Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skvrny na stěně po penetraci

Dobrý den,

včera jsem napenetrovala místnost, kterou chci vymalovat, tak jak mi poradili v obchodě s barvami. Už při samotném procesu se mi zdálo, že je výsledek poněkud zvláštní. Původní barva se stírala a stěna zůstávala flekatá. Přes noc jsem penetraci nechala zaschnout a dnes ráno měla v plánu pustit se do malování. Nicméně jsem zůstala velmi zaskočena, protože stěny jsou hodně flekaté, jakoby se část původní barvy smyla a část zůstala. Je to běžná věc při pentraci stěn?? Velmi děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
pokud nejsou nikde vymytý fleky/propadliny, ničemu to nevadí, vrchní barva to překryje - resp. já s…
nemej 25.04.2013 20:40
nemej
Moc děkuji za odpověď. Flekaté stěny po penetraci nakonec překryly dvě vrstvy barvy-jedna vrstva ne…
Alexandra 25.04.2013 21:48
Alexandra
Penetrace před malováním není třeba. Penetrace se používá jen na odizolování fleků vzniklých proteče… poslední
sHpy00n 25.04.2013 23:12
sHpy00n

pokud nejsou nikde vymytý fleky/propadliny, ničemu to nevadí, vrchní barva to překryje - resp. já s primalexem ředěným kolem 1díl primalexu ku 0,5 dílu vody problém nemám a vše překryje, protože při tomhle ředění je barva celkem hustá a spoustu drobných nerovností schová.

podle mě záleží na použité barvě - nevím, jestli je u nás provedená výmalba vápnem nebo je ta bílá barva tak rozpustná, ale když jsme myli stěny, tak konkrétně bílá barva se rozmočila hodně rychle - pak už jen záleželo, jestli ji chce člověk smýt dolů, nebo ne - když se nešmudlá štětkou, sice změkne, ale po uschnutí je zase ok.

nevím, jestli taková barva jako podklad může dělat problém do budoucna, ale po vymalování a zaschnutí nikde nic nepraská neloupe se.

máme postarší dům, ale kde to nebylo nutný, tak se neškrábalo a neštukovalo a taky jen penetrovalo, tak doufám, že ta penetrace k něčemu je.

Moc děkuji za odpověď.

Flekaté stěny po penetraci nakonec překryly dvě vrstvy barvy-jedna vrstva nestačila. Původní vílá barva reagovala na penetraci, tak jak popisujete-asi se jednalo o stejný typ.
Nejsem si ale účinkem penetrace v mém případě moc jistá. Maluji ve starém bytě, takže vrstev barvy je hodně, Od penetrace jsem očekávala, že nebudu všude muset dávat dvě vrstvy barvy a že nedojde k loupání. Jedna stěna a část stropu se ale stejně začala loupat, takže nakonec došlo na škrábání staré barvy.
Možná byla také chyba v tom, že jsem používala pouze váleček a ne štětku.

Co se týče barvy, koupila jsem značku Roko. Dle návodu ředím 10%, ale zdá se mi příliš hustá. Tak nevím.

Penetrace před malováním není třeba. Penetrace se používá jen na odizolování fleků vzniklých protečením, nadměrným kouřením apod.. Penetrace není od toho, aby se pak malovalo jen jednou vrstvou. Maluje se vždy ve dvou vrstvách. Penetrace nezabrání ani loupání. Jak se někde objeví loupání, nezbyde než vše staré oškrabat nejlépe až na čistou omítku, opravit vady a až pak malovat. Je ale pravda, že ještě jednou a naposledy se škrabání dá vyhnout právě použitím štětky. Ale příště už předním nikdo neuteče. Ředění je v pořádku. Pro váleček může být barva hustší než jak bývalo zvykem pro štětkování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru