Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Správná funkce termostatických ventilů

Chci se zeptat, jak mají správně fungovat termoventily na radiátorech. Podle mě je to tak, že když je termoventil nastaven třeba na 19°, tak radiátor má být studený (zastavený), když v jeho okolí je 20°. Jakmile teplota v okolí poklesne pod 19°, termoventil se má otevřít a má být otevřen zase do doby kdy teplota stoupne. Samozřejmě s nějakou hysterezí. Nebo je to trochu jinak? Ptám se proto, že když nastavím termoventil (HEIMEIER) na nějakou teplotu, radiátor (KORADO RADIK VK) topí i přesto, že je v pokoji teplota vyšší než nastavená na tomto termoventilu. Může mít na to vliv třeba tlak vody v soustavě? Díky.

Předmět Autor Datum
Ventil nezavře radiátor úplně, ale jen částečně, takže furt topí. Rozhodně není dělán tak, aby zavír…
Prasak 27.01.2010 12:05
Prasak
Sundej termoventil a vyzkoušej jehlu, jestli jde mačkat a zastaví topení, někdy se jehla "šprajcne",…
Rce 27.01.2010 12:08
Rce
Dobrý den,asi by bylo dobré napsat model termohlavice,nikoli-HEIMEIER,hlavice se různí v systému spí… poslední
Lubomír 27.01.2010 14:08
Lubomír

Ventil nezavře radiátor úplně, ale jen částečně, takže furt topí. Rozhodně není dělán tak, aby zavíral/otevíral při určité teplotě (s přesností na jeden stupeň), ale začne se zavírat. Úplně se zavře až tehdy, když je teplota okolí výrazně vyšší, než nastavená. Když dáš ventil na polovičku a v místnosti bude 22°C, tak ano, to bude zavřenej. Ale když bude ventil na č.4, tak bude furt trochu propouštět.
Jen to jen hloupej ventil, přesnou regulaci čekej od termostatu.

Sundej termoventil a vyzkoušej jehlu, jestli jde mačkat a zastaví topení, někdy se jehla "šprajcne", pak je ventil zcela mimo provoz. U termoventilu záleží na mnoha věcech. Třeba když ženská zná jen polohu "na plné ku***" nebo "zavřeno". Pak může termoventil zcela zavřít. Při normálním provozu, kdy se s ventilem hejbe tak o milimetry, temoventil vyváží soustavu byt-otopná voda tak, aby hřál "tak akorát" - s určitou hysterezí která může být až +/-4 stupně (dle kvality hlavice).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru