Předmět Autor Datum
Filtr může být typu dolní propust, pásmová propust, pásmová zádrž a horní propust. Ideální filtr typ…
Pavel 04.09.2009 08:15
Pavel
šířka pásma = frekvenční rozsah, které dané zařízení dokáže přenést. Např. šířka pásma telefonního…
touchwood 04.09.2009 08:18
touchwood
Ale jak je to u Gaussova filtru, ktery zaobluje hrany obdelnika? tam se omezujou vyssi frekvence? ta…
Boban87 04.09.2009 09:12
Boban87
Cokoli zaobluje ostrý hrany, nepropouští vyšší frekvence. Z toho se ovšem nedá vydedukovat, že to mu…
Pavel 04.09.2009 09:30
Pavel
Ale houbeles. Gaussův filtr má tvar křivky jako zvon. Je to symetrická pásmová propust, a omezuje fr…
jirka44 04.09.2009 09:37
jirka44
Ano je dekuji... Akorat ja mam jinou zkusenost... U modulace GMSK je v modulatoru gaussovska dolni p…
Boban87 04.09.2009 11:43
Boban87
No, to je "půlka" pásmové propusti. Pokud je to pouze horní nebo dolní propust, tak si to představ j…
jirka44 04.09.2009 12:06
jirka44
Filtry se liší svou přenosovou charakteristikou. Kromě ideální DP existují různý varianty DP, lišící…
Pavel 04.09.2009 12:08
Pavel
Už jsem pochopil, nad čím bádáš. Kdybys moduloval nosnou obdélníkem, tak by se vysílalo spousta harm…
jirka44 04.09.2009 12:20
jirka44
jj myslim, ze to chapu. Tim, ze omezim vyssi harmonicky, tak se mi vpodstate ten casovy prubeh obdel…
Boban87 04.09.2009 12:36
Boban87
Nevysvetlim, ptz keby som vedel polovicu fyziky nacpat do jedneho prispevku, tak sa Einstein moze sk… poslední
MM.. 04.09.2009 13:26
MM..

Filtr může být typu dolní propust, pásmová propust, pásmová zádrž a horní propust. Ideální filtr typu dolní propust by měl "obdélníkovou" charakteristiku, tj. např. do mezní frekvence 1400 Hz by signál přenesl bez útlumu a přesně od 1400 by nepřenesl vůbec nic.

Reálnej filtr se takhle nechová a mezi "přenesu vše" a "nepřenesu nic" je frekvenční oblast, kde klesá přenos filtru (s určitou strmostí, třeba 20 dB na dekádu). Frekvence, pro kterou platí, že je přenos o 3 dB menší (tj. útlum signálu je 3 dB) se běžně nazývá mezní frekvence. V případě dolní propusti a horní propusti vymezuje šířku pásma. U pásmové propusti jsou tyto mezní frekvence dvě a jejich rozdíl opět určuje šířku pásma.

Pavel

šířka pásma = frekvenční rozsah, které dané zařízení dokáže přenést.

Např. šířka pásma telefonního aparátu je 3,5kHz. U digitálních zařízení se šířka nepočítá frekvencí (i když je z ní také odvozena, kvůli tomu, že jak Diracův impuls, tak jednotkový skok (ve svých ideálních tvarech) vyžadují frekvence z celého existujícího spektra - což je v reálu samozřejmě nesmysl), ale v baudech (tedy bitech/sekundu)

šířka pásma filtru je tedy rozsah, ve kterém fitr propouští frekvence. A protože se nejedná o skokový útlum, tak ty 3dB jsou definované hranice účinnosti daného filtru.

Ale houbeles. Gaussův filtr má tvar křivky jako zvon. Je to symetrická pásmová propust, a omezuje frekvence jak nižžší nežli je propouštěné pásmo, tak vyšší. A propouštěné pásmo je právě definováno jako ty krajní kmitočty, kde dojde k potlačení signálu o 3dB vzhledem ke středu pásma. Pak se ještě může definovat potlačení třeba pro 30dB nebo třeba pro 60dB, to jsou ty kmitočty, které už prakticky neprolezou. (3dB je jenom malý pokles signálu). Je to dost lidsky?

[http://blogs.kproductivity.com/fmwaves/wp-content/ uploads/image/gaussian-curve.jpg]

Filtry se liší svou přenosovou charakteristikou. Kromě ideální DP existují různý varianty DP, lišící se např. strmostí mezi pásmem propouštěným a potlačovaným, řádem filtru, zvlněním atd. Některý (filtry) mají svoje názvy, Kalmán, Cauer, Čebyšev, ... Je teda možný, že Gauss může být v provedení DP, ale to jsou jen moje spekulace.

Pavel

Už jsem pochopil, nad čím bádáš. Kdybys moduloval nosnou obdélníkem, tak by se vysílalo spousta harmonických, takže by vysílač zabíral velkou šířku pásma. Když se ale ten obdélník zakulatí tak, že výsledná modulace vypadá jako na obrázku, tak jsou ty harmonické kmitočty potlačené. A ten obdélník zkulatíš právě tím, že ho poženeš dolní propustí. Ono se to blbě lidsky vysvětluje, lepší je na to matematika. Až se tu objeví MM. tak ti to možná vysvětlí líp.

jj myslim, ze to chapu. Tim, ze omezim vyssi harmonicky, tak se mi vpodstate ten casovy prubeh obdelnika takhle zakulacuje. U GSM se pouziva relativni sirka pasma filtru BN = B*Tb = 0.3 pro pokled o 3db. To znamena, ze vzhledem k bitove rychlosti siganlu 270,833 kbit/s mi ten filtr omezi kmitoctove pasmo nejakych 81 kHz. To znamena ze ve spektralni oblasti budu mit silne potlacenz postranni laloky. Me tam furt nehrala ta relativni sirka pasma pro pokles o 3dB. Ted kdyz se divam na spektrum GMSK a MSK, tak vidim tu hranici 3dB navic ze prvni lalok ve spektru u GMSK je mnohem vice tlumeny nez lalok MSK. :-):-) Tak jsem si to ujasnil, doufam, ze mam pravdu.

Nevysvetlim, ptz keby som vedel polovicu fyziky nacpat do jedneho prispevku, tak sa Einstein moze skryt a by som si rovno siel pre nobelovu cenu :-)
To dotazovatel: zacni studovat (fyziku (elektromagnetizmus) + elektrotechniku (harmonicke signaly, skladanie, rozklad, analyza(furierova a spol.), modulacia) a o par rokov to budes chapat snad aj so vsetkymi suvislostami.

P.S. myslim ze to bolo vysvetlene dostatocne. K tomu asi za tychto okolnosti (dotazovatel mozno tape v hmle ze co to je decibel) neni co dodat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru