Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Smrt trafa u nabíječky notebooku? -> ''cvrček''

Zdravim, mám dotaz viz. nadpis. Dnes jsem zapojil nabíječku do notebooku, chvíli se nabíjel, ale po krátké době to přestalo. Podle mě chyba musí být v trafu, protože z něho vychází zvuk ´cvrčka´. Navíc na něm nesvíti kontrolka.

Asi budete souhlasit s koupí nového trafa (nabíječky).

Notebook: Acer Aspire 7530G

A ne, opravdu nový Acer jako takový kupovat nebudu. (pro případné šťouraly :) )

Předem díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Souhlas !
Lolikak 02.12.2011 20:52
Lolikak
Nabíječka do notebooku, není bežné trafo. Je to spínaný zdroj + frekvenčný menič na cca 50-80 kHz. N…
Joseph 02.12.2011 21:25
Joseph
Připadám si, Josephe, jako rejpal, ale: Nabíječka notebooku je sice spínaný zdroj, ale ani trochu fr…
Pytlík 02.12.2011 22:02
Pytlík
To sme sa do neho dnes vsetci pustili (ja u repro ty tu :). Vyjadril sa sice blbym nazvom (chcel pov…
MM.. 02.12.2011 22:26
MM..
No, ještě zareaguji a potom toto téma, poněkud mimo původní dotaz, opustím: Všechno potřebné přeci v…
Pytlík 03.12.2011 05:49
Pytlík
A ne, opravdu nový Acer jako takový kupovat nebudu. (pro případné šťouraly :) ) Ja zase asi jo, nem…
Cat na jinem pc 02.12.2011 21:48
Cat na jinem pc
Ja by som sa pozrel aj na kábel. Podľa toho zvuku a to že nesvieti kontrolka to ozaj vyzerá na skrat…
ruzo 03.12.2011 00:10
ruzo
Zdravím! A jak tedy otevíráš ty zalepené plastové krabičky, aby šly znova "zavřít". Popiš, resp. naf… poslední
Turista 23.11.2014 10:14
Turista
Problém vyřešen, přepájelo se stínění a hlavní kabel vycházející ze spínaného zdroje do notebooku. K…
MichuliN 04.12.2011 23:20
MichuliN
mohu se zeptat, jak si problém vyřešil, mám "cvrčka" v trafu už přibližně 4-5 dní a pořád přemýšlím…
pipka 28.03.2012 16:28
pipka
vyresil to tak ze prepajkoval kabel tam kde bol ulomeny, myslim ze to napisal dost jasne. Pricina sa…
MM.. 28.03.2012 16:45
MM..

Nabíječka do notebooku, není bežné trafo. Je to spínaný zdroj + frekvenčný menič na cca 50-80 kHz. Na teto frekvenci vyjde transormátorek malinký. Je to dané fyzikou materiálov.

Crliká nektoré vinutie toho trafka, ako opakovane menič startuje a vypína. Došlo zrejme k prierazu diody alebo kondenzátora. Triviálna vada. Stejne neopravovať !!!

Funkčný napajač kúpiš od ruky za 200-300 Kč

To sme sa do neho dnes vsetci pustili (ja u repro ty tu :). Vyjadril sa sice blbym nazvom (chcel povedat impulzny menic) ale ma pravdu ze to asi opakovane zapina. Je mozne aj ze to opakovane vapina-zapina kvoli skratu, ktory moze byt aj v notebooku na vstupe, t.j. neni na 100% iste ze to je zdrojom.
Ja osobne by som siel do predajne alebo do serbvisu a novy zdroj najprv skusil a az potom kupil.

No, ještě zareaguji a potom toto téma, poněkud mimo původní dotaz, opustím: Všechno potřebné přeci vyjádřil slovy "spínaný zdroj" a tak, když to napsal tak, jak to napsal, to vypadalo, že na zdroj (který by klidně mohl být třebas i lineární) navazuje další (impulzní) zařízení. Ale dosti k tomu.
Opakované zapínání/vypínání zdroje, tedy onen cvrkot, může být jak nějakým zkratem (tedy spíše nadměrnou zátěží, zkrat asi ne) na výstupu, ale já bych sázel na ztrátu kapacity kondenzátoru v napájení řídícího IO celého zdroje (mívá tak 47 uF/35-50V). Ten totiž hraje v procesu zapínání zdroje důležitou úlohu a pokud jeho náboj nestačí hradit spotřebu buzení v době mezi spuštěním buzeni a plnou činností zdroje...
Zrovna včera jsem opravil jeden zdroj s obdobnými problémy při zapínání výměnou tohoto kondenzátoru (bylo to ale průmyslové zařízení, ne zdroj z oblasti PC).

Ja by som sa pozrel aj na kábel. Podľa toho zvuku a to že nesvieti kontrolka to ozaj vyzerá na skrat a ten býva často na kábli buď tesne pri zdroji(nabíjačke) ale častejšie na konci kábla pri koncovke, pretože tam je kábel najviac ohýbaný. Ak by už nebolo iné riešenie ako len vyhodiť nabíjačku tak by som odstrihol tú koncovku, odizoloval a oddelil od seba kábliky + a - a skúsil to zapnúť. Ak sa rozsvieti kontrolka tak pri koncovke bol skrat. Potom kúpiť novú koncovku (jack) a zaspájkovať do nej kábliky. To dokáže aj menej zdatný elektrikár. Prípadne to pred odstrihnutím ešte zapni a kývaj káblom pri koncovke alebo nab. a pozoruj kontrolku, či sa nerozsvieti. Ak áno tak v tom mieste je skrat. Ak je kábel poškodený pri nabíjačke tak je to oveľa horšie. Treba ju otvoriť a kábel skrátiť tam. Krabička nabíjačky je ale zlepená a zle sa to otvára. Ak by niekto chcel vedieť ako na to aby sa potom dala aj spätne zavrieť a nebolo to veľmi poznať môžem to presnejšie popísať alebo nafotiť. Veľmi zlé káble majú nabíjačky pre HP. Tam hocikedy býva skrat aj v strede kábla a nie je to na ňom vôbec poznať.

a tiež mám ACER a som spokojný.

vyresil to tak ze prepajkoval kabel tam kde bol ulomeny, myslim ze to napisal dost jasne. Pricina sa musi urcovat ocami co aj dotycny urobil (ocami nasiel zavadne miesto). Jedna sa o kabel ktory ide do notebooku, nechapem kde chces "koupit kabel novy" ked to tam je napevno napajkovane.
Problem moze byt v comkolvek, ked nevies najst zavadne miesto tak to budes muset zverit niekomu kto ho najst vie alebo skusit kupit novy zdroj (co pomoct moze ale aj nemusi).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru