Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoluvlastnictví a rozdílná cena hodnoty

Zdravím, mám dotaz ohledně spoluvlastnictví a hodnoty majetku.

Vlatním 50 % nemovitosti, konkr. rodinného domu, a spoluvlastník vlastní taktéž 50 %. RD je rozdělen na 2 bytové jednotky, z čehož bytová jednotka, ve které bydlím, má odhad (teď plácnu) cca 250 tis. Kč, a byt. jednotka spoluvlastníka má hodnotu (taktéž plácnu) cca 400 Kč. Nikde není ale psané, kdo jakou bytovou jendotku vlastní. Chci se zeptat, kdyby mi bylo přiznáno, že vlastním bytovou jednotku s menší hodnotou, je povinem spoluvlastník rozdílnou cenu mě doplatit, popř. jinak vyrovnat? I za předpokladu, že bych podal návrh k občanskému řízení (popř. soudu). Díky za info.

Předmět Autor Datum
Ne.
Wikan 01.02.2014 11:15
Wikan
Nerozumím větě "...kdyby mi bylo přiznáno,...". Pokud oba vlastníte nemovitost a nikde není uvedeno…
qdj 10.02.2014 09:13
qdj
K předchozímu příspěvku (od qdj) ještě doplním-vlastníte tedy vše napůl a pokud máš v užívání ten dr…
Karel04 10.02.2014 09:46
Karel04
Podle mého co píšeš máte oba dva nárok na oba byty 50%, stejně jako na nemovitost celkovou. Pokud sp… poslední
Martin V. 24.02.2014 15:16
Martin V.

Nerozumím větě "...kdyby mi bylo přiznáno,...". Pokud oba vlastníte nemovitost a nikde není uvedeno kdo vlastní jakou část, pak oba vlastníte ideální polovinu domu. Na vlastnictví té které jednotky se dohodnout můžete, ale v tom případě je výplata podílu čistě na domluvě.

K předchozímu příspěvku (od qdj) ještě doplním-vlastníte tedy vše napůl a pokud máš v užívání ten dražší byt,měl by ses naopak obávat,že půlka všeho Ti vlastně nepatří.Jestli jsi tedy investoval do úprav bytu nějaké větší částky,sháněj si na to doklady,ať při případných sporech prokážeš,co se do dělení počítat nemá.Jinak budeš doplácet Ty tomu druhému.

Podle mého co píšeš máte oba dva nárok na oba byty 50%, stejně jako na nemovitost celkovou. Pokud společně vlastníte nemovitost - v tomto případě RD, dle mého nelze bez dalších "papírů" rozdělovat její součásti. Jediná možnost co mě napadá nechat si nemovitost rozdělit na bytové jednotky, stejně tak jako třeba sklepení, podkroví a dlaší možné části... V tomto případě by dle mého mělo dojít k přeplatku či nedoplatku. Jste li rodinní příslušníci, byl bych osobně raději se domluvil než dělat podobné zásahy. V případě že by se v jakékoliv bytové jednotce dělala např. rekonstrukce, měli byste v právním souladu s tím souhlasit oba dva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru