Avatar uživatele
Rokio

Spáchal Sokrates skutečně sebevraždu?

Sokrates byl jeden z největších filozofů a pro svět udělal mnoho dobrého. Přesto byl donucen spáchat sebevraždu, protože ho k tomu donutili, jinak by ho zabili.

Jedná se opravdu v tomto případě o sebevraždu?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, johana 56, marci1, dubraro před 2460 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Sokrates se rozhodl podřídit athénským zákonům, věren své zásadě, že zákony se mají dodržovat, i když jsou špatné, a vypil pohár s jedem bolehlavem.

Nelze tu opomenout fakt, že athénské zákony stavěly popravovaného do role popravčího tím, že si svou smrt sami způsobovali.

K všeobecnému odsouzení sebevraždy, které Platón v tomto dialogu vyjadřuje, však Sokrates dodává, že není rozumné se domnívat, že člověk – majetek boha, by se neměl sám zabíjet „ dokud mu bůh nepošle nějakou nutnost, jako je ta, která nyní doléhá na mne “ . V etickém posuzování tohoto činu tedy hraje roli vysvětlení otázky po povaze " nutnosti " ( ananké), jakéhosi pokynu z nebes.

Oázkou je, jak soudit athénský zákon, který říká, že odsouzený by sám měl vykonat rozsudek smrti tím, že vypije bolehlav – jedná se o pak o sebevraždu?
http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:smu­VIMuOnQ8J:www­.pomoc.chytrak­.cz/sebevrazda­.doc+&cd=10&hl=cs&ct=cln­k&gl=cz&clien­t=firefox-b


"Pohár bolehlavu pro filozofa

V roce 399 před naším letopočtem byl řecký filozof Sokrates obviněn z toho, že nevěří ve stejné bohy jako ostatní, zavádí nové bohy a kazí mládež. Jako jeden z nejvýznamnějších myslitelů starověku se totiž přikláněl k názoru, že je jen jeden bůh a za cosi božského považoval i vnitřní hlas svědomí.

Vylosovaná porota 501 athénských občanů se většinou 280 hlasů vyslovila pro naplnění skutkové podstaty „bezbožnosti“, za což byl tehdy jediný trest – smrt. Sokrata nezachránila ani plamenná obhajoba jeho žáků Platona a Xenofona. Nabídli mu sice možnost se zachránit odchodem do vyhnanství, ale on odmítl s tím, že takový krok by byl v rozporu s jeho občanskými povinnosti. Třicátý den po vynesení rozsudku s klidem opravdového filozofa vypil pohár vývaru z jedovatého bolehlavu a zemřel."

http://21stole­ti.cz/2006/09/­22/slavni-sebevrazi-historie/

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Byl odsouzen k smrti, nespáchal sebevraždu, pouze vykonal rozsudek.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Těžká otázka. 🙂
Uvádí se, že Sokrates spáchal sebevraždu, ale spíše se jednalo o popravu a na život si sáhl z donucení.
http://21stole­ti.cz/2006/09/­22/slavni-sebevrazi-historie/
Zdroj již uvedl předešlý uživatel. Oml.

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Počin Sokratese dnes tobě podobně smyšlející jedinci nazývají „harakikiriký“ nebo tak nějak!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek