Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smlouva o dílo přes Živnostenský list nebo něco jiného

Dobrý den,

v šesti lidech budeme na zakázku vyvíjet software pro konkrétního zákazíka. Prosím o doporučení, zda máme pro každého člena týmu zažádat o ŽL a každý uzavřít s objednatelem smlouvu o dílo, či zda lze situaci vyřešit elegantněji. Živnostenský list má jen jeden člen týmu. Z důvodu (k pro nás) poměrně vysokému minimálnímu mění pro s.r.o. (dle mých informací 300 000 CZK) bychom se tomuto řešení rádi vyhnuly. Podmínkou řešení je průchodnost vlastnictví disponibilních práv ke zdrojovému kódu objednatelem i dodavatelem.

Vize do budoucna:
Projekt má dodací lhůtu necelý rok, poté bude v případě zájmu ze strany objednatele pokračováno v jeho dalším vývoji a údržbě. Ve hře je také varianta, že se produkt podaří prodat i dalším zájemcům (vzhledem k zaměření projektu v řádu jednotek).

Pokud přidáte i rizika, které jsou s navrhnutým právním řešením spojené, budu rád. Jako příklad typu rizika mne napadá například situace, pokud se něco stane a bude na nás podána žaloba, případně odejití jednoho člena týmu.

Předem děkuji za jakýkoli relevatní postřehy a doporučení.

Předmět Autor Datum
Doporučuju konzultaci s právníkem. Pavel
Pavel 20.02.2007 20:59
Pavel
Vzhledem k: Živnostenský list má jen jeden člen týmu Doporučuji uzavřít dohodu u právníka.
Cat 20.02.2007 21:09
Cat
Pokud nebude součástí smlouvy nějaká údržba PC, tak na pouhé programování, údržbu programů a jejich…
Rce 20.02.2007 22:09
Rce
Pokud je to programovani na objednavku, tak naopak zivnostak potrebuji, aspon ziju v tom domeni...
Jan Fiala 20.02.2007 22:41
Jan Fiala
IMHO Jez. ne. Licenční smlouvu můžou podepsat až při předání programu a je to. Já bych se takového (…
Rce 20.02.2007 22:47
Rce
Ahoj, diky za reakce. Na jejich zaklade jeste prikladam dalsi informace, ktere mozna budou zajimave.…
alik 21.02.2007 00:03
alik
bychom byli posuzovani jako "Vedlejsi cinnostnici" Se mi nezdá, leč jsou tu na tuto otázku zde odbo…
Rce 21.02.2007 00:34
Rce
Neviem ako u vas ale u nas existuje este zdruzenie ako pravna forma a to by vam myslim aj celkom vyh…
fleg 21.02.2007 00:46
fleg
Sdružení u nás existuje, ale je to ten největší trest, co si stát pro podnikatele vymyslel. Počínaje…
Rce 21.02.2007 01:03
Rce
Nikdy ne sdružení fyzických osob! I já, ač nedaňař a neúčetní vím, že tohle je to největší svinstvo.…
Pavel 21.02.2007 07:17
Pavel
A co kdyby se to celé udělalo na toho se ŽL a on by se pak vypořádal smlouvami o dílo s temi dalšími…
Kráťa 21.02.2007 00:56
Kráťa
Díky za další nápad, nicméně v principu nevidím žádný problém, který by vyřešil. Chápu to jen jako p…
alik 21.02.2007 08:54
alik
Ano. Je to v podstatě přesunutí deseti smuluv od zákazníka na deset smluv v teamu. Pokud byste si ud…
Kráťa 21.02.2007 13:09
Kráťa
Kolegové tady už ledacos probrali. :>: Ano, jedna z možností je sdružení fyzických osob. Je to nejr…
Eva_M 21.02.2007 09:12
Eva_M
Ještě dodatek: * Vsichni jsme studenti, cili pri udrzeni zisku pod (tusim) 40 000 CZK bychom byli p…
Eva_M 21.02.2007 09:18
Eva_M
Ahoj Evo, díky moc za obsáhlý rozbor. Probereme to v týmu a snad se na něčem shodnem ;) Ano, to je…
alik 21.02.2007 10:28
alik
Kolik je menší objem? 100 000 CZK, 1 000 000 CZK To se nedá takhle obecně říct, protože (ne)výhodno…
Eva_M 21.02.2007 12:37
Eva_M
Zcela obecně a bez záruky odhaduju, že výhodnost zdanění v rámci sdružení či VOS pro jednotlivce (!)… poslední
alik 21.02.2007 14:50
alik

Pokud nebude součástí smlouvy nějaká údržba PC, tak na pouhé programování, údržbu programů a jejich prodej není třeba živnostenský list (ba přímo být nesmí lébrž se to řídí autorským zákonem). Jen je třeba podat daňové přiznání ]:). Jaká žaloba by mohla být podána, záleží na licenční smlouvě a jejím porušení. Viz EULA Microsoftu - za nic neručejí :)).

IMHO Jez. ne. Licenční smlouvu můžou podepsat až při předání programu a je to. Já bych se takového (téměř) jednorázovky vždy snažil procedit nějak bez živnosti kvůlivá pokutě za podnikání -> povinné dani. Jestli ovšem budou mít i třeba údržbu dat, tak živnost (nebo s.r.o.) mít musejí.

//Edit: L-Core se sem bohužel nemůže dostat a tak třeba Eva_M nám to řekne přesněji :-).

Ahoj, diky za reakce. Na jejich zaklade jeste prikladam dalsi informace, ktere mozna budou zajimave.

* Vsichni jsme studenti, cili pri udrzeni zisku pod (tusim) 40 000 CZK bychom byli posuzovani jako "Vedlejsi cinnostnici" a tudiz s velkorysejsimi odpustkami od dani, socialky a duchodu.
* Objednatel vyzaduje penize propasovat legalni cestou (rozumejte na doklad).

Jeste mne napadla dalsi varianta k diskusi:
* Uzavrit smlouvu jen s clovekem, ktery jiz v soucasne dobe vlastni ZL a s ostatnimi se vyporadat pomoci ucetni polozky "vyber podnikatele". Vzhledem k tomu, ze nejspise se timto dany clovek nevleze do hranice, kdy je kryt od dani, budou penize zdanene standardni sazbou, a to vcetne socialky a duchodu. Navic se muze vyskytnout drobny problem s rozepri mezi skutecnosti (rozumejte "zivotopis" danych lidi) a pravni podstatou (rozumejte "smlouva").

bychom byli posuzovani jako "Vedlejsi cinnostnici"

Se mi nezdá, leč jsou tu na tuto otázku zde odborníci, snad se ozvou.

* Objednatel vyzaduje penize propasovat legalni cestou (rozumejte na doklad).

Při prodeji jako autorské dílo bez ŽL vydáš licenční smlouvu, kde je uvedena cena a ta je legální zúčtovatelný doklad pro objednavatele.

Ano. Je to v podstatě přesunutí deseti smuluv od zákazníka na deset smluv v teamu.
Pokud byste si udělali např. firmičku, vidím problém v tom, že někdo musí dělat úřčetnictví atd. To jsou jen další náklady a práce. Takto by si to každý vyřešil sám za sebe.

Kolegové tady už ledacos probrali.

:>: Ano, jedna z možností je sdružení fyzických osob. Je to nejrychlejší a administrativně nejjednodušší (smlouvu si uzavřete sami, nikam se nezapisujete, žádné jmění atd.). Ano, je pravdou, že u sdružení jsou určité účetní a daňové problémy. Ale není to zase TAK strašné :-) Jako účetní firma účtujeme dvě velká sdružení už přes deset let a všechno funguje, ale musí se to umět.... jako ostatně všechno. Pokud se pro to rozhodnete, doporučuju k sepsání smlouvy přizvat někoho ochotného a znalého v oblasti daní, účetnictví a obchodního práva. Nepodceňujte to a nesnažte se tohle vyřešit nějak "zadarmo" na diskuzních forech, chyby a nedomyšlenosti ve smlouvě se vám můžou tvrdě vymstít později. Radši si fakt zaplaťte kvalitního odborníka. Sdružení má výhodu, že může vést daňovou evidenci, což zjednodušeně znamená, že daníte až skutečné příjmy, nikoliv to, co vyfakturujete a co vám nikdo třeba nezaplatí.

:>:Společnost s ručením omezeným - ano, taky možnost. Základní jmění je 200 tisíc, dá se složit i do pokladny ;-) Je to účetně a právně jednodušší než sdružení z toho pohledu, že SRO "umí" kupa lidí a je to právně jasnější. Nicméně je s tím více administrativy i poplatků - sepsání společenské smlouvy, zápis do obchodního rejstříku atd. atd., takže to trvá nějakou dobu a stojí to nějaký peníz. A SRO musí vést podvojné účetnictví, což je náročnější a dražší než daňová evidence; a v podvojku daníte tzv. výnosy, tj. = co vyfakturujete, bez ohledu na to, kdy a zda vám to někdo zaplatil.

Pro menší objemy vydělaných peněz je finančně výhodnější sdružení (odvody daní, pojistného). Rozbor a dokazování tohoto tvrzení - to by bylo příliš dlouhý a odborný, ale je to tak, věřte prosím zkušené účetní ;-)

:>: Je ještě možno mít třeba veřejnou obchodní společnost, což je méně známá varianta, ale taky stojí za úvahu. Z hlediska odvodů daní a pojistného je to podobně výhodné jako sdružení, ale je tam určitá právní jistota a menší zmatky než u sdružení. Nicméně VOS vede taky podvojné úč. a musí se zapisovat do obch.rejstříku, tudíž nějaké ty vstupní procedury by zde byly (sepsání spol.smlouvy atd. - podobně jako u SRO). Nemusí ale mít žádné základní jmění. Takže VOS spojuje některé výhody sdružení a některé výhody SRO.

Ještě dodatek:

* Vsichni jsme studenti, cili pri udrzeni zisku pod (tusim) 40 000 CZK bychom byli posuzovani jako "Vedlejsi cinnostnici" a tudiz s velkorysejsimi odpustkami od dani, socialky a duchodu.

Ano, to je pravda, ale platilo by to jen u sdružení a VOS. U SRO nikoliv, důvody po mě nechtějte, znamenalo by to přednášku z daní a práva ;-)

* Objednatel vyzaduje penize propasovat legalni cestou (rozumejte na doklad).

Ano, to je pochopitelné, zvlášť když jde o větší objem peněz a samozřejmě taky o odpovědnost dodavatele.

* Uzavrit smlouvu jen s clovekem, ktery jiz v soucasne dobe vlastni ZL a s ostatnimi se vyporadat pomoci ucetni polozky "vyber podnikatele".

Nedoporučuju, tím se celá záležitost jen komplikuje. A jakou smlouvu byste s ním chtěli uzavřít? Zase se dostáváme buď do oblasti podnikání (tj. sdružení - SRO - VOS) nebo nedovoleného podnikání (nedoporučuju) nebo by vás ten člověk musel zaměstnat a vyplácet vám mzdu a platit za vás šílené odvody jako za zaměstnance.

Při prodeji jako autorské dílo bez ŽL vydáš licenční smlouvu, kde je uvedena cena a ta je legální zúčtovatelný doklad pro objednavatele.

Ano, to je taky možnost, ale stejně to musejí zdanit - a bylo by potřeba smluvně ošetřit tu odpovědnost jednotlivých spoluautorů za dílo a též způsob, jakým si budou dělit peníze, kdo se do budoucna bude starat o údržbu, vývoj atd. - takže stejně nějaká smlouva mezi autory bude nutná.

Vzhledem k tomu, že možná půjde o záležitost relativně krátkodobou, bych nejspíš doporučovala to sdružení, přes všechny výhrady, které k němu jsou. Důvod je jasný - snadné založení, změny i jeho rozpuštění, až by nebylo potřeba. Žádné administrativní procedury ohledně sepsání společenské smlouvy, vystavení živnost.listů na společnost a čekání na zápis do obchodního rejstříku. A pokud byste se náhodou jako "firma" rozjeli a chtěli podnikat trvaleji, můžete to SRO nebo VOS založit kdykoliv později.

Ahoj Evo,

díky moc za obsáhlý rozbor. Probereme to v týmu a snad se na něčem shodnem ;)

Ano, to je pochopitelné, zvlášť když jde o větší objem peněz a samozřejmě taky o odpovědnost dodavatele.

My to taky chápeme a nic proti tomu nenamítáme. Jen jsem to uvedl pro ujasnění.

Pro menší objemy vydělaných peněz

Kolik je menší objem? 100 000 CZK, 1 000 000 CZK, ... (za projekt, tj. součet odměn pro celý tým).

Kolik je menší objem? 100 000 CZK, 1 000 000 CZK

To se nedá takhle obecně říct, protože (ne)výhodnost záleží dost na tom, jaké další příjmy má poplatník, jaké odčitatelné a nezdanitelné částky, do jakého daňového pásma se dostane atd. atd. Navíc každý rok se to mění kvůli nestabilitě našich zákonů. Zcela obecně a bez záruky odhaduju, že výhodnost zdanění v rámci sdružení či VOS pro jednotlivce (!) má hranici někde u 300-400 tisíc Kč za rok, při vyšších příjmech je dobré uvažovat o SRO. Ale znovu zdůrazňuju, že je to za jednotlivce a že konkrétní výhodnost může VELMI kolísat! To chce spočítat velmi přesně na konkrétní podmínky, ber to tedy jen orientačně.

Zcela obecně a bez záruky odhaduju, že výhodnost zdanění v rámci sdružení či VOS pro jednotlivce (!) má hranici někde u 300-400 tisíc Kč za rok

V nasem pripade tak vysoke castky (alespon v prvni fazi) nehrozi, cili zrejme nebude treba ani resit konkretni podminky. Diky moc za odhad.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru