Avatar uživatele
Kelt

Co je vlastně informace, jak si to mám představit?

Velikost informace se měři v Baitech a násobcích. kB, MB, GB a pod. Nějaký článek má 400 MB, písnička 4 GB, stejně tak film. Pokud to porovnám například s délkou tak 100 km si mohu dobře přestavit a jet tuto vzdálenost autem, vlakem. Mohu si přestavit například několik hodin a další jednotky moly, stupně K, ale u těch informací to jde jaksi mimo mne. Vím, e na 16 GB USb se vleze tolik filmů a pod, ale pořád si myslím, že tomu nerozumím. Nepotřebuji vysvětlit že 1 bit je 0 nebo 1. Dokáže to někdo srozumitelně podat, nebo upozornit na nějaký článek? Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 2342 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

a proč si to nepředstavíš tak jak to je ? jako jednotlivá písmena … jako bys je ťukal jedno po druhém na psacím stroji každý jeden úhoz je jeden „bait“ (správně se to píše Bajt anglicky „Byte“) … 1000 bajtů je tím pádem 1000 takových úhozů na psacím stroji, jedna popsaná A4 má řekněme 4000 bajtů (tedy přibližně 4 kilobajty textových dat)

Toto je velmi zjednodušené pojetí a platí pouze za předpokladu že text opravdu interpretujeme pomocí osmibitových kódování (8 bitů = 1 bajt na jeden znak), což vždy neplatí, existují i 16 bitová kódování, text je také možné obohatit o další informace které zabírají další množství dat … ale těmito odchylkami si nemusíme tu výše popsanou představu 4 kilobajtů jako 1 hustě popsané A4 stránky kazit 🙂


Pokud vás zajímají další související informace pak vězte že:
1000 bajtů = 1 kilobajt (KB), …
1024 bajtů = 1 kibibajt (KiB), …
tento rozdíl také málo kdo vnímá


proč je vlastně 1 bajt složen z 8 bitů ? Protože počítače pracují v binární soustavě a pokud chcete uložit jeden znak z nějaké tabulky možných znaků potřebujete jej interpretovat jako binární číslo. Například osum bitů 11111111 je ekvivalentní číslu 255 (což nám dává možnost uložit do jednoho takového bajtu právě jeden z 255 možných znaků, viz tabulka ASCII)

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Tak si to představuj třeba jako brambory. Čím víc, tím lépe. Pochopitelně to obnáší znalost předpon , musíš vědět, že kilobyte (kB) je menší, než megabyte (MB) a ten zase je menší než gigabyte (GB) a největší jednotkou běžně užívanou je terabyte (TB)

Takže kilo, mega, giga, tera >> a mezi nimi je rozdíl vždy ve třech řádech. Kilo jak víš je tisíc, mega milión, giga miliarda, tera bilion. (ono se u počítačů kilo počítá ne jako rovný 1000, ale přesněji 1024 bytes [210 bytes], ale to se obvykle pomíjí – i když u velkých kapacit je ten rozdíl znát.)

To je vše.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… hele, já tomu prd rozumim, násobky znáš jak si psal, takže podle mne laický vysvětlení (vše ve stejné kvalitě): převeď si to na dýlku/čas/dobu trvání >>> reklama – jedna informace, velikost cca MB, film, trvá hoďku a půl, více informací, na filmovým pásu zabere delší metráž, proto už GB (vono snad se to i dřív zapisovalo na magnetcký kotouče-disky) … ale popravdě, todle jsou věci, který beru tak jak leží a běží, a víc do hloubky se o ně nezajímám …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

začal bych tím, že informace je problematické v B, kB, MB apod. měřit. Měří se množství dat. Velice často je v těch datech informací podstatně méně. Pokud chceš nějaké další srovnání na mnžství dat, pak 1B zhruba odpovídá jednomu písmenu textu, jedna normostrana (30×60 znaků) by pak byla zhruba 1,8kB. Bacha, pokud se na té stránce bude opakovat abeceda od začátku do konce, nejde o informace, pouze o data 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
trollface

Je to tak, jedna normostrana má 1800 znaků včetně mezer. Jedna strana textu má tedy přibližně 1,8 kB. I hudba a obrázky jsou uloženy v určitém „počtu znaků“. Samozřejmě to už pak je složitější na představení než u obyčejného textu. Zkuste si někdy otevřít obrázek JPG v obyčejném textovém editoru.

Zdroj: http://znakyna­klavesnici.cz/nor­mostrana/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

podle představy popsané v odpovědi je tedy jeden film o velikosti cca 5GB ekvivalentem jednoho a čtvrt milionu stránek A4 popsaných textem …

před 2341 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek