Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sekacka "zere" olej, tecumseh Vantage 35.

Ahoj, chtel bych poprosit o radu. Jedna se o sekacku s motorem Tecumseh Vantage, praskla mi ojnice, ojnici jsem dal novou, motor jede v pohode, komprese taky v pohode. Ale sekacka od te doby zere olej, pomerne dost. Kdyz sem pulil motor tak mi bohuzel z karteru vypadli obadva ventily, takze sem nevedel ktery kam prijde, je mozne ze mohou byt prohozene? Nebo ze by motor zral tolik oleje pres krouzky? Po cca hodine sekani mi to zalepi jiskriuste u svicky vrstvou nespaleneho oleje.

Diky za rady

Předmět Autor Datum
Dobrý den,pokud jste ventily prohodil,tak je to špatně,každý ventil má vymačkané sedlo jinak,proto k…
Lubomír 13.07.2013 11:39
Lubomír
Dobre dekuji, ja jsem si to myslel, radeji motor znovu rozpulim a ty sedla zabrousim. Jakou bych mel…
Nemesis 13.07.2013 13:39
Nemesis
Tak to vám neodpovím,už je to nějaký rok,co jsem to dělal.Pasta na ventily byla v plechové krabičce…
Lubomír 13.07.2013 13:49
Lubomír
obavam se, ze ventilove sedlo ma se stracenim oleje pramalo spolecneho, ventily to byt muze jen v pr…
ms-fiala 13.07.2013 14:54
ms-fiala
"rozhozena" klika? Co to presneji znamena? Vzdyt klika je z jednoho kusu, na ni prijde jen ojnice, u…
Nemesis 13.07.2013 17:46
Nemesis
klkikovka -v tomto pripade je ze dvou kusu, dva setrvacniky a mezi nimi nalisovany ojnicni cep a pok…
ms-fiala 13.07.2013 18:47
ms-fiala
Zkusil bych taky hustci olej, nejakej obycejnej 10w30, polosyntetiku levnou, driv jsem takhle docasn…
lk1 14.07.2013 09:17
lk1
Ahoj,kde jsi sehnal novou ojnici,nemuzu ji sehnat
matomartin 09.08.2014 15:44
matomartin
Pokud se olej dostává ve velké míře do spalovacího prostoru, nemají s tím ventily nic společného, je… poslední
Zerozero 09.08.2014 22:56
Zerozero

Dobrý den,pokud jste ventily prohodil,tak je to špatně,každý ventil má vymačkané sedlo jinak,proto když se ventily mění,tak se všechna sedla zafrézují speciálními frézkami,dělá se to ručně.Potom nanesete na sedlo hrubou brusnou pastu,zaleštíte,pastu setřete,nanesete jemnou pastu,zaleštíte do finálního provedení,důkladně sedla i ventily očistíte a pak dobře těsní.Váš případ je takový,že ventily na základě záměny špatně těsní a výfukové plyny se dostávají do spalovací komory a opačně.Na té kompresi to bez měřáku tak snadno nepoznáte,jedná se o minimální netěsnosti.Dále na základě nedovírání ventilů můžou ventily uhořet,nebo v nejlepším případě se na ventilové dosedací ploše i na sedle vytvoří nesouvislá vrstva karbonu,která zabraňuje dokonalému uzavření ventilů a tudíž klesá i výkon motoru.Takže váš případ,olej se dostává do spalovací komory,jindy zase do výfuku.Musíte motor opět rozebrat a sesadit správně,jak bylo původně.Ale domnívám se,že již budou nakarbonovaná sedla,proto doporučuji alespoň obě včetně ventilů zaleštit pastou,tak jak jsem uvedl výše.Leštíte tak,že pastu nanesete na sedlo ,vezmete správný ventil,který tam patří,zasunete do sedla a pootáčením ventilu zaleštíte obě plochy současně,uvidíte snadno výsledek,zaleštění musí být souvislé jak na sedle,tak na ventilu,potom ventil dokonale těsní.Je to piplačka,ale jde to poměrně rychle.Stojí to za to,předejdete dalším problémům,které by mohly být podstatně nákladnější.:-)

obavam se, ze ventilove sedlo ma se stracenim oleje pramalo spolecneho, ventily to byt muze jen v pripade, ze olej prolina okolo driku ventilu, ale v tomto pripade nejpravdepodobneji doslo vlivem prasknuti ojnice i "rozhozeni" klikovky a olej unika oklo hridele, nebo pres pistni krouzky

Zkusil bych taky hustci olej, nejakej obycejnej 10w30, polosyntetiku levnou, driv jsem takhle docasne resil auto, zralo mi 1L na 300km s modernim spickovym sirokorozsahovym olejem, a levny husty krumpl to zachranoval. Vzhledem k tomu ze se olej casto dolival, a tudiz tam nebyl onech 15tis.km, tak na kvalite snad tolik nezalezelo.

Pokud se olej dostává ve velké míře do spalovacího prostoru, nemají s tím ventily nic společného, jedině snad, že by byly ve velké míře vydřená vodítka ventilů.
Pokud ale před poruchou motor olej nebral, tak to tam nebude.
Ani "rozhozená" klika, ojnice lze vyměnit bez rozlisování, tak k tomu není důvod.
Pokud motor před poruchou olej ve velké míře nebral, nedá se předpokládat, že by to bylo značným opotřebením.
Možné příčiny: Prasklá ojnice udělala rýhu do stěny válce a tudy olej uniká. To by se ale dost projevilo na kompresi.
Nejpravděpodobnější příčina: Při montáži praskl stírací kroužek. Ten nejvíce dole, má drážku a otvory, praskne velmi snadno. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru