Avatar uživatele
hanny 2

Socialistický obchodní dům – VZPOMÍNÁTE?Na které výdobytky socialismu nejvíc?

http://ekonomi­ka.idnes.cz/e­konomika.aspx?y=e­konomika/od.htm
Doplňuji:
Asi jste to špatně pochopili,ale myslela jsem,že si prohlédnete sortiment zboží v odkazu /socialistickém obchodním domě/ a napíšete,na co z toho vzpomínáte nejvíc /např.v potravinách apod./Omlouvám se,jestli jsem se špatně vyjádřila!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? dudu, mosoj, kapka, fablen, anonym, briketka10 před 4380 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dudu

Drape vy se jednou s tím vaším komunistickým fanatismem zamícháte i mezi malé brambůrky, jen aby Vás něco malého nesežralo. Pokud jde o soc. obchody – masnám se říkalo „nahehaky“, stály se fronty na od knih až po toaleťák a obecně řečeno se nenakupovalo, nýbrž shánělo. Je pravda, že třeba balíček zmíněného hajzlpapíru posléze obdržel téměř každý.
Doplňuji:
Nemám vůbec chuť polemizovat se zarputilými obdivovateli starých pořádků, ale na do nebo volající demagogii a některé kecy holt reagovat musím:

  • za komoušů dostávaly obě moje babičky důchod ve výši necelých 250 korun měsíčně a to byly navíc vdovy, neboť oba dědové zemřeli před rokem 1948
  • moje rodiče měli doma řeznictví a já několik roků dojížděl na jednání představenstva Jednoty, takže o tehdější situaci v zásobování i kvalitě výrobků mám velmi slušný přehled. Se vším důrazem zde proto říkám, že kromně pár základních potravin nebylo běžně k dostání prakticky vůbec nic, ale kdo měl známé, ten pak časem sehnal všechno a to za protislužbu nebo za úplatek. Ano, těch pár druhů salámů na trhu mělo složení, jak uvádí pan kolega. Ovšem ceny za kilo se pohybovaly od 25 do 50 korun, přičemž průměrná mzda tehdy činila maxim 1800 korun /hrubého/. Dnes je prům. mzda 24000, většinová spíše necelých 16 tisíc. Budeme-li respektovat relace, pak si troufám tvrdit, že uzeniny nabízené za cenu od 140 do 200 korun i dnes mají velmi dobrou kvalitu. Např. špekáčky za padedát po kile jsou pochopitelně šunt, atd. Tehdy také platila tako replika: „lidé předstírají, že pracují a stát předstírá, že je platí“. Hrnce byly možná kvalitní, ale např. v elektrotechnickém průmyslu jsme se po roce 1968 za dvacet roků dokázali opozdit za světem téměř o 40 let. Zato jsme byly druzí, či třetí ve světě ve výrobě tanků.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Umělá zaměstnanost a povinnost pracovat,odchod do důchodu podle počtu vychovaných dětí a odpracovaných let,tzv. zadarmo lékeřská péče,což byl samozřejmě ideologický nesmysl,protože ani za komunistůnebylo nic zadarmo-platili jsme si tov odvodech a srážkách z platu,školy zadarmo jako dosud.Jinak-korupce,úplat­kářství,sezon­ní nedostatek spotřebníhozboží-ponižující fronty na banány,vložky,ci­buli,čočku…a k tomu pro zpestření bezmasé dny,trestný čin opuštění republiky,strach mluvit nahlas,uliční výbory,cestovní doložky,výjezdní doložky,devizový příslib,povinná ruština ve škole,povinná dvouletá vojna…chceš toho víc?Ale tvoje otázka byla Obchodní dům- no těch moc nebylo-Prior,Družba(Jed­nota) a v Praze Kotva,Bílá Labuť atd. na všechno,co stálo za trochu zájmu byly fronty,pořadníky nebo fungovaly známosti.A všichni chodili jednu-dvě sezóny ve dvou modelech obuvi,kabátů atd.Všichni jsme vypadfali stejně(někdo i hůř) kdo si načerno sehnal bony,mohl si koupit něco v Tuzexu.Barevná televize nebo nábytek stál pětinásobek dobrého měsíčního platu.Stačí?…:D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Čili první a hlavní věc „PRÁVO NA PRÁCI“.A když mě hodně lidí říká, že tenkrát se vyrábělo neefektivně a lidi brali výplatu za špatnou práci, tak se ptám:“Jaký je rozdíl brát nezaměstnanecké či sociální dávky (hlavně naši barevní spoluobčané) a placením za neefektivní práci?“Zatím mě na to nikdo nedokázal odpovědět.Tenkrát jsem měl tu jistotu, že každého desátého v měsíci dostanu výplatu na ruku.To byla také výhoda socialismu.Dneska děláte několik měsíců a výplata nikde.Za co si mám pak teda koupit ty věci, kterých je v krámech dostatek?Nehledě na to, že tenkrát jsem se jako dělník měl lépe (myslím výhody v zaměstnání, dostávání pracovních pomůcek, nyní jsem si je v několika zaměstnáních musel kupovat sám).
Když se mě narodily děti, tak od mého závodu jsem dostal (teda dcery) spořitelní knížku se 100Kčs na 4% úrok, manželka dostala dětskou výbavičku a plíny.U třetího dítěte už dávali 500Kčs na knížku.CO VÁM DNES DÁ FIRMA ZA DÁREK K NAROZENÍ DÍTĚTE?
Přesčasy v práci v sobotu, lidi svážel podnikový autobus, či závod zaplatil zaměstnanci auto, který vezl více lidí.Ve fabrikách dávali na stavbu baráku či na pořízení bytu BEZÚROČNOU PŮJČKU (bylo to ale podmíněno podepsáním 10ti let v závodě).
Při šetření za komunistů můj děda s babičkou přemýšleli jestli jim stačí 10 dkg salámu pro oba a nemuseli přemýšlet kolik vody vytočí nebo kolik kwh spálí.A ještě měli doktora a léky zadarmo. Dneska moji rodiče v důchodu nejen počítají kolečka salámu, ale ještě se bojí vytočit do vany na koupání kbelík vody navíc nebo hlídají kolik kwh spotřebují při různých pracech se spotřebiči.A to ještě mají strach, aby jim peníze zbyly na doktora a léky nebo nedej bože museli do nemocnice.O TOHLE SE DŮCHODCI ZA KOMUNISTŮ NEMUSELI STARAT.
A jedli jsme výrobky, které odpovídali ČSN (špekáčky)

  1. Hovězí přední namleté na jemno – 35,5 %
  2. Tučné vepřové i s kůží – 20,4 %
  3. Maso z hovězích hlav na jemno – 3 %
  4. Vepřové kůže – 1,5 %
  5. Hřbetní sádlo do vložky – 27 %
  6. Solící směs (Praganda) – 0,24%
  7. Koření – pepř, muškátový ořech, česnek, paprika
  8. Pšeničná mouka hrubá – 3,2 %
  9. Pitná voda – 19%

Takto vypadalo složení špekáčků v socialistickém Československu a takto vypadá složení špekáčků v kapitalistic­kém Česku:

  1. Kuřecí strojově oddělené maso – 32 %
  2. Vepřové sádlo – 17 %
  3. Pitná voda +
  4. Cibule – 15 %
  5. Kuřecí kůže – 7 %
  6. Vepřové maso – 5 % !!!
  7. Vepřové kůže – 4%
  8. Pšeničná mouka, bramborový škrob, sůl
  9. Stabilizátory E338, E450, E451, E250
  10. Zahušťovadla E412, E500
  11. Rostlinná vláknina (?)
  12. Směs koření, extrakty koření
  13. Antioxidanty E300, E330
  14. Zvýrazňovač chuti E621 (Mňam – to asi vylepšuje chuť škrobu, mouky a vlákniny)
  15. Barvivo E120

To je rozdíl co..kdepak je maso, kterého prý tenkrát bylo nedostatek?
Ale hlavně NIKDO nám neříkal, že senioři jsou poválečná generace a proto nepotřebují přídávat více pěněz, protože jsou zvyklý šetřit (slova poslankyně Peckové)

Mohu toho napsat ještě víc, ale četl by to někdo?

Doplňuji:
Po doplnění otázky, taky doplním svou odpověď.Sice jsme třeba stáli frontu na maso, ale bylo KVALITNÍ (viz moje odpověď na špekáčky), nebylo nahrazováno vodou.Sice jsme stáli frontu na různé výrobky, ale byly KVALITNÍ.Vydrží vám dnešní lednička, pračka, televizor více jak 20 let? Hodinky Prim mám 50 let a jdou ( prošly se mnou celou vojnu, sice párkrát bylo rozbité sklíčko) ale fungují dodnes.Boty pohorky 20 let ( v Krkonoších nošení 6 měsíců v roce, akorát po 3 letech je dávám podrazit, nové pohorky vydržely 2 zimy).Mám pokračovat?

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Na které výdobytky socialismu ? Hlavně na sociýlní jistoty.
1,Právo na práci a dostatek pracovních míst
2.Zdravotní péče a léčení zdarma
3.Školství zdarma
4. Zaručený důchod nejúppozději v 60
A spousta dalších věcí.
Doplňuji:
Pro Dudu : vůbec se nepovažuji za fanatika a nejsem členem ani zarputilým zastáncem žádné politické strany.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

At to bylo jak bylo,s nostalgií vzpomínám na jednu pěknou prodavačku z Bílé Labutě která byla moc šikovná.:-D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Damiana

Odkaz mi nejde otevřít, ale pamatuji si na trička Jitex Písek (nedávno jsme byli v Písku a z nostalgie jsem zašla do jejich firemní prodejny – a žádná změna! Jen cenová, samozřejmě). Také na zásilkový obchoďák Magnet Pardubice (stále má svou velkou pobočku v Litomyšli – též udržovaná „klasika“.
Z potravin si pamatuji hlavně na dětskou meruňkovou výživu, tu jsem milovala, žloutkové sušenky Party (s těmi už unavuji, ale fakt mi chybí), vynikající Lounský jogurt, vanilkový pudink s kuchařem, paštiku ve stříbře, poctivý lovečák, ale i na hnusné, oschlé maso na háku, smrad hniloby a hlíny v oddělení zeleniny, neochotné a drzé prodavačky, které vytíraly už v půl šesté…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

vpomínám, bydlela jsem v Praze a byla zaměstnána jako účetní na velkoprodejně potravin na Petřinách..
s kamarádkou pokladní jsme jezdily na nákupy do Kotvy, Máje a do Bílé Labutě, do domu obuvi na Můstku a různě..
dobře se nám tam nakupovalo, vždy jsme si koupily stejný svetry, trika a boty, aby byla švanda, když jsem z těch dvojčat, tak se mi po tom stejskalo a na diskotéce si to mysleli i kluci :D
Doplňuji:
a co mi chybí z potravin to jsou ty dobré sýry, jako Lučina ve starém alobalu a s dobrou chutí né ta co dnes prodávají ta je asi poloviční, chutná jak písek a je 3× tak drahá !! stará dobrá Niva !! máslíčko..
pak sýr7O% modrá i červená, Bukasýr, Jovonka a Biokys v kelímku, jogurty ve skleničce vespod s marmeládou, Vídeňské furé, Bari mandle, všechny karamelky, ovocné bonbóny a hašlerky v tubách za 2–3 kačky a spousta těch malých tyčinek co stály okolo dvouch kaček a chutnaly výborně !! jo a nefalšovaná čokoláda !!
něco se prodává, ale je toho v sáčku málo a stojí to hodně :(
jelikož jsem měla přísun v prodejně, tak jsem nouzi měla jen u toho toaleťáku a někdy i jízdenek..

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Srovnáváte nesrovnatelné, hlavně v oblasti sortimentu zboží.

Nechce se mně vyjmenovávat všechna pro a proti. Jedno je jisté, zase tak špatně nebylo a hlavně lidi byli vedeni k práci a ne k poflakování.
Mezilidské vztahy nestály nikdy za moc, ale to co se děje dnes je zoufalost. Když se do toho zamotala politická hlediska stálo to za h.. tehdy jako dnes.
V roce 1955 10 let po válce jsme jako 10 letí klucí chodili do kina přes 4 km lesem a pozdě večer zpět. Nikdy se nikomu nic nestalo ani nás nenapadlo že by nás někdo mohl přepadnout a také se nikdy nic takového nestalo. Ani toho západního diverzanta jsme se nebáli.
Ve 14 letech jsem jezdil sám přes půl republiky vlakem naprosto bez obav, včetně večerního pobytu v Praze.
Dnes vás klidně zastřelí na silnici protože se mu zdá že mu překážíte!!!

Víc než nějaké hmotné prožitky bych posuzoval vnitrostátní bezpečnostní situaci a měl na paměti že za vším je člověk. Když vám chtěl pomoci pomohl, když vás chtěl zničit zničil, tenkrát jako dnes !!!!
Doplňuji:
Já jsem to tak pochopil. Rád vzpomínám na obrovský hit dederonové košile z polokapitalis­tické Jugoslávie za 220 Kč ( můj tehdejší plat byl 600 Kč čistého později 1500 Kč a to jsem si již připadal jako milionář) či na první japonské tranzistorové rádio, které jsem si koupil a ono hrálo !! Přesto jsem byl šťastnější a spokokenější než dnešní vrstevníci mé tehdejší doby.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

hanny,už jsme ho tu měly,některé reakce včetně mojí jsou tady:

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/pametnici-vzpominate-si-jeste-jak-vypadal-socialisticky-obchodni-dum-je-srovnatelny-s-dnesnimi-hyper-supermarkety

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

budem sa držať témy:
výdobytky:
plusy:
mäso bolo mäso, mäsové výrobky boli z mäsa;
jogurt bol z mlieka a mlieko z kravy;
ovocie a zelenina bola z našich luhov a hájov;
na všetkom boli údaje v češtine (slovenčine) a vo veľkosti písma, ktoré sa dalo prečítať;
ceny boli všade rovnaké;
topánky (napr.) niečo vydržali;
TV som mal 15 rokov a vydržala;
nábytok bol z dreva;
predavačky boli rovnako neochotné ako dnes

mínusy:
vo všetkom bol menší výber;
niečo niekedy nebolo (nj, mandarínky, banány, lego, …);
otváracia doba;
neboli čínske šunty;
predavačky boli rovnako neochotné ako dnes;

a k istotám doby sa nevyjadrujem, ostatní to povedali za mňa.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

pro lahny: 3× tleskám vaší odpovědi. Ano, těch dobrých věcí bylo mnohem víc, navíc rok odchodu do důchodu byl jistý. Co je mi platné, že dnes mohu jet kamkoliv, když na to nemám peníze? Už měsíc marně chodím do Alberta v naději, že zavadím o aspoň pohledově „normální“ banány a ne ten hnůj, co prodávaj. Spousta lidí už si nemůže finančně dovolit koupit knížku, co je platné, že je jich dost? Kdyby „modří“ nezprivatizovali a nerozprodali celou republiku a s ní produktivní samostatné výrobní fabriky, byli jsme dneska o kousek dál a ne krok nad propastí.
Zas se lidi bojí říkat nahlas své názory a media včetně soukromé TV Nova jsou podplacená, aby psala o blbostech, aby se nedostaly k občanům důležité věci, které se jich osobně týkají.
Ale to bychom tu své názory mohli psát donekonečna – jen nechápu, proč na tuto otázku tu lidé udělují palce naprosto protichůdným názorům, to nemají svůj názor nebo co to znamená, vždyť uděluji palec za odpověď, se kterou souhlasím a ne že si budu protiřečit, ne snad?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
fablen

Prošla jsem si uvedené výrobky. Vzpomínám určitě na Mladý svět, kde bylo něco pořádného k přečtení i když se hůře sháněl a na Čtyřlístky, Šuměnky jsme si taky dělávali, ale byly moc kyselé oproti Vitacitu. Potraviny s takovými obaly by dnes v obchodě asi skoro nikdo nekoupil 🙂. Suché oční stíny Regina mi doma nesměly chybět. Elektro z této doby alespoň fungovalo řadu let (funkční vysavač ETA a kuchyňskou váhu dodnes používám). Dnes se výrobek po 2 letech rozbilje a oprava se nevyplatí. Trojbarevná propiska byla také ceněná a zapomenout nesmím na oblíbené MC kazety Emgeton.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Zanyn

Inu neustálé vypočítávání těch či oněch, dobré, špatné ale nikdo si není schopen uvědomit vliv času a porovnává minulé s dnešním. Jako míchat hrušky a jablka. Každá doba má své, klady i zápory a jasné je, že je třeba pravdivě uvádět, což mnozí dělají. Ale nemůžete porovnávat auta, luxusní zbožía t.d. dnes a tehdy, A např. se starým Rakouskem už vůbec ne. Vždy bylo je a bude to IN jiné. Spíše, jak se tu už někde psalo jde o onu osobní spokojenost. A ta byla mnohdy v dávné minulosti lepší než dnes i přes onu spoustu novostí a novinek.

Avatar uživatele
anonym

Když vidím výsledky k této otázce,musím konstatovat,že mi to dalo zase trochu naděje,že většina lidí přeci jenom nehledí zpátky se slzou dojetí v oku.Ono se na spustu věcí rádo zapomíná,ale jsem moc ráda,že dnešní mladí lidé mají o tuto část naší historie zájem a hlavně jsem ráda,že kroutí nevěřícně hlavami při vyprávění jak to tehdy bylo.Naštěstí se jich to už netýká…

před 4380 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanny 2

ad pusinka – já jako tázající pokládám za slušnost udělit palce všem,kteří se jakkoliv obtěžovali odpovědět na moji otázku.

před 4380 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

koukala jsem na ty stránky a úplně jsem se zatetelila.Pamatuju si na to všechno…díky za připomínku.A komu se po tom stýská,proč se neostěhuje na Kubu-třeba nebo do Severní Koreje?

před 4380 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Zanyn

Asi stejně proto, proč se podobní jako vy tehdy neodstěhovali na onen vysnívaný západ. Kdo chtěl, tak se tam i přes ony problémy s režimem dostal. Sám jsem měl kamaráda, který se po legálním výjezdu na Kubu ozval z USA.

Avatar uživatele
anonym

Tak jestli jste to nezaregistrovala, tak v každé zemi byl jiný socialismus.Jiný měli Poláci (povoleno soukromé hospodářství), jiný jsme měli my, horší socialismus měli Bulhaři a Rumuni a nejlepší socialismus měli východní Němci.A jiný socialismus měli Jugoslávci, protože se prezident Tito trhnul od SSSR a to mu Sověti nemohli zapomenout.Nevím proč bychom se měli stěhovat do těch vašich zemí, když tam je také jiný socialismus než na jaký jsme my byli zvyklí tady (mimochodem na Kubě se moc nedělá, když u nás byli za socialismu Kubánci ve fabrice, tak říkali, že nejlepší jsou ti opálení Češi, protože je nenutí dělat, bílí Češi je honí do práce).

před 4380 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanny 2

ad jami – ani nevím,že to tu bylo,nicméně – moje otázka je trochu jiná,jen odkaz je stejný.

před 4380 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Aktuality a zábava