Avatar uživatele
Kepler

Sledujete seriál dokumentů ČT2 Zašlapané projekty?

Zrovna ten poslední díl o projektu Škody řady 720 ve mně vyvolal bezmocný vztek, jak naši socialističtí plánovači a sovětští dirigenti zničili práci za desítky miliónů tehdejších Kčs a celý projekt poslali k ledu. Už na začátku 70. let jsme konečně mohli mít auto konkurenceschopné nejlepším výtvorům těch prohnilých kapitalistů a země se tak připravila o miliardy deviz, které by plynuly z jejich vývozu. Takových projektů bylo nepočítaně. Pokud ten pořad sledujete, máte podobné pocity?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Alesh, Muso před 2240 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Radius

Ano, je to zajímavý seriál, o té Škodě 720 jsem to sledoval, sem se vozily trabanty 601, nemá cenu se rozčilovat, jen si pamatovat, jaké bylo plánované hospodářství…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Je třeba brát některé věci z minulosti s rezervou.
Na ČT bych moc nedala …, některé programy (výklad, historie) je účelový, vyhovující zájmovým skupinám. Některé věc/fakta i pak mohou být i trochu jinak.
Nemám ráda „bubliny a přehnané vlny“ (ČT)........

Třeba se rozčilujete zbytečně a vše je jinak…
Prasvda někdy bývá někde uprostřed nebo jiná .)

UKONČENÍ PROJEKTU
"Kde hledat příčinu? Jako hlavní důvod pro zastavení projektu se někdy uvádí strach sovětských průmyslových tajemníků, že by Š 720 konkurovala jejich ladám („žigulíkům“). Vzhledem k tomu, že v SSSR byl obrovský neukojitelný hlad po osobních automobilech a že Sovětský svaz sám nabádal své satelity k samostatnosti v automobilizaci, lze tuto lidovou pověst označit za smyšlenku – nálada v okupovaném Československu ji ovšem nepochybně přiživovala.

SKUTEČNÁ PŘÍČINA JE TECHNICKÁ a v důsledku toho i finanční: řady 720 a 740 byly totiž vyvíjeny jako zcela nové auto, avšak bez jakékoliv vzájemné provázanosti (Š 720 – hliníkový motor, převodovka řešená jako skříň s víkem a umístěná u motoru; Š 740 – litinový motor; převodovka svisle půlená a umístěná u zadní nápravy) a tak by vzájemná záměnnost a sdílenost součástek byla minimální. Navíc zde chyběla i jakákoliv technologická návaznost na dosavadní výrobu.

Lze tedy říct, že už svým samotným konstrukčním zadáním se automobilka vydala do slepé uličky. Musely by se totiž vybudovat zcela nové výrobní areály, pořídit zcela nové výrobní technologie v řádu miliard Kčs, jenže mladoboleslavská automobilka stále ještě splácela úvěry za tehdy zánovní technologie pro výrobu „embéček“ a bratislavská fakticky neexistovala, i když měla plodné vývojové středisko vzniklé z tehdejšího pobočného závodu Tatry."
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/%C5%A0koda_720

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Nesleduji pravidelně, ale některé díly jsem viděla (naposledy o pistoli CZ75). Pocity mám stejné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… oni už to zase opakujou? sledoval jsem to kdysi, některé díly byly pěkný …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Muffz

Nesleduji. Z České televize se dívám jen na ČT4. ČT1, 2 a 24 pro mě nemají význam, ať z politického hlediska a zaujatosti, tak hlavně proto, protože tam jednoduše není nic, co by mě zajímalo. A to jim ještě musím platit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pruzkumnik

Na ty komunistický pětiletky jsem naštvanej ještě dřív než jsem objevil tento pořad.
Komunistická strana tím svým plánováním rozvinuté odvětví rozkradla a peníze dala jinam
Mě štve nejvíc motocyklové odvětví, na sjezdu KSČ se rozhodlo že československý občan vyjede do práce na čtyřech kolech, to co JAWA a ČZta vydělala, šlo místo na vývoj a nové technologie do automobilového průmyslu
Jawa 350 Californian v německu ani nechtěli, protože japonský motorky na tom byly lépe i když byly o chlup dražší, no a v americe se daj sehnat ještě nerozbalený motocykly, a kdo si nějakou Jawu či ČZtu koupil, tak většinou po první poruše kupoval novou motorku
Přitom měli jsme perspektivní prototypy, nových dvoudobých i čtyřdobých motocyklů se svími originálními patenty
třeba Jawa 500 typ 824 Boxer viz odkaz

Zdroj: http://www.ntm­.cz/muzejni-sbirky/nove-prirustky/2006/8

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Průzkumník: ano jeden z těch prototypů jsem viděl na silnici při zkušební jízdě. Moc jsem se na něj těšil, ale do výroby se nedostal…

před 2240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Da ny: je docela možné, že tvůrci pořadu i ti v něm vystupují se na to dívají podobně jako já, ale nelze jim to vyčítat. Ale jako účelové bych to moc neviděl, je to dokument založený na faktech. V každém případě zavrhnout zcela nové vyspělé pojetí Š 720 a pokračovat ve zcela zastaralé koncepci byl fatální krok zpět a pokud se vůbec nějaká Š 120 na západ prodala, tak to bylo za dumpingové ceny. Šetřilo se na nepravých místech, samozřejmě nová výroba by nějaké ty investice stály, ale mnohokrát by se vrátily. Stejně jako u naší legendární pistole ČZ 75. Komoušům bylo líto zaplatit si celosvětový patent a tak se z ní stala nejkopírovanější zbraň ve světě. Zcela legálně.

před 2240 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek