Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smotaný telefonní kabel-ADSL

Dobrý večer, mám jeden amatérský dotaz, ale raději se zeptám. Dělám si pořádek v kabeláži u PC a mám menší problém. Mám zbytečně moc dlouhý kabel vedoucí od splitteru k modemu (internet ADSL, RJ 11, 4 vodičový). Protože nemám krimp. kleště, abych si ho zkrátil dle potřeby a nacvaknout nový konektor, vyřešil jsem to tak, že jsem ho smotal do kruhu a nechal si jen potřebnou délku. Chtěl bych se ale zeptat, zdali to něčemu nevadí? Např. jestli se tím nesníží kvalita signálu, větší nachylnost na rušení, atd. Vím, že nějaká omezení to má, ale už si přesně nepamatuji, jak to s touto kabeláží je (co ji vadí a co ne). Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Jo, jo. Já bych to viděl na "velký" problém :-). Zejména, když se vezme v úvahu, kolik stovek metrů…
Mirek CB 26.03.2010 20:39
Mirek CB
Nezkracuj to, nech to tak (treba to i smotej do klubicka ]:)). Delka tlf kabelu ma "ucinky" male az…
mif 26.03.2010 20:53
mif
Takže to nevadí, že jsem to zkrátil smotáním? Ještě jeden dotaz. Vadí nebo je nějaký rozdíl, když je…
neregistorvaný 26.03.2010 21:23
neregistorvaný
Tlf lajna leze po dvoudratu. Dogma.
mif 26.03.2010 21:24
mif
Klidně to smotej. Sice to vytváří cívku, ale její indukčnost je tak mizivá, že se to prakticky rovná…
Prasak 26.03.2010 22:00
Prasak
Aha, takže to tak asi tedy nechám, snad se nic nestane. Už tedy asi chápu, proč je také na prodlužov…
neregistorvaný 26.03.2010 23:19
neregistorvaný
V zásadě - funguje všechno jak má? Pokud ano, tak bych to nijak neřešil...
Dale Cooper 26.03.2010 23:27
Dale Cooper
1) kabel siloveho vedeni je neco uplne jineho nez datovy kabel, ktery je navic ve forme "kroucene dv…
gd 26.03.2010 23:31
gd
ked to splasnes tak to bude mat indukcnost omnoho mensiu a teda vadit by to potom urcite nemalo. Ja… poslední
MM.. 27.03.2010 00:01
MM..

Takže to nevadí, že jsem to zkrátil smotáním? Ještě jeden dotaz. Vadí nebo je nějaký rozdíl, když je ten telefoní kabel jen 2 vodičový nebo 4 vodičový? Mám to totiž tak, že zde zdi do splitteru, mám jen dvouvodičový, ale ze splitteru do modemu mám 4 vodičový (dál pak 8-žilový ethernet do PC). Tak jestli jen ty 2 vodiče nečemu nevadí. Nejsem v tomhle odborník. Díky.

Klidně to smotej. Sice to vytváří cívku, ale její indukčnost je tak mizivá, že se to prakticky rovná nule. Já takto smotaný kábly ještě pak splasknu a vytvořím z kruhové smyčky dlouhej placatej ovál a stáhnu to na dvou místech stahovacíma páskama (takový ty jednorázový). Zabírá to pak mnohem míň místa, než kabel v kruhové smyčce.

Aha, takže to tak asi tedy nechám, snad se nic nestane. Už tedy asi chápu, proč je také na prodlužovacím kabelu napsáno, že nesmí být smotaný, když je používán. Asi stejný důvod, jako u toho telefoního.
Jinak mám tedy poslední dotaz. Někde jsem ještě četl, že by neměl vést datový kabel(internet,síť) vedle kabelu napájecího(prodlužovačka k PC). Je na tom něco pravdy? Jaká jsou tam nebezpečí? Pokud tomu tak je, nevěděl by někdo, jak daleko by od sebe měly být, aby to bylo bezpečné? Bohužel nemám moc možností, jak jinak kabely vést, tak by mně zajímalo, jestli tam jsou nějaká rizika a mám s tím i přesto pokusit něco udělat...
Děkuju.

1) kabel siloveho vedeni je neco uplne jineho nez datovy kabel, ktery je navic ve forme "kroucene dvojlinky"
2) varovani na smotani je ciste bezpecnostni... prakticky, pokud tim nepotecou tezke desitky amper, neres to. Vzdyt prodavaji i 60m prodluzovacky namotane na bubnu. ]:)
3) vest vedle sebe je varovani pro velke vzdalenosti nebo opet velky proud, kde se to muze projevit. pokud je to hozene za stolem, neres to. Vzdalenost opet zavisi na delce soubehu ci velikosti pruchoziho proudu. Pro domaci pouziti musi stacit 20-30cm.

Doporuceni: hod to na zem a nech to byt. Cim vice to bude cik-cak, tim lepe. Vsak vyzkousej dat kabel uplne mimo a pak na zamyslenou pozici a porovnej prenos dat. Zjistis, ze je to uplne stejne. Ja mam osobne smotan klasicky tlf. kabel (3x kroucena dvojlinka) v delce asi 25m do kruhu u tri kabelu 220V a zadne problemy nebyly zaznamenany...

PS: tyto problemy bych resil az v pripade problemu nebo u prumyslovych staveb, kde je vse predepsano normami.

ked to splasnes tak to bude mat indukcnost omnoho mensiu a teda vadit by to potom urcite nemalo. Ja osobne adsl kabel netocim do kolecka ale skladam ho pozdlzne
----->
<-----
----->
<-----
atd a mozes to stiahnut na par miestach apod. :-) Malo by to mat mensiu indukcnost jak kolecko

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru