Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Srovnání házející hřídele

Mám problém s klasickou hřídelí na upevnění pily. Obdoba [http://www.svetnaradi.com/data/images/1709_0_tn2.j pg]. Bohužel hází, sice nepatrně, no nepatrně, je to asi 1,5mm na prořezu a je cítit, že se pila chvěje. Jde to nějak strojně vyrovnat, nebo je jediná varianta koupit hřídel novou? Ložiskama to bohužel není, ta jsem dal nová a nestalo se vůbec nic, spíš mi přijde, že jsem to ještě zhoršil, neb to nebude tak přesně sesazené jako z výroby. Zámečnickou/soustružnickou dílnu mám kousek, ale než tam půjdu, tak se raději ptám, jestli s tím vůbec něco jde.

Předmět Autor Datum
Srovnat se to dá. Ale ne každý to svede neb není patřičně vybaven. Jestli máš soustružníka v dosahu,…
sHpy00n 16.04.2014 17:52
sHpy00n
Ložiska jsem dal samozřejmě dle zvyklostí nenásilně, nahřáté nasunuté rukou a posldních pár mm dokle…
Uroboros 16.04.2014 18:31
Uroboros
Přesoustružit konec,zmenšit o 2mm,na to natáhnout (zalepit) vložku a znova přetočit.Rovnat umějí v k…
miroslav 16.04.2014 21:03
miroslav
Nějak se mi nezdá že by byla ohnutá 30mm hřídel. Nejdříve bych zkontroloval kotouč-může být vyhřátý,…
nedis111 21.04.2014 11:49
nedis111
Zkontrolovat u přítlačné podložky kotouče jestli není vnitřní průměr "rozhozený" vůči ploše tlačící…
sacket 21.04.2014 15:54
sacket
Tak po použití hlavy a ještě i poradě se strojařem, jsme došli ke stejnému závěru, hřídel to není. K…
Uroboros 25.04.2014 12:22
Uroboros
Na soustruhu stočit kulatinu na vnitřní průměr podložky s malým přesahem (do 0,01mm), naklepnout pod… poslední
sacket 26.04.2014 07:42
sacket
To jestli vám hřídel hází můžete zjistit jednoduše aniž by jste hřídel demontoval z uložení potažmo…
dabac 21.04.2014 18:59
dabac

Srovnat se to dá. Ale ne každý to svede neb není patřičně vybaven. Jestli máš soustružníka v dosahu, nebylo by od věci kdyby ti vytočil samotnou hřídel. To by mělo být lacinější než ji kupovat komplet. Samotná bych řekl se asi neprodává. K těm ložiskům.. jak jsi je tam dával? Nalisoval nebo natloukl kladivem? Kladivem s přípravkem nebo jen natvrdo?

Ložiska jsem dal samozřejmě dle zvyklostí nenásilně, nahřáté nasunuté rukou a posldních pár mm doklepnuté přes velkou podložku trubkou :-), přímo do ložiska fakt netřískam, zas takový hovado nejsem. Ale je samozřejmě možný, že tam bude trošku hejčmo, ale s původním házením výměna neudělala vůbec nic, takže ložiskama to nebude.

Vybavení mít budou, běžně na zakázku opravují motory, není to domácí soustružník ale profík, jako rodinu je strojařina/obrábění živý. Nicméně mi šlo o to, jestli to vůbec jde, nerad ho otravuju s kravinama. :-)

Nějak se mi nezdá že by byla ohnutá 30mm hřídel. Nejdříve bych zkontroloval kotouč-může být vyhřátý, přítlačné desky (rovinnost a otřepy-jedna je opřená o ložisko)a potom teprve hřídel

Tak po použití hlavy a ještě i poradě se strojařem, jsme došli ke stejnému závěru, hřídel to není. Když se zvyšuje prořez, tak je křivě usazen kotouč, křivá hřídel by házela kotoučem v ose a ne do boků. Pro jistotu jsem hřídel přeložiskoval na lisu, ale ložisky to nebylo. Byla někde nepatrně "jebnutá" přítlačná deska kotouče. Obě jsem vybrousil a vyleštil do verze zrcadla. Vše už je OK. Sice má kotouč stále větší prořez o 0,12mm proti udané hodnotě (je to úplně nový profi koutouč, takže o vyosení zubu pochybuju), ale to už mne netrápí. Řeže krásně čistě a tahle hodnota je zanedbatelná.
Schválně přikládám foto, kde je starý i nový řez.

To jestli vám hřídel hází můžete zjistit jednoduše aniž by jste hřídel demontoval z uložení potažmo i z pily.Odstrojte kotouč,sundejte příruby a jelikož určitzě nemáte magnetický stojánek včetně indigátoru tak pokud je ůchylka cca 1,5 mm tak to zjistíte jednoduše přiložením Tužky nebo fixky na soustružený konec na plochu.Manželka vám bude hřídelí pootáčet skrz kl. řemeny.Podotýkám odpojit ze sítě. No a pokud to hází tak to nejen uvidíte ale mělo by se to i opsat na hřídeli,na straně kde ta úchylka je.Teprve potom podniknout kroky které jsou popsané výše.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru