Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skript v PHP - převádění měn

Takže, dostali jsme ve škole ať naprogramujeme skript podle tohoto zadání:

Programování – funkce

Jestliže se bavíme o použití funkcí pro vstup – výstup, je dobré orientovat se v základních formátech a je vhodné oddělit samotný proces vstupu či výstupu a zpracování dat.

Z adresy kurzy2011-txt stáhněte soubor kurzy2011.txt. Jedná se soubor s vývojem měnových kurzů za rok 2011. Vytvořte skript, který bude disponovat funkcemi:

getCurrencies – načte ze vstupního souboru první řádek, ten rozdělí a vrátí pole měn, pro které je možné provést převod ve formátu
array(
array(‘col’ => pořadí sloupce s danou měnou, ‘cur’ => měna),
array(‘col’ => pořadí sloupce s danou měnou, ‘cur’ => měna),

)

getDates – načte postupně všechny řádky a vrátí seznam dat, pro které je možné provést převod, ve formátu
array(
array(‘row’ => pořadí řádku s danou měnou, ‘date’ => datum),
array(‘row’ => pořadí řádku s danou měnou, ‘date’ => datum),

)

getExchangeRate(row, col) – vrátí hodnotu kurzu pro daný sloupec a řádek – pozor na oddělovač desetinných míst!

showCurrencies(currencies_arr) – vytvoří a vrátí (nikoli zobrazí!) ovládací prvek SELECT, který umožní výběr měny na základě dat dodaných fcí getCurrencies

showDates(dates_arr) – vytvoří a vrátí (nikoli zobrazí!) ovládací prvek SELECT, který umožní výběr data na základě dat dodaných fcí getDates

Vytvořte formulář, který za použití výše uvedených funkcí umožní zadání požadované částky, měny, data a směru převodu (z/do CZK) a odešle jej skriptu, který za použití uvedených funkcí převede zadanou částku z CZK do dané měny nebo opačně.

Využité funkce:
fopen, fgets, fclose, feof, explode, s výhodou možno použít implode, str_replace

Je nutné využít návratovou hodnotu funkce (return), operátory pro práci s poli (např. vložení elementu na konec pole přes pole[] = hodnota;)

Mohli byste někdo, prosím, tento skript alespoň částečně napsat nebo vysvětlit co s tím? :-D V php neumím téměř nic, toto je opravdu těžce nad mé síly, jediné co jsem schopný udělat, je samotný formulář a přepínače pro převody měn:-D
Moc díky za rady, Katsu

Předmět Autor Datum
Rozumím tomu dobře, že vám ve škole řekli, abyste udělali něco v PHP, aniž byste se PHP naučili? Nap…
marekdrtic 16.03.2011 16:20
marekdrtic
:-D moc díky za odpověď. Až tak vážné to není, prý to nebude hodnocené, nicméně udělal bych to rád,… poslední
Katsushiro 16.03.2011 21:09
Katsushiro

Rozumím tomu dobře, že vám ve škole řekli, abyste udělali něco v PHP, aniž byste se PHP naučili? Napiš co máš, pak s tím můžeme pomoct. Můžeš použít php.net , tam jsou popsány všechny PHP funkce a jsou tam i příklady jejich použití.

edit: Jinak i kdyby ti to tu někdo udělal, tak ty z toho nebudeš mít nic a budeš akorát další "programátor", který nebude schopen udělat ani základní věci (tohle je zcela základní věc - je to defakto funkce pro import dat ze souboru, což mají všechny informační systémy a spousta webových aplikací). A že takových absolventů středních počítačových škol, kterým to taky někdo pořád dělal, znám.

edit2: Tak jsem to asi trochu přehnal (sorry). Jinak jde o to, rozdělit si ten soubor nejdřív na řádky, potom použít funkci explode a vytvoříš tak pole hodnot, kde budeš mít měny a datum. A s tím už potom pracuješ jako s normálním polem, vybíráš si hodnoty atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru