Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Solid State Relay a dalkove ovladana zasuvka - v Nemecku

Mam v planu predelat svoji dalkove ovladanou zasuvku, ve ktere je par lampicek, a vzhledem k tomu, ze jsem se pred nedavnem trosku vrtal v elektrice, tak me zarazila jedna vec.

Jde asi o tohle - udelal jsem si zasuvku, ktera ma v sobe SSR (solid state relay) a nejakym (neni dulezite jakym) zpusobem se ovlada na dalku. Ta zasuvka je momentalne jen dvoukolikova (tzv. Euro), takze je jedno, jestli spinam nulak nebo fazi, nebo to zalezi na tom, jak je v tehle zasuvce lampicka zastrcena.

V nove verzi tehle dalkove zasuvky mam v planu pouzit klasickou trikolikovou zasuvku. A ted otazka - musim pouzit dve SS rele, jedno na 'fazi' a druhe na 'nulak'? V Cechach bych vedel, tam by stacilo spinat fazi, ale v Nemecku nema faze a nulak stanovene misto, protoze to stejne vyjde podle toho, jak zastrcite vidlici.

Osobne tam planuju dat jen jedno rele, ale neb se v tom zas tak moc nevyznam, tak by me zajimal vas nazor - koleduju si o prusvih?

Dik!

Předmět Autor Datum
A to je problém si změřit, který fous je fáze (na to snnad stačí i vadaska), a který nulák? A pak už…
Kachlík 14.01.2013 09:18
Kachlík
Aha, zapomnel jsem na jednu dulezitou vec - ta zasuvka nebude zasuvka, ale de facto prodluzovacka, t…
kubik 14.01.2013 17:44
kubik
Při rozebrání časovací zásuvky, koupené od firmy Conrad (Německo), s německou zásuvkou (nulovací kon…
Zerozero 16.01.2013 13:33
Zerozero
To jsem chtel vedet, dik :)
kubik 20.01.2013 08:37
kubik
Tady se řeší, jestli bude ta zásuvka fungovat, nebo jestli je to bezpečné provedení? Pokud mohu pora…
brum 22.01.2013 00:30
brum
Nulak pochopitelne bude pripojeny a nebude se odpojovat. Odpojoval bych oboje, ale je to jedno rele… poslední
kubik 27.01.2013 21:41
kubik

Při rozebrání časovací zásuvky, koupené od firmy Conrad (Německo), s německou zásuvkou (nulovací kontakty po stranách, bez kolíku), jsem zjistil jednopólové spínací relé, zařazené do jednoho z vodičů. Neznám německé normy, ale zjevně spínání fáze nebo nuly neřeší.

Tady se řeší, jestli bude ta zásuvka fungovat, nebo jestli je to bezpečné provedení? Pokud mohu poradit, tak správné je podle "zadání" připojení na zásuvku s kolíkem (a to je především případ s prodloužením) i pro připojení spotřebiče, který má nulový vodič a ten je "třetí" a samozřejmě se nerozpojuje, ale musí tam být připojený. Pak je i jedno, jestli je v instalaci ochrana jakákoliv. Ale vše dokáže poradit elektrikář s běžnou praxí. Přesto je lepší, když se budou rozpínat oba vodiče, nebo jen fáze. Důležité není, jestli se spotřebič, tedy lampička připojí tím, nebo oním kolíkem na fázi, ale jestli se fáze vypíná při vypnutí na dálku. Domluvil jsem. Brum

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru