Avatar uživatele
Beer4Real

Sníží se hmotnost mobilu při úplném vybití baterie?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3471 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Ne, běžné aku (což je i baterka v mobilu) jsou uzavřeným systémem, kde se při nabíjení či vybíjení nemění množství energie (ani hmoty), jen se mění složení.
Doplňuji:
Dochy, budu ti oponovat…
😉
V aku při nabíjení/vybíjení dochází k přeměně energie (elektrická/che­mická), nikoli k přidávání či ubírání energie.
Tedy se – domnívám se, nemění se ani hmotnost (připustím-li troufale platnost E=mc2).
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

hmotnosť a energia hmoty (akákoľvek) sú vlastnosťami hmoty, ktoré sa vzájomne neovplyyvňujú (podobne ako napr. farba a hmotnosť).

teda bez ohľadu na to, aký je energetický stav hmoty, hmotnosť sa nemení.

;-Q
Doplňuji:
Dochy:

chcelo by to niečo vedieť o hmotnosti častíc (iba pre vašu informáciu jeho hmotnosť=0, nevzniká „odchodom“ nejakých častíc, ale zmenou ich energetického stavu).

samozrejme môže vznikať i pri interakcii častíc, ale o tom tu nie je reč.


ad elektrická energia v batérii:

ten náboj, napätie, je vlastne stav, kde sú elektróny a kde sú kladné ióny (vznikli práve „odídením“ elektrónov).
vybitie prebieha iba návratom zatúlaných elektrónov ku kladným iónom – a to všetko sa deje v uzavretom systéme (uvažujeme o ideálnej batérii, prax je úplne iná), teda nič sa nemení, iba vlastnosť hmoty – batérie – má náboj/nemá náboj.

;-Q

Upravil/a: arygnoc

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Nesouhlasím s kolegy, hmotnost se změní. Ale změna je nedetekovatelná, v míře několika řádů za tím co jsme schopni změřit.
Např. pokud budete mít komplet akumulátor a žárovku, ta žárovka napájená z akumulátoru bude svítit, vysílá záření – tedy fotony a ty fotony odnáší nějakou hmotnost. Existuje zákon zachování hmoty… Odkud by se tedy ta odnesená hmotnost asi měla vzít, když ne z toho akumulátoru???

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Banán88

ja budu jen polemizovat.. jde o energii.. nekde jsem se kdysi docetl, ze kdyz zemre clovek, jeho hmotnost se v tu danou chvili snizi o 21gramu.. proc by se stejny efekt nemel projevit i na telefonu? :) Opakuji, jen polemizuji…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

gecco: budu polemizovat. dochází k přeměně energie chemická⇒ elektrická. Elektrická je následně odvedena do mobilu a tam přeměněna zejména na teplo (mobil se zahřívá a ohřívá okolí), světlo (displej), a v malé míře i na mechanickou (zvuk, vibrace).

před 3471 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

přidám odkaz…
http://fyzika­.jreichl.com/ma­in.article/vi­ew/716-vazebna-energie-a-energie-reakce
Na konci:
… Vazebná energie nukleonů v jádře je na rozdíl od vazebné energie atomů v molekulách řádově krát větší …
… Hmotností úbytek zde (jaderné reakce) není na rozdíl od chemických reakcí zanedbatelný…

před 3471 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Jasně – jenže při jaderné reakci se mění atomová hmotnost reagencií (atd.), při chemické nikoli…
Jaderná reakce energii vyrábí, aku ji jen uchovává, nevyrábí…
😉

před 3470 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

nesprávná logická konstrukce. Veškeré přeměny jsou teoreticky oboustranné. Pokud z deuteria uděláš helium, pak zas z helia můžeš udělat deuterium. Postup může být výrazně složitější, ale principiálně to není nemožné.
Stejně tak aku: proběhne reakce jedním směrem, uvolní se energie, sníží se hmotnost. Proběhne reakce druhým směrem, dodáme energii, zvýší se hmotnost.
Buď můžeš brát reakce vyrábějící energii jako nevratné a budou nevratné jak u jaderných tak u chemických, nebo je obě můžeš brát jako vratné bez ohledu na obtížnost obráceného procesu. Mezi primárním článkem, který energii pouze vyrábí, a akumulátorem, který ji uchovává a pak zas předá, není výrazný rozdíl… (kromě obtížnosti vrátit se do původního stavu)

A coo vůbec myslíš tím, že se mění atomová hmotnost? D+T → He + n + energie…
V rovnici D+T=He+n by měli sedět počty částic (příliš pozdě abych to kontroloval) ale celková hmotnost o chlup nesedí právě proto, že utekla spousta energie.
Stejně tak při reakci v aku. Rovnice sedí, hmotnosti, zdá se sedí. Ve skutečnosti při vybití malý chloupek hmotnosti bude chybět. Při jaderné reakci odejde tolik energie, že ta změna hmotnosti je těsně nad hranicí měřitelnosti. Při chemické reakci v článku se hmotnost také ztratí, ale pravděpdobně je to hodně pod našimi rozlišovacími schopnostmi.

před 3470 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek