se dají integrovat (nejen) ovladače do systému Windows. Ale nikoliv do instalátoru! Pro tyto účely je určeno úplně něco jiného, viz: http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_cont ent&view=article&id=10017&catid=24&Itemid=77

Emulace ATA řadiče vždy zpomalí práci ze SATA diskem. Jinak by SATA řadiče byly zbytečné a dodnes bychom jeli na IDE rozhraní ke vší spokojenosti...

Az na to ze nic sa v tom neemuluje!
SATA a ATA radic je z hladiska SW a architektury uplne stejny a nic sa v tom nespomaluje ani nemoze lebo je to stejna vec. SATA vzniklo preto lebo PATA kabely fyzikalne uz nezvladali vyssiu rychlost, a navyse boli nespratne. Bola to len zmena kabelu, radic zostal uplne stejny ako bol u ATA.

AHCI radic je zo softwaroveho pohladu iny (ak sa to v BIOSe prepne na AHCI) preto to chce specialne ovladace. Tie sa daju integrovat aj pomocou nLite, nLite je vpodstate nastroj ktorym vytvoris instalacne CD z akychkolvek zmodifikovanych suborov a modifikovat ich musis tak aby si ten ovladac nacpal medzi ovladace pre instalator, samozrejme. A ano neni to klik klik, ale je to pouzit 3mozgove bunky.

Ukecal jsi mne... tak ano, zkus nLite pro úpravu instalačky a instalátor Windows XP ti napíše, že v PC nenašel HDD.

Technická poznámka:
na zákl. desce není "řadič" (ani ATA ani SATA), je tam jen rozhraní pro připojení kabelu. Vlastní řadič je v obou případech na desce elektroniky HDD.
Zkoušel jsem ATA/SATA nastavení na notebooku DELL Inspiron, při ATA byl disk o něco málo línější. Rozdíl nestál za řeč, proto někteří takto jedou bez potíží a nevadí jim to. Ke zpomalení musí logicky dojít, protože BIOS musí nějak softwarově konvertovat požadavky na průchod dat SATA, když operační systém to má "vidět" jako ATA.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru