Avatar uživatele
Paetur

Spálím-li bankovku, zvýší se kurz měny?

Řekněme, že máme vesničku, která má svou vlastní měnu. Celková hodnota všech peněz je 10 000. Spálím-li bankovku o hodnotě 5 000, zvýší se kurz měny na dvojnásobek?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 2411 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Quimby

Kurz je vzhledem k ostatním měnám ne k měně samotné, takže je to nesmyslně položená otázka…Kurz vzhledem k třeba euru je dán poptávkou/nabídkou na trhu, takže spálením měny se měna stane „vzácnější“ a kurz by se mohl zvýšit. Ale může se naopak snížit neboť držitelé zbylých 5000 se jich můžou chtít raději zbavit. Když by teoreticky stát nějak přišel o polovinu měny, tak se kurz spíše rozpadne než se někde ustálí, záleželo by spíše na tom jakým směřem by vznikla panika.

bolak:
Jaký machinace? ČNB dělala přesně to co dělá spousta lidí na finančím trhu pořád, prostě nakupuje a prodává. Akorát ČNB má výhodu, že má neomezené množství korun. Trh to sám o sobě nepozná, ale projeví se to v nabídce a poptávce, tedy když je moc malá nabídka(nebo velká poptávka), tak lidi co tu měnu prodávají si o ní logicky řeknou víc a ti co jí chtějí koupit budou muset holt zaplatit těch víc, páč ji moc lidí nenabízí . Naopak ale když ČNB ochotně kupovala eura a dávala na trh koruny, tak se poptávka po korunách snížila a když je chtěl někdo přecejen prodat, tak musel nabídnout stejnou/nižší cenu neboli prostě nabídnout více korun za 1 euro a tedy vyšší kurz. Ale je pravda, že jedna bankovka na tom vůbec nic nezmění… ale pořád je to trestné.


Drap: No mě právě není jasne v čem je to jiné. Ano, ČNB má víc možností jak ovlivňovat kurz, ale vrovna tahle je normální ve smyslu, že to můžou dělat i ostatní. Koruna během intervence neměla posílit. Kdo jsou ti běžní lidé? Myslím, že běžní lidé na těchto trzích moc neobchodují. Spíše by na to nejdříve doplatili podniky, což by se teda pak promitlo i mezi ty lidi. Zas tolik se v tom ale už nevyznám, spíše jsem reagoval na otázky boláka.

Upravil/a: Quimby

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
roco888

Co to udělá s kurzem to nevím, ale Tebe obyvatelé vesničky ukamenují.......

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

Nad tímhle jsem taky kdysi přemýšlel, vzhledem k těm machinacím ČNB s nákupem a prodejem eur, ale asi to nebude tak jednoduchý jak říkáš, protože jak pozná trh je že v zemi o jednu bankovku méně? A co když spálíš bankovku která byla schovaná pod polštářem, jaký to potom bude změna v oběhu peněz?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Quimby u ČNB to neni tak jednoduché jako u ostatních investorů. Teď se ekonomice daří. Pokud by však splaskla opět nějaká bublina a začala krize, tak v tomto případě koruna velmi rychle oslabí, třeba na polovinu hodnoty a následky pro běžné lidi budou nedozírné. Přesto že během samotné intervence koruna nijak neposílila. Nebo jsem si toho alespoň nevšiml. Posílení několik haléřů je běžný pohyb trhu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek