Avatar uživatele
Gestas

Smí být katolický kněz politikem?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2392 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Není to tak jednoznačné. Biskup nepovolil faráři angažovat se v politice. Pro církev je to nežádoucí.

Minulost
"Jednou ze zvláštností první republiky byla častá přítomnost kněží v politice, a to včetně vlády a parlamentu.

Zatímco dnes zastávají vůdčí pozice v křesťanských stranách laici (řadoví věřící) a kněží mají aktivní politickou činnost zakázánu, dříve řídili konfesně vymezené strany právě kněží.

Nejvíce duchovních se nacházelo ve dvou nejsilnějších katolických stranách republiky, a to v Československé straně lidové (Mons. Jan Šrámek, rodák z Grygova) a Hlinkově slovenské ludové straně (Mons. Andrej Hlinka). Okrajově působili katoličtí kněží i ve straně agrární.

Dilema kněze-politika bylo trojí. V první řadě je církev univerzální institucí, která se nemá spojovat s jednou konkrétní stranou či skupinou, je určena pro všechny. Druhý problém byl však praktický, pokud došlo na sporné události ve vztahu státu a církve, komu měl být kněz loajální? Hájil zájem své strany, nebo se postavil na stranu církve (jíž složil jako kněz přísahu)

http://www.de­jinyvpohode.cz/Ar­ticles/1301-2-Knezi+v+politi­ce.aspx

2. Po roce 1989
A angažovaný kněz dnes?

Po roce 1989 lze u nás v případě kněží hovořit o přímé angažovanosti v politice naprosto výjimečně a církevní reprezentace se snaží udržovat pozici politické neutrality. To bezpochyby souvisí i s výrazným antiklerikálním naladěním české společnosti.

Obavy z přímé politické angažovanosti vyjádřil i papež Benedikt XVI., který vidí riziko především v tom, že posláním kněze je přispívat k utužování společenství věřících a jeho politická činnost by je mohla rozdělovat.

Kněz však současně nežije se svými farníky v nějakém vakuu a již z tohoto důvodu by se měl orientovat ve společenském dění. A pokud zazní v českém veřejném prostoru hlas církevních představitelů k aktuálnímu dění, nemusí přece jít o nežádoucí klerikalismus. Vždyť je zcela legitimní, stejně jako žádoucí, vyjádřit se kompetentně a v duchu sociálního učení církve nebo koncilních dokumentů k problémům, které pálí velkou část občanů, například k sociálním otázkám, ke generačnímu soužití, k úrovni naší politické, mediální a právní kultury či neprůhledných propojení ekonomiky a politiky. "
Autor: Jaroslav Šebek
http://www.ka­tyd.cz/clanky/kle­rus-v-politice-drive-a-nyni.html

„Jeden farář se chtěl politicky angažovat, ale biskup mu to zakázal. Církev má strach z politické činnosti“.
https://cs-cz.facebook.com/no­tes/josef-hurt/farář-hurt-zpovídá-přes-skype-a-podporuje-dobrovolný-celibát/10205281­945120629/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Proč ne? Vždyť katoličtí představitelé historicky vždy dělali jen politiku. S náboženskou vírou neměli moc společného.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Svým způsobem ano. Pokud je stále knězem, tak by to musel schválit Vatikán. Vysocí církevní představitelé jsou v podstatě politiky, i když nevolení , ale jmenovaní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Nezaložili podobní exoti v Čechách KDU- ČSL?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Určitě, viz např. Jozef Tiso.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Jo­zef_Tiso

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Smí. Měli jsme dokonce ministra, který byl knězem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Kapitán:
Tak to by mně zajímalo, kdes k tomuto tvrzení (…církevní činitelé,potažmo věřící lidé by měli být neutrální ,neměli by se angažovat …) přišel. Ne že bych byl nějaký extrémní znalec bible, ale i tak si troufnu bez nějakého velkého vyhledávání prohlásit „domnívám se, že o správnosti vašich informací dalo by se s úspěchem pochybovat“ [Jirotka, Saturnin]

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

zjentek> Nezaložili podobní exoti v Čechách KDU- ČSL?

Ne. KDU si z křesťanství vzala tak maximálně pár počátečních idejí …a název, zakladatelé rozhodně nebyli kněží ani mniši 😉

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Klaproth

Opravdu nebyli? A co kněz ministr jan Šrámek?

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Mluvíme o KDU nebo o ČSL? Hnutí KDU rozhodně nemělo tak dlouhou historii… A spojení KDU-ČSL proběhlo podle www.kdu.cz v roce 1992

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek