Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Silná koruna a koupě notebooku

Dobrý den
Dnes jsem na čt 24 zaznamenal, že koruna je nejsilnější za poslední dobu a tím pádem je také výhodné koupit elektroniku(cena by měla klesat nyní až o 15%) ještě před vánoci, kdy už by měla zase cena stoupat. Já si chci právě koupit notebook, avšak v dlouhé době jsem v žádném internetovém obchodě nezaznamenal snížení ceny snad žádného noteboku( např czc.cz, kde je možno vidět historii cen). A proto bych se chtěl zeptat, kde seženu ono zboží, které by mělo být díky oné silné koruně levnější?

Předmět Autor Datum
No ona taky čína pokud vím uvolnila kurz juanu vůči dolaru a už tedy není fixní.A zřejmě juan vůči d…
MM_tank 02.10.2010 01:10
MM_tank
To je špatné, když si chci třeba koupit notebook z Ameriky, tak mě tam sice vyjde levně, avšak za př…
hajnis 02.10.2010 01:24
hajnis
A co záruka, když se něco pokazí? Úspora tisícovky se může rázem stát prodělkem.
L-Core 02.10.2010 06:26
L-Core
Kdyz koupi lepsi model od lepsi znacky, tak ma celosvetovou zaruku a nema s nicim problem a vubec za…
Radek 02.10.2010 06:33
Radek
U značkového zboží budiž. Otázkou je, zda se za všech okolností (méně náročnému spotřebiteli) vypla…
L-Core 02.10.2010 06:47
L-Core
tim to imho neni. Navic uvolneni fixu vuci dolaru je jen trochu a jeste jen na oko. Na zacatku prazd…
AZOR 03.10.2010 07:47
AZOR
Čili, kde tedy nakoupit v dnešní době výhodně? V Česku se mi zalíbily HP ProBook 4520s a v zahraničí…
hajnis 02.10.2010 09:45
hajnis
to co popisuješ, posílení koruny pocítíš okamžitě při osobním nákupu za dolary ze zahraničí (směna k…
TNT 02.10.2010 10:19
TNT
Srovnej si ceny vybraných NB u nás a v e-shopech v Singapuru nebo Tchajwanu. Dá se dost ušetřit. Bra…
Fuente 03.10.2010 05:24
Fuente
Pokud ho firmy kupuji za USD (grafiky, cpu, hdd... vsechno co amic delaj a prodávaj za dolary) tak v… poslední
AZOR 03.10.2010 07:55
AZOR

No ona taky čína pokud vím uvolnila kurz juanu vůči dolaru a už tedy není fixní.A zřejmě juan vůči dolaru roste, viz strašení vzrůstem cen elektroniky na konci prázdnin.

To je špatné, když si chci třeba koupit notebook z Ameriky, tak mě tam sice vyjde levně, avšak za přepravu a cla to stojí asi jen o 1000kč+ levněji, navíc časová prodleva se někdy vyšplhá na 1-3týdny. Takže nakonec to vyjde prakticky nastejno, což mě štve. Nicméně co byste mi doporučoval, jak nejvýhodněji nakoupit notebook?

Kdyz koupi lepsi model od lepsi znacky, tak ma celosvetovou zaruku a nema s nicim problem a vubec zaruku neresi.

Ja tak kupuju skoro vsechnu elektorniku uz nekolik let. Ceskym zlodejum vydelat nedam. Na nekterych ntb mam usetreno oproti ceskym cenam az 50%. Ted me napada dalsi priklad, turisticke navigace Garmin, satelitni telefon - ceny jsem mel nizsi az o 70%.

U značkového zboží budiž.

Otázkou je, zda se za všech okolností (méně náročnému spotřebiteli) vyplatí kupovat (drahou) značku, získat koupí z USA slevu a dostat se na cenu neznačky, sehnatelnou u nás.

Osobně moc zkušeností s nákupem v zahraničí nemám, akorát po otevření hranic v 1989 jsme jeli do první dědiny v Rakousku koupit pultový mražák (dones funkční - záložní) a video.

Vlastně mě nenapadlo se do Rakouska podívat už řadu let, strach z problémů s tamními "Pomáhat a chránit", kterým by se asi můj 16,5 roků starý Favorit moc nezdál. Navíc ignoruji zimní gumy.. Jako se to stalo kolegovi: http://pc.poradna.net/q/view/493244-buzerace-od-ra kouskych-policajtu-tahali-nas-na-stk A jsem i zhnilej někam jezdit.

tim to imho neni. Navic uvolneni fixu vuci dolaru je jen trochu a jeste jen na oko. Na zacatku prazdnin to bylo Reckem a jeho dluhama ve kterych je namoceno Spanelsko a Itálie -> pokles eura > pokles koruny, ktera s nim je silne vazana/velka korelace a vymalovano.

to co popisuješ, posílení koruny pocítíš okamžitě při osobním nákupu za dolary ze zahraničí (směna korun na dolary), u našich obchodníků dojde ke snižování cen díky posílení koruny jen za předpokladu, že se kurz nezhorší, prodlení jeden-dva měsíce, je to otázka času kdy se zaplatí a dodá zboží + každý ještě přihlédne k marketingovému mixu (nezlevní když nemusí)... ono se ví, že český zákazník se dá u nás pěkně podojit, příkladem jsou masové značky u nás prezentované jako luxusní, mateřské firmy ze západu sem posílají outlet věci a prodává to jako novinky, je toho spousta...... - starší články, které popisují principy proč jsou ceny různé
http://ekonomika.idnes.cz/znackove-veci-jsou-v-ciz ine-az-o-polovinu-levnejsi-fwl-/test.aspx?c=A08051 8_204314_spotrebitel_ban
http://finance.idnes.cz/cesku-vladne-drahota-levne -obleceni-je-v-nemecku-parfemy-v-rakousku-1f4-/vit eze.asp?c=A081114_201624_viteze_ven

Srovnej si ceny vybraných NB u nás a v e-shopech v Singapuru nebo Tchajwanu.
Dá se dost ušetřit. Bral jsem něco z Tchajwanu a měl jsem dokonce možnost
zaplatit v korunách v místní pobočce HSBC banky, ale jsa lenoch, platil jsem kartou.
Zboží jsem si nechal poslat jako Gift s lehce upravenou cenou, takže clo se nekonalo.
Jejich vstřícnost je příkladná. Dokonce jsem si vzpomněl:

www.chinavasion.com noťasy tam ale nemají, no dokonce jsem i psal:

http://pc.poradna.net/f/view/322801-recenze-hodine k-s-vodotryskem?page=r322911#r322911

Aha, tak to byl Hong Kong. Hodinky doteď jedou jak pila.

Pokud ho firmy kupuji za USD (grafiky, cpu, hdd... vsechno co amic delaj a prodávaj za dolary) tak v kazdém rozumné obchodě. Pointa je v tom, že USD musí mít dole dostatečně dlouho, aby ceny snížili a dooprodali zásoby atd. Protože to má jinak zpoždění. Czechcomputer i Alza maji reaguji o proti jinym odvetvim docela rychle, pokud se ale konkurencne udrzi, neni duvod snizovat ceny. Takze odpoved zni cekat a doufat, ze to vydrzi nez odprodaji zasoby a zacnou snizovat ceny (rychlost s jakou reagujem na burze je pulhodinova a nekdy reagujeme i v desitkach vterin - zatimco nez to pak promitne Alza, to je jina)

tedy:
a) pockat nez se to promitne u ceskych obchodniku
b) jit do banky/kapitalovy trh a vymenit si penize za dolary cimz si cenu zafixujes a pokud pujde dolar nahoru vymenis zpet a budes ok. Pokud nepujde prikoupis dolary a koupis NB za dolary ci vymenis zpet a koupis. (pokud dolar klesne jeste vic tak z toho hold nevytezis maximum)
c) muzes koupit ted hned neco v zahranici amazon/ebay... ale zacvakas postovne a moznoa i clo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru