Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sony Vegas 13 rozdělení scén

Umí Sony Vegas Pro 13 automaticky detekovat scény při vložení videosouboru? Například Windows movie maker to umí, na ose jsou pak ty scény za sebou a lze je rovnou v tom místě rozdělit.

Předmět Autor Datum
automaticky detekovat scény při vložení videosouboru Netuším, co to má znamenat. SV není rádobykrea…
L-Core 27.06.2014 22:37
L-Core
Pokud mám videosoubor, třeba film, tak se skládá z několika scén (záběrů), třeba Postava, Krajina, P…
Mešeli 27.06.2014 22:54
Mešeli
Vegas to umí minimálně od verze 9. Jen je potřeba si uvědomit, že tato funkce má význam a může fungo…
czcharlie 27.06.2014 23:09
czcharlie
P.S. - to co ty popisuješ Movie Maker (a jiné střižny)) umí pouze u videí zaznamenaných z DV, která…
czcharlie 27.06.2014 23:17
czcharlie
Jakože když je to "poloprofesionální" program, tak přece se nebude snižovat k podpoře "amatérských"…
Mešeli 27.06.2014 23:28
Mešeli
Tady nejde o "amatérské" funkce, ale o to, že takto "automaticky" detekovat scény je hloupost a v ro…
czcharlie 27.06.2014 23:32
czcharlie
Tak samozřejmě by to neprobíhalo automaticky, ale někde v nabídce clipu (resp Source Media třeba v T…
Mešeli 27.06.2014 23:41
Mešeli
Jak jinak než automaticky by to mělo podle tvého popisu fungovat? Ve videích (třeba z YouTube) žádné…
czcharlie 27.06.2014 23:51
czcharlie
Ano, pak je problém v tom, že Sony Vegas neumí ostrý střih. A nevšiml jsem si, že by to ve Live Movi…
Mešeli 28.06.2014 00:18
Mešeli
Bohužel to vidíš jen ze svého pohledu. Sony Vegas samozřejmě ostrý střih, lépe řečeno přechod umí, a…
czcharlie 28.06.2014 00:59
czcharlie
A pokud tuto funkci umí (stále mám na mysli funkci detekci záběrů), jak se použije a kde ji najdu?
Mešeli 28.06.2014 16:47
Mešeli
Detekci záběrů tak jak si ji ty představuješ neumí. Z hotového videa z YouTube prostě detekovat jedn… poslední
czcharlie 28.06.2014 21:29
czcharlie
Ne, žádný kamery nemám. Dotaz se týká jednoho videosouboru. Ve Windows Movie Makeru to jde.
Mešeli 27.06.2014 23:14
Mešeli
Viz moje P.S.
czcharlie 27.06.2014 23:17
czcharlie

automaticky detekovat scény při vložení videosouboru

Netuším, co to má znamenat. SV není rádobykreativní nástroj pro ego si honící BFU. Samozřejmě rozdělit scénu umí v jakémkoliv okamžiku klávesovou zkratkou. Ale vyžaduje to impulz editora.

Možná umí(?), ale nikdy by mě nenapadlo hledat v něm takovouto funkci…

Pokud mám videosoubor, třeba film, tak se skládá z několika scén (záběrů), třeba Postava, Krajina, Postava, Telefon, Titulky. Když si do movie makeru vložiš videoklip, tak po počáteční analýze v tom videoklipu jednotlivé záběry vyznačí a kurzor se k nim přichycuje a lze je v tom místě tedy jedodušeji rozdělit. Samozřejmě je de rozdělit i v libovolném místě.

Něco podobného by se hodilo i pro vegas. Pokud tam není podpora pro záběry jiným způsobem řešená, pak místa střídání záběrů byla označená pomocí Markerů . A samozřejmě nanuální rozdělení není problém.

Vegas to umí minimálně od verze 9. Jen je potřeba si uvědomit, že tato funkce má význam a může fungovat pouze u páskových kamer DV (tedy nikoli VHS). U těch je záznam kontinuální narozdíl od kamer se záznamem na disk/paměťovou kartu, kde každá scéna = nový soubor. V okně Capture - preference je volba Enable DV scene detection hned první.

P.S. - to co ty popisuješ Movie Maker (a jiné střižny)) umí pouze u videí zaznamenaných z DV, která byla zachycena jako jeden soubor bez detekce scén. Pokud detekuje "scény" podle ostrého střihu (což také "umí") označil bych to za vaření z vody, fungovat to v konkrétním případě může a nemusí. Vegas a ani jiné poloprofesionální a profesionální nelineární střižny takové "fičurky" nepodporují. Ty uvozovky jsem použil zcela záměrně, snad je jasné proč.

Tak samozřejmě by to neprobíhalo automaticky, ale někde v nabídce clipu (resp Source Media třeba v Trimmeru) by byla volba Detect Scenes a buď by to rovnou na timeline vložilo rozdělené záběry a nebo by to jen vložilo markery. A spíš se o tom dá říct opak, tedy že to ulehčuje práci (třeba v takovémhle smyslu jsou dotazy na fórech, že bez této funkce je to piplačka), že se nemusí ručně projíždět soubor a hledat tam záběry. (Samozřejmě že ve foťáku se ukládá co záběr to soubor, ale třeba nějaký klip z youtube či film je jeden videosoubor)

A neexistuje tedy nějaký externí soft, který buď soubor rodzělí, nebo vygeneruje s časy příslušných záběrů. (Který následně bude moci třeba Sony Vegas načíst a podle něj klip rozdělit nebo přidat markery,)

Jak jinak než automaticky by to mělo podle tvého popisu fungovat? Ve videích (třeba z YouTube) žádné informace o scénách nejsou - i Movie Maker je detekuje podle ostrého střihu. SW jako Vegas, Premiere a další nejsou koncipovány pro stříhání už hotových a sestříhaných videí, ale pro tvorbu videí ze surového materiálu. A surový materiál v sobě buď informace o scénách nese (pásky miniDV) nebo jsou to přímo samostatné soubory - paměťové karty případně pevné disky, které se svého času v kamerách používaly. Jakákoli automatická detekce vždy bude podléhat tomu, že SW špatně vyhodnotí místo střhu - ne každý ostrý střih musí nutně znamenat novou scénu a pak by jen přidělával práci.

Ano, pak je problém v tom, že Sony Vegas neumí ostrý střih. A nevšiml jsem si, že by to ve Live Movie Maker to fungovalo chybně. A pokud by to náhodou špatně ustřihl, pak není problém ... (sakra ten program neumí spojit rozdělené sousesdící scény jednoho videosouboru).... dobře tak to ty dvě scény když ne spojit tak seskupit pomocí G.

Bohužel to vidíš jen ze svého pohledu. Sony Vegas samozřejmě ostrý střih, lépe řečeno přechod umí, ale ze zcela praktických důvodů nemá mezi funkcemi detekci scén v hotových klipech prostě a jednoduše proto, že ti kdo jej převážně užívají takovou funkci k ničemu nepotřebují. Nevím u kolika videí jsi to v Movie Makeru zkoušel, ale jsem přesvědčen, že tato funkce ani náhodou není dostatečně spolehlivá, ona prostě spolehlivá ani při nejlepší vůli být nemůže. Žádný automat nedokáže vysledovat záměr autora tak, aby s jistotou mohl určit, že místo ostrého přechodu (střihu) má být nová scéna či ne.
Ale jak jsem psal, programy typu Vegas a další nejsou koncipovány pro střih již hotových a sestříhaných videí, ale právě pro jejich vytváření ze surového materiálu a ten jako takový scény exaktně rozlišuje tak, že zaznamená místo vypnutí a zapnutí kamery. Buď přímo v záznamu (páska DV) nebo vytvořením nového souboru. Prostě tyto programy nejsou vytvořeny pro tvůj záměr a mezi námi - použít takový ne zrovna levný SW (pokud nenakupuješ na Uložto) pro vykousání pár scén z hotového videa a domršení toho co zbude rekompresí je jako pořídit si mamuta na zašlápnutí mravence.

Detekci záběrů tak jak si ji ty představuješ neumí. Z hotového videa z YouTube prostě detekovat jednotlivé záběry nelze, protože takové video žádnou informaci o jednotlivých záběrech v sobě nenese narozdíl od záznamu na DV pásce. Movie Maker prostě vyhledává ve videu sousední snímky, které jsou jednak keyframe a jednak jsou dostatečně odlišné na to, aby mohly představovat různé záběry. To místo pak vyhodnotí jako změnu záběru (scény nebo jak to nazveme). Zjednodušeně popsáno. Využívá se skutečnosti, že keyframe obvykle nejsou sousední snímky a pokud ano, může to být známka změny záběru. Ale zdůrazňuji může, nikde není psáno, že to je pravidlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru