Avatar uživatele
Bluma

Souhlas se zúžením SJM

Dobrý den. Chci podat žádost o zúžení SJM. Musí s tím manžel souhlasit? Děkuji.
Doplňuji:
Děkuji za odpovědi.
Ne, o alkoholismus ani drogy se nejedná. Muž jen neplatí sociální a zdravotní, narůstají i další dluhy. Pracuje jako živnostník s velmi nepravidelnými příjmy (třeba tři měsíce nic) a na mé prosby, aby se nechal zaměstnat nereaguje. Dluhy rostou, několik jich má už exekutor. Asi to bude spíš na rozvod.
Děkuji ještě jednou.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Bluma

Zajímavá 0 před 5223 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
kenyrts

V níže uvedeném textu je zřejmé,že manžel musí souhlasit!

Chce-li jeden z manželů zúžit rozsah SJM a druhý z manželů není ochoten uzavřít dohodu, může se domáhat zúžení SJM rozhodnutím soudu. Jsou-li proto vážné důvody, může soud, na návrh některého z manželů, zúžit SJM až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti. Za závažný důvod lze považovat např. takové chování jednoho z manželů, kterým ohrožuje hospodářskou situaci v rodině, jeho alkoholismus, užívání drog, hraní hazardních her apod. Závažným důvodem pro rozhodnutí soudu může být také skutečnost, že manželé spolu nežijí a fakticky hospodaří již dlouhodobě odděleně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kazisvět

Rozsah SJM musíte řešit smlouvou ve formě notářského zápisu, na které budete podepsána vy i váš manžel. Takže se zúžením SJM musí manžel souhlasit.
Má to ještě jednu komplikaci: pokud chcete zúžit SJM kvůli riziku uplatnění pohledávek třetích osob vůči manželovi, tak tyto osoby musely v době vzniku pohledávek o zúženém SJM vědět. Pokud to nevěděly, postupuje se jako kdyby žádná smlouva o úpravě rozsahu SJM uzavřena nebyla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
LuciJe

Souhlasit s tím nemusí, ale budete s tím muset před soud. Vzhledem k Vašim důvodům je pravděpodobné, že by Vám mohl vyhovět.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek