Předmět Autor Datum
Když ho otočíš větrákem směrem dolu, tak se tím nic nepokurví, zdroj si bude brát vzduch sám na sebe…
Metride 25.01.2013 13:50
Metride
Mel bys dat odkaz, urcite to napsal v nejake souvislosti. Napriklad spodni zdroj respektive jeho vet…
RedMaX 25.01.2013 14:04
RedMaX
Tady Chapu, ze se teplej vzduch musi tahat ven jinym vetrakem, a predpokladal jsem, ze zdroj si pro…
kubik 25.01.2013 15:25
kubik
Ale ono to jde i takto - (což je podle mě nejhorší varianta) http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/st…
M-Pol 25.01.2013 15:36
M-Pol
Tak neco takoveho by me ani nenapadlo - ale OK, chapu, ze nekdo by mohl mit cukani to takhle vyzkous…
kubik 25.01.2013 15:40
kubik
Urcite, teplo stoupa prirozene nahoru, na tom obrazku jde ale teplo od graficke karty dolu a tudiz b…
RedMaX 25.01.2013 16:11
RedMaX
ale hoši, konvexní proudění je sice celkem účinné, ale proti síle větráku nic nenadělá. A pokud vent…
touchwood 25.01.2013 18:25
touchwood
Také mám zdroj vespod skříně větrákem nahoru. Otáčky jeho větráku jsou po většinu doby tak nízké, že…
Niko Bellic 25.01.2013 18:42
Niko Bellic
k tomu prachu ve zdroji: rozdil mezi nasavanim prachu zdroje s vetrakem uvnitr case a vetrakem ven z…
RedMaX 25.01.2013 23:00
RedMaX
co pes, ale 2 děti.. :-)
touchwood 25.01.2013 23:07
touchwood
Souhlasím a dekuju za příspěvek. Jen si dovolím poopravit terminologii. Řeč je o konvekčním proudění…
vhatp 28.02.2014 09:09
vhatp
díky. hodinky nebo holinky, obojí je natahuje :-p
touchwood 28.02.2014 09:35
touchwood
že ještě dloubu do klasického horního airflow: já neskládám žádné pc, už řeším jen problémy průmyslo…
lední brtník 25.01.2013 18:05
lední brtník
ten vzduch sa za tu milisekundu co ide okolo vetraku az tak neohreje takze lezaty (boxovane) CPU vet…
MM.. 25.01.2013 18:10
MM..
Tak já ti to okomentuju, když na tom trváš. Vůbec netušíš, čeho jsou lidi schopni: spodní zdroj větr…
mif 25.01.2013 20:57
mif
Mam ho dole a vše je ok... poslední
sambilionk 28.02.2014 12:51
sambilionk

Mel bys dat odkaz, urcite to napsal v nejake souvislosti. Napriklad spodni zdroj respektive jeho vetrak chladi jen zdroj, nemuzes teda teply vzduch od procesoru odvadet pres zdroj ven, ale musis airflow vyresit pridavnyma vetrakama a odvadet vzduch jinak.

Urcite, teplo stoupa prirozene nahoru, na tom obrazku jde ale teplo od graficke karty dolu a tudiz bude treba tam navic prekonavat odpor studeneho vzduchu vuci tomu teplemu, ktery je hnan ven.

Mam podobnou case (kdyz pominu to, ze uz bych si ji podruhe nekoupil), tak zdroj je otoceny vetrakem dolu, teda vetrak dole, kde je vzduch nejstudenejsi nabere vzduch do zdroje a vypusti ho vzadu ven, kde si muze stoupat nahoru, zdroj tak vubec do tepla ve skrini nezasahuje. Vepredu dole pred diskama je jeden vetrak, na zemi dole vedle toho zdroje je druhej vetrak, a ty zenou veskery vzduch ve skrini smerem vzhuru, kde na vrchu skrine jsou dalsi dva vyfukove vetraky, z graficke karty pocitam, ze vetraky trochu to proudeni vzduchu narusuji, ale vzhledem k dobrym teplotam na GK i na procesoru bych rekl, ze se ten pruvan posouva take smerem vzhuru, nicmene jestli tam mam nejake hluche misto nevim, je to mozne, ale zatim se to nijak neprojevilo. Kazdopadne u takoveto skrine je to jedinne mozne funkcni reseni odvodu tepla, ovsem vetraku jak blazen. (Me to nevadi, to je herni PC, ktere stejne bude hlucne vzdycky, druhe PC mam tiche, zdroj normalne nahore a klasicky smer proudeni vzduchu zepredu zezdola od disku dozadu nahoru pres procesor ven.)

ale hoši, konvexní proudění je sice celkem účinné, ale proti síle větráku nic nenadělá. A pokud ventilátor v PSU běží, odebírá celkem hodně vzduchu z vnitřku skříně a na jeho místo se tlačí vzduch zvenčí. Tedy problém v podstatě neexistuje.

Tak jak je to na obrázku to má několik výhod:

1. PSU natahuje "předfiltrovaný" vzduch, nebude uvnitř tolik prachu
2. ač se to nezdá, v bedně nevznikne masivní podtlak, ale naopak, ohřátý vzduch je odsáván.
3. Co neodsaje ventilátor PSU, bude stoupat konvexním prouděním nahoru, kde bude tento vzduch částečně vysán horním systémákem, nebo "vyteče" horními otvory.

Kdy se takové zapojení nehodí: v okamžiku, kdy jsou osazeny 2 a více velmi výkonné grafiky, které nasávají vzduch v místech, kde je nasává i PSU - v takovém případě je to velmi nevhodné. Jinak je to ale úplně jedno.

Co je z mého pohledu vždy riskantní:

- tlačné větráky, co "někde" vhání vzduch dovnitř. Na toto pozor, je třeba si dát pozor na "tepelnou clonu", kdy proud vzduchu, byť studeného, rozbije airflow. To platí zejména pro boční ventilátory na bočnicích.
- špatná skříň s malými, nebo nevhodně umístěnými ventilačními otvory

P.S.: mám Centuriona (zdroj dole), zdroj jsem zkoušel dát oběma způsoby a rozdíl teplot je naprosto neměřitelný, výhoda v bezprašném zdroji pak jasná.

k tomu prachu ve zdroji: rozdil mezi nasavanim prachu zdroje s vetrakem uvnitr case a vetrakem ven z case neni temer zadny, osobne to proste jednoznacne vidim tak, ze pokud uz mam zdroj dole, otocim ho vetrakem dolu - nasava z venku a nezasahuje do ostatniho proudeni vzduchu ve skrini. Jinak doma mam vedle sebe umisteny dva PC, jeden ma vetrak nahore, druhy dole (otocen vetrakem dolu - ven). Kdyz to jednou za ctvrt roku profouknu stlacenym vzduchem, prach z toho nevyleze temer zadny ani z jednoho. Vicemene to tak bylo i v dobach, kdy jsem bydlel u rodicu, take minimum prachu. Kdyz prijdu k rodicum dneska (bydli stale stejne) a jednou za ctvrt roku jim profouknu PC stlacenym vzduchem, tak i ze zdroje je prachu hromada (zdroj uvnitr PC nahore). Co se u nasich zmenilo je, ze si poridili psa, kterej beha po obyvaku - pelichati a viri prach. Jinymi slovy vnejsi podminky maji mnohonasobne vetsi vyznam na vrstvu usazeneho prachu v PC (i ve zdroji) nez samotne umisteni zdroje, ktere se v tomto smeru tak stava naprosto bezvyznamnym.

že ještě dloubu do klasického horního airflow:
já neskládám žádné pc, už řeším jen problémy průmyslových pc, co nastanou při provozu.
co mě však nepřestává udivovat na domácích skládačkách s ležatým větrákem: cpu větrák nasává vzduch shora (kolmo na mb), ohřeje ho na sobě a teplý ho fouká na ramky, elyty a mosfety okolo. tento tok vzduchu je spíš opačný proti tahu vedle přítomého 12cm ventilátoru zdroje, nepomáhají si*.
a že větrák cpu často neofukuje/nenasává vzduch z chipsetu, už je nepodstatná drobnost.
funkční jsou až konstrukce se stojatým ventilátorem, ty mají tah správným směrem.
ale sám upgraduju pc co 8-10 let, drobné pologeniální změny mezi tím mi unikají.

*) vavíc předpokládám snad většinovou domácí konstrukci - bez zadního ventilátoru, všechno vysává jen zdroj.

ten vzduch sa za tu milisekundu co ide okolo vetraku az tak neohreje takze lezaty (boxovane) CPU vetrak vpodstate chladil vsetko, a prave tie lezate (boxovane) fukali kedysi aj na northbridge ktory byval nedaleko CPU. Dnes je NB v CPU a southbridge chladit netreba, na neho pasiv staci uplne.
Prave stojate (kolme) vetraky mavali problem ze nechladili northbridge, ja sa divim ze na to nikdy nikto neupozornoval. Dnes je to fuk, NB je v CPU.

P.S: vobec nechapem preco niekto diskutuje o nejakom "stupani tepleho vzduchu" pri aktivnom chladeni, stupanie tepleho vzduchu ma vyznam len u pasivneho chladenia, u aktivneho chladenia za prve neexistuje teply vzduch a za druhe sila vetraku je o X radov vyssia jak pasivne stupanie tepleho vzduchu (ktore je velmi velmi pomale a vpodstate funguje len pri "bezvetri")

Tak já ti to okomentuju, když na tom trváš. Vůbec netušíš, čeho jsou lidi schopni: spodní zdroj větrákem nahoru, přední spodní luftník fučí dovnitř, zadní horní není osazen, chladič CPU orientován větrákem ven (tedy saje zvenku). Důsledek: grafika vařič, chipset peklo samo. Prostě se to tam honí bez účinku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru