Avatar uživatele
Alesh

Spotřeba – letní vs. zimní gumy – záhada?

Mám Fabii, 1,4 benzín. Letní i zimní kola mám komplet, obojí hliníkáče, zimní 14, letní 15. Laicky bych očekával, a říká se to, že jízda na letních je úspornější, jenže v mém případě je opak pravdou. Snažím se o max. úspornou jízdu, ale na zimních gumách se mi daří podstatně lépe, cca tak o půl litru na sto km. Něco je dáno obvodem kola, ty 15'' mají obvod cca o 5 – 10 % větší, ale i tak, s ohledem na fakt, že by měly mít menší odpor, to vyjde přinejlepším nastejno, ale spíš malinko ve prospěch zimáků. Čím to je?
Doplňuji:
Ten moment setrvačnosti, to mě taky napadlo, víc si hlídám akceleraci i brzdění, stejně mi to ale přijde divný. Tlak v pneu je pravidelně kontrolován, v tom problém není. Výkyvy ve spotřebě jsou vyvolány vždy stylem jízdy, ale to již jsem zahrnul do úvah.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Alesh

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? terry, Hlada před 4401 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
NotFound

Spotřebu taky hodně ovlivňuje nahuštění pneu a styl jízdy. Doporučuji zkontrolovat tlak v letních gumách. Taky bych řekl, že větší kola budou mít větší setrvačnost, takže bude asi o něco větší spotřeba při rozjezdech a zrychlování.
A hlavně záleží na smaotných gumách, kvalitní zimní mohou mít lepší vlastnosti než levné letní…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cukrar

Aleši, musíte brát měření s rezervou, jezdím naprosto stejnou trasu na víkend. Někdy mám spotřebu 5,9, jindy 7,2… se stejnou pneuškou..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
blato

Kolesa s mensim priemerom maju mensi koncovy prevod, ako kolesa s vacsim priemerom. Jedna sa o treci prevod medzi autom a vozovkou. T.j., pri rovnakom style jazdy (rychlost, akceleracia) je motor zatazovany v inych otackach pri roznych druhoch pneu. A to robi ten rozdiel v spotrebe. Moment zotrvacnosti tam az taku velku ulohu nehra.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek