Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Seekuje mi disk, ale nechapu to

Zdar, takovy problem na mem PC se kterym si nevim rady.

Zacnu konfiguraci PC:
Gigabyte X58 UD3R
Intel i950
GF570
3x2GB RAM OCZ Platinum 1600
SSD Kingston 80 X25-M (na nem je jediny oddil s Win7 64)
WD Black 2TB EARS (1. oddil - bitova kopie toho Win7 na SSD s nainstalovanymi programy, takovy muj osobni recovery, 2. oddil - Fedora 14 (ext3), 3. oddil data (ntfs), 4. oddil - linux swap)
WD Greeb 2TB FASS (jeden oddil data ntfs)
DVD mechanika

Pokud nabootuju Windows z SSD - pocitac je zcela tichy, kopiruji z SSD nebo z WD Greenu na WD Black a je to zcela tiche, zatezuju ruzne PC porad je tiche, maximalne se vic roztoci vetraky.
Nabootuju Fedoru z WD Black - seek disku se stava neuveritelne hlasitym a po najeti systemu se disk sice trochu uklidni, ale seekuje to neustale, ikdyz se nic nedela, pokud zacnu kopirovat na ten disk, tak je to zase naplno. Na disku jsem prepnul AAM na 128 - teda nejnizsi vykon a mel by byt tichy, ale nepomohlo to.
Navic to slysim i ve sluchatkach, takove "cvrlikani", kdyz sluchatka odendam z PC slysim ten seek, pokud se to trochu uklidni, tak se to uklidni i ve sluchatkach, takze to spolu souvisi.
Delalo to od zacatku, co jsem tam tu Fedoru nainstaloval, ale v posledni dobe bych rekl, ze se to zhorsilo a je to hlasitejsi.

Prvni napad na tenhle vikend je, ze udelam boot te bitove kopie Win7, ktera na tom disku je, ale kdyz jsem z ni uz pred casem bootoval, tak jsem si zadneho zvuku nevsiml, rekl bych, ze az od instalace Fedory. Tak nejak reseni v tomto smeru nepredpokladam, ale zitra pripadne doplnim.

Druhy napad je, ze ten WD Black je EARS, teda to je ten s temi vetsimi sektory (ted nevim kolik, ale vic nez tech standardnich 512), takze jestli to nemuze byt, ze si s tim ani aktualni Fedora nevi rady.

Jeste jsem disk projel tou diagnostickou utlitou od WD a vysledek OK.

Takze proste nevim, co to ma znamenat, proc ten disk ve Windows je tichy a ve Fedore rve ???

(za kazdy napad na nejake reseni budu vdecny ;-) )

Předmět Autor Datum
WB Black jsou známé tím, že jsou dost slyšet při seeku. Pokud sis zvykl na "ticho" při práci se SSD…
touchwood 29.07.2011 07:08
touchwood
SATA/IDE ruší interní zvukový kodek Potvrzuji. Nejedná se pouze o low-end desky, ale o všechna prkn…
mif 29.07.2011 07:33
mif
jejej, jsem to psal uz vcera vecer pozde a tak se vloudila chybka, o tom, ze Gigabyte neumi odrusit…
Redmarx N 29.07.2011 07:56
Redmarx N
Ach tak. Tož, ogare, s Linuxem ti bohužel neporadím.
mif 29.07.2011 17:50
mif
kopirovanie dat nepotrebuje seekovat hore dole, moze to ist prevazne sekvencne, zato boot OS seekova…
MM.. 29.07.2011 23:07
MM..
Fedora 14 (aktualizuju vzdycky po sudejch, pac kazdyho pul roku na to nemam nervy, nicmene aktualiza…
RedMaX 29.07.2011 23:13
RedMaX
ja neviem to neustale seekovanie normalne neni, aspon teda som o tom este nepocul. Ze niektore distr…
MM.. 29.07.2011 23:28
MM..
Hm, tak jsem nabootoval ten Windows 7, ktery mam na WD Black jako recovery pro pripad, ze by se na S…
RedMaX 29.07.2011 22:58
RedMaX
Tak se omlouvam za dezinformace, vubec se mi do toho nechtelo, ale rozebral jsem PC, poskladal to na…
Redmarx N 30.07.2011 12:49
Redmarx N
Jak jsem psal výše, neznám správu napájení Linuxů. Napadá mě, že systém z nějakého jen jemu zřejmého… poslední
mif 30.07.2011 14:27
mif

WB Black jsou známé tím, že jsou dost slyšet při seeku. Pokud sis zvykl na "ticho" při práci se SSD nebo WD green, je dost možné, že tě to zneklidňuje. :-) Co se týká Linuxu, tak ten ADF technicky podporuje, tam by problém být neměl (maximálně, pokud budou oddíly nezarovnané, se sníží rychlost)
ad cvrlikání: to je známý neduh Gigabytek, SATA/IDE ruší interní zvukový kodek, myslím že o tom psal i mif, který je Master of Gigabyte (já stavím raději na Asus a MSI).. :-)

SATA/IDE ruší interní zvukový kodek

Potvrzuji. Nejedná se pouze o low-end desky, ale o všechna prkna, včetně těch nejdražších (záměrně nepíšu nejlepších). GB prostě neumí odrušit HW zvukový kodek. Máš-li nějaké kvalitnější /citlivější a frekvenčně lepší/ bedýnky, je cvrkání a šuškání hóóódně rušivé. S tím nic. Jedině separátní zvukovici.

2 Redmarx: seekování u Blacků slyšet je. Ruší-li tě to moc, strč disk do silenceru (pomůže to překvapivě dost).

jejej, jsem to psal uz vcera vecer pozde a tak se vloudila chybka, o tom, ze Gigabyte neumi odrusit zvukovy chip vim a mohu to potvrdit, prave proto je v PC zvukova karta Asus Xonar DX, na kterou jsem vcera zapomnel.

Jde mi o to, ze kdyz ten WD Black zatizim ve Windows 7 - kopiruju na nej data, tak zadny seek neslysim (je to proto, ze mam AAM nastaven na hodnotu 128 (quiet), jinak pri hodnote 254 (max. vykon) je take trochu slyset a vim, ze WD Black jsou tim zname. Ovsem ve Fedore, at nastavim AAM jakoli, tak disk rve furt a urcite i o neco vic nez ve Win7 s nastavenim pro max. vykon.

Je to cele divne a nenapada me, jak to vyresit, krome toho, ze koupim nejaky dalsi disk jine znacky a nahodim na nej Fedoru, jenze co kdyz to bude delat taky. :-/

kopirovanie dat nepotrebuje seekovat hore dole, moze to ist prevazne sekvencne, zato boot OS seekovat potrebuje hodne.
Otazne je aj ze ci to neswapuje (malo RAM?) a kde mas linux swap partition, ci nie na druhom konci disku. //edit alebo mas na tu fedoru moc vela RAM az z toho zblbla a swapuje? :D
Ta fedora to je verzia nejaka aktualna? Skusil si aj nejaku inu distribuciu? Alebo nabootovat nejaky linux live z CD? A potom na ten disk kopirovat?
Seekuje to ako casto a ako dlho?

P.S. co sa tyka tych sluchatok tak skus v tom linuxe povypinat nepouzite vstupy zvukovky. Ovladac zvukovky tam mas jaky? Nejaky fedoracky alebo od vyrobcu zvukovky? Nechal by som tam linuxacky najprv.

Fedora 14 (aktualizuju vzdycky po sudejch, pac kazdyho pul roku na to nemam nervy, nicmene aktualizace vychazej prave ten pul rok a mam to plne aktualizovany)

Seekuje to vicemene porad, treba po 10 minutach se to trochu uklidni, ale jak neco zacnu delat, tak to zacne zase naplno.

Zkusim zitra neco z live CD. (dik)

ja neviem to neustale seekovanie normalne neni, aspon teda som o tom este nepocul. Ze niektore distra linuxu vypinali disk po polminute (powermanagement, t.j. jeden "cvak" kazdu polminutu) apod to som uz pocul ale neustale seekovanie to pocujem prvykrat (ale zas moc sa linuxom nezaoberam a taketo X TB disky tiez nevlastnim). Nemas tam nainstalovane nieco co na pozadi furt lozi po disku? Nejakeho agenta od nejakeho hudobneho prehravaca ktory furt vyhladava skladby po disku a podobne kraviny? Skus ten live linux (mozno aj instalacne CD/DVD fedory mozno da na vyber aj live boot, neviem zhlavy mozes skusit).
On OS neseekuje disk seekuje sam ked OS chce citat alebo zapisat nejaky sektor, OS vobec nevie kde fyzicky na disku ten sektor je, to vie len HDD. OS pouziva len linearne cislovane sektory, sektor cislo 0 az miliarda :) a fyzicky na disku to ma umiestnen sam disk pripadne moze vadne sektory premapovat na koniec disku a potom ked to chce citat to premapovane miesto tak HDD musi liezt az na koniec platne a potom zas nazad. Nemal si uz nahodou nejaky vadny sektor ktory si utilitou premapoval? Alebo mozno to premapoval uz vyrobca :)
Ja osobne instalujem linux bez swap particie, je to mozne vybrat pri instalacii, a potom mam istotu ze nic neswapuje (RAM mam dost a ked nie tak kupm RAM).

Hm, tak jsem nabootoval ten Windows 7, ktery mam na WD Black jako recovery pro pripad, ze by se na SSD neco podelalo a vysledek je, ze disk je zcela tichy, takze hlasity seek je skutecne pouze ve Fedore.

Vim, ze tohle mi stezka nekdo poradi, ale preci, povazujete za mozne, aby si Fedora nerozumela s tim diskem WD Black EARS a proto to delalo ten seek? Jde mi totiz o to, jestli stoji za tu zkousku jit koupit dalsi disk jine znacky a zkusit na nej preklopit tu Fedoru. :-/

Tak se omlouvam za dezinformace, vubec se mi do toho nechtelo, ale rozebral jsem PC, poskladal to na stole a zjistil jsem, ze zvuky jsou dva. Prvni zvuk je seek disku WD Black a tenhle zvuk to dela jen kdyz disk pracuje, u tehlech disku je to normalni, ze jsou hlasitejsi a ten zvuk sam o sobe nevadi. Ovsem prichazi druhy zvuk velmi podobny seeku disku, ktery se se zvukem disku spojil a tim doslo k me mystifikaci, ze kdyz jsem prilozil ucho k PC, myslel jsem, ze to vychazi z disku, ale ten zvuk vychazi ze zdroje.

Zdroj je Thermaltake toughpower XT 875.

Na rozil od seeku disku, ktery je slyset jen pri zatezi, je tento zvuk slyset porad. Z toho muj omyl, ze zvuk vychazejici z disku je nejhlasitejsi, kdyz disk pracuje, ale jinak je trvaly, tedy ve skutecnosti seek disku je opravdu jen pri jeho praci a trvaly velmi podobny zvuk je uvnitr zdroje.

Neni to ale z ventilatoru, na chvili jsem mu tam do cesty strcil takovou jehlu, aby se zastavil, ale zvuk vychazel ze zdroje porad.

Zvuk ovsem vychazi ze zdroje jen v linuxu !!! Ve Windows 7 je zdroj naprosto tichy a zadny zvuk nevychazi. Prebootuju-li se ale do Fedory, jakmile se tato nacte zacne zdroj vydavat onen zvuk. A udelal jsem pokus s live CD podle rady MM. a Linux Mint 10 - zvuk ze zdroje vychazel stejne jako ve Fedore, Kubuntu 9.10 - zadny zvuk nevychazel. Jine live CD nemam, zkusim se vecer podivat po live CD nejnovejsi Fedory 15, pokud existuje, instalacka Fedory 14, kterou mam jako live CD nesla.

A ted mi to nekdo vysvetlete? ;-) Preci jak muzu jit reklamovat zdroj, kdyz je slyset jen v linuxu? A jak to vubec muze delat, jak muze OS ovlivnovat nejaky zvuk, ktery vychazi ze zdroje? A vubec, co tam v tom zdroji muze chrcet, kdyz to ventilator neni?

(jsem z toho jelen)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru