Avatar uživatele
anonym

Spolupracuje Národní památkový ústav s UNESCO, či má každý z nich svoje vlastní pole působnosti?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2724 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Kromě legislativních předpisů České republiky se na památky na našem území vztahují také některé předpisy a závazky vyplývající z mezinárodních úmluv
.
Jedním z nejdůležitějších dokumentů je Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví spojující princip ochrany kulturního dědictví s ochranou přírody. V roce 1972 ji přijala Organizace spojených národů pro vědu, kulturu a vzdělávání (UNESCO). Úmluva je unikátní mezinárodní právně závazný dokument, který spojuje princip ochrany kulturního dědictví s ochranou přírody. Jejím smyslem je upravit péči o přírodní a kulturní památky jednotlivých zemí a napomáhat identifikaci, ochraně, obnově a prezentaci nejvýznamnějších světových památek.

Na základě této úmluvy se vytváří Seznam světového dědictví (World Heritage List), do něhož jsou zapisovány památky s mimořádnými univerzálními hodnotami – od 90. let 20. století i ty naše.

Péči o památky UNESCO v České republice zajišťuje Národní památkový ústav, jenž spolupracuje při přípravě materiálů pro nominace dalších památek a vypracovává podklady pro monitorovací zprávy k již zapsaným kulturním sídlům a památkám na seznamu světového dědictví nebo při zajišťování dalších informací týkajících se ochrany a péče o ně. Vlastníkům a správcům památek UNESCO pomáhá dostát požadavkům vyplývajícím z jejich mezinárodního významu, monitoruje situaci a stav památek a zpracovává podklady pro ministerstvo kultury, případně přímo pro Centrum světového dědictví. atd. "

ps://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/pamatky-a-pamatkova-pece/pravni-predpisy-a-mezinarodni-dokumenty/mezi­narodni-dokumenty

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek