Avatar uživatele
huxa

Co kdyby věc s vlastní inteligencí někoho usmrtila?

Pokud by někdo sestrojil věc, která by měla vlastní inteligenci a rozhodovala se sama, dotyčného by tato věc usmrtila, byla by to sebevražda, popř. by byla ta věc odsouzena k odnění svobody, nebo dokonce zlikvidována?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Alesh, zzzzz, anonym, Nazdar Bazar před 3617 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nazdar Bazar

Ano, odsoudil by tu věc robotický tribunál a byla by usmrcena svařením.
Doplňuji:
Noci bývají někdy náročné že ?

Upravil/a: Nazdar Bazar

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Byla by určitě vypnuta, pravděpodobně prozkoumána, možná zlikvidována…
😉
Prozatím – pokud vím, žádný právní řád nezahrnuje trestní odpovědnost věci – ale pouze jejího tvůrce (organizátora, programátora…) – a ten by byl mrtvej.
Celý ´incident´ by byl nejspíše posouzen jako nehoda.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
MK44

Tak sebevražda by to být nemohla, pokud by se neprokázalo, že dotyčný někdo „věc“ sestrojil za tím účelem, aby ho odpravila. Navíc píšete, že by se ta „věc“ rozhodla sama, že?

Pokud vím, zákon s jinou než lidskou vůlí a inteligencí nepočítá. A tedy ani s jinou než lidskou trestní odpovědností. Věc tedy nelze trestat. Má věc svobodu? Svoboda je pocit či vědomí svobody. Má ta vaše „věc“ pocity? Je pro ní ztráta svobody trestem?

Pokud by lidé shledali, že ta „věc“ je nebezpečná, pak by ji nikoli popravili, nýbrž zneškodnily – sám si rozhodněte, zda by se jednalo o demontáž nebo utracení. Trestem pro onu „věc“ by to bylo pouze tehdy, kdyby měla pocity, konkrétně pud sebezáchovy tj. strach z neexistence, chcete-li strach ze smrti.

A tím jsme u jádra pudla. Je to, co má inteligenci, věcí? Musí ten nebo to, co má inteligenci, být člověkem? Nebo aspoň jako člověk vypadat? Spousta z nás přece jako člověk vypadá, ba má na to úřední papír, jen s tou inteligencí … Na druhou stranu, přece i pes, opice, delfín aj. mají inteligenci. A to nemluvím o případných mimozemšťanech, kteří by mohli mít šest rukou a žádné oči, ale duševně – kam bychom se na ně hrabali, že?

Čímž se dostáváme k jádru jádra pudla. Inteligence je inteligencí kdy? Musí být nutně vázána na biologickou nervovou soustavu a ještě vzniklou přírodním procesem – tedy nikoli jako výsledek tvůrčího úsilí člověka nebo někoho podobného? Musí si inteligentní entita uvědomovat sama sebe? Musí ten, kdo si uvědumuje sama sebe, nutně mít pud sebezáchovy, schopnost empatie, schopnost posuzovat své činy?

Možná se to už stalo a my jsme si toho jen nevšimli, ale co kdyby si nějaký počítač (nebo software?) začal uvědomovat sám sebe? Co kdyby ho někdo prohlásil za bytost? Nebyl by pak shutdown vraždou?

Myslím, že kolega Nazdar Bazar má pravdu – některé noci … 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

jasná nehoda ..to je něco, co se ti stane, i když se ti to zrovna nehodí :o

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek