Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Soud kvůli neschopence

Dobrý den,
přítelkyně tuším někdy v řijnu 2013 šla neschopenku kvůli depresím. Nejspíše to měla z práce. Dodnes chodí do psychiatričce a bere každý den antidepresiva. Nicméně se z toho nyní dostala natolik, že jí lékařka neschopenku zrušila. Chtěla dát v práci výpověď, ale její šéfka si na ni zasedla, kvůli tomu, že jí někdo napovídal, že chodí po venku v době kdy nemá vycházky a je naprosto zdravá. Chce po ní aby dodržela výpovědní lhůtu 3 měsíce. Přítelkyně se znovu zhroutila a hrozí ji, že půjde znovu na neschopenku. Na to jí její šéfka pohrozila, že se obrátí na lékařskou komoru, protože ji prý tímto poškozuje a dá jí k soudu. Vzhledem k tomu, že její manžel vlastní exekutorský úřad a je právník mám obavu, aby při případném soudním líčení měla šanci.
Takže bych se Vás rád zeptal, zda je možné jí dát k soudu, kvůli tomu jak byla dlouho na neschopence a lživým pomlůvám? Já i ona jsme poněkud zoufalí, přítelkyně je slušný člověk a rád odpřísáhnu, že v době kdy neměla vycházky byla doma.

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Žalovat někoho pro nutnou délku lékařské péče je nesmysl. A nejen proto, že na mafii lékařskou naráž…
Ara 19.06.2014 13:27
Ara
Co je to za nesmyslný dotaz? Píšete, že po ní v práci chtějí, aby dodržela výpovědní lhůtu a jestli…
Kurt 19.06.2014 13:35
Kurt
No, zákon je zákon, pravda - ale pokud byla na neschopence kvůli psychickým problémům, které ji způs…
JR_Ewing 19.06.2014 14:54
JR_Ewing
Zaměstnanec není nevolník. Pokud je skutečně v neschopnosti kvůli povolání, pak je na místě uvažovat…
Kurt 19.06.2014 15:14
Kurt
dá-li zaměstnanec výpověď a poté nastoupí na nemocenskou To jsem nevědel. Pak je otázkou, co tím za…
JR_Ewing 19.06.2014 15:19
JR_Ewing
Pak je otázkou, co tím zaměstnavatel sleduje. Jak říkával můj oblíbený Felix Holzmann: "Lidi jsou…
Kurt 19.06.2014 15:33
Kurt
Podat tu vypoved, jeste nez se pritelkyne opet zhrouti, vybrat zbytek dovoleny a zbytek vypovedni lh… poslední
kamzl 19.06.2014 20:54
kamzl

Žalovat někoho pro nutnou délku lékařské péče je nesmysl. A nejen proto, že na mafii lékařskou naráží mafie justiční...
Požádejte ošetřující lékařku své ženy, zda by jí nepovolila vycházky. Vysvětlete jí důvod své žádosti. Protože takto uzavřete nadřízené vaší přítelkyni "ústa"...

Co je to za nesmyslný dotaz? Píšete, že po ní v práci chtějí, aby dodržela výpovědní lhůtu a jestli ji můžou dát k soudu za to, jak dlouho byla na neschopence. To spolu přece vůbec nesouvisí! Neschopenka skončila, alou do práce! Nechce-li do práce, může podat výpověď. Ta se řídí zákonem, který je nutno dodržet, jinak se vystavuje sankcím.
Čili: pokud se nedohodnou jinak, výpovědní lhůtu vaše přítelkyně bude muset dodržet.

No, zákon je zákon, pravda - ale pokud byla na neschopence kvůli psychickým problémům, které ji způsobila práce, pak nutit ji dodržet tříměsíční výpovědní lhůtu (v zaměstnání, kvůli kterému se dostala do péče psychiatra) znamená téměř jistě, že se ji problémy vrátí (a půjde znovu na neschopenku), čímž jsme jaksi v začarovaném kruhu.

Zaměstnanec není nevolník.
Pokud je skutečně v neschopnosti kvůli povolání, pak je na místě uvažovat o nároku na odškodnění za nemoc z povolání. Ale nechci to tím nyní komplikovat.
Věc se má tak, že dá-li zaměstnanec výpověď a poté nastoupí na nemocenskou, běží normálně dál výpovědní lhůta a jejím uplynutím je pracovní poměr ukončen.
Dál není co řešit.
Jen na doplnění: o pracovní neschopnosti je povinen vystavit potvrzení lékař, zaměstnanec je povinen jej předat zaměstnavateli, po uplynutí výpovědní lhůty je poté zaměstnavatel povinen vystavit potvrzení o zaměstnání a předat jej zaměstnanci.

dá-li zaměstnanec výpověď a poté nastoupí na nemocenskou

To jsem nevědel. Pak je otázkou, co tím zaměstnavatel sleduje. Upřímě řečeno, já mít psychické problémy z práce (a po medikacích a léčbě se z nich jakž takž vyhrabat), nechtěl bych do té práce už ani páchnout, natož si je během těch tří měsíců (patrně dříve) obnovit.

Podat tu vypoved, jeste nez se pritelkyne opet zhrouti, vybrat zbytek dovoleny a zbytek vypovedni lhuty promarodit.

Pak si zajit jen pro nutny papiry.

Pokud vite a prisahate ze se leci poctive a nezneuziva nebo neporusuje dany lecebny rezim nebal bych se ani kontrol ktery prijdou at uz od zamestnavatele nebo z OSSZ.

Logicky a prakticky je zamestnavatelka blba ze pritelkyni nedovoli odejit co nejdriv a jestli to chce navic hnat pred soud tak muze, nekdo to tu psal...

...se spravnymi posudky a papiry jeste muzete nejakou tu kacku dostat vy.S tim bych ji asi umlcel.Dohodnout se ze v klidu se rozejdete nebudete tahat na svetlo s*acky celeho sveta.

A nevim co ma exekutorsky urad spolecneho s touto veci? On sam jako manzel(pravnil) jedne ze zainteresovanch stran ma urcite dost rozumu se do toho nemichat.

Jen bych si daval pozor na nezaplaceny popelnice apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru