Avatar uživatele
surikata001

Stal se ze mně workoholik nebo jak z toho ven?

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat zkušenějších lidí na svou situaci. Nikdy bych neřekla, že se v podobném soukolí ocitnu. Získala jsem práci, o jaké jsem snila. Dostávám současně nabídky na spolupráci se subjekty, o kterých jsem si dřív myslela, že se k nim ani nepřiblížím. Nesmírně si vážím toho, že si buduji pověst profesionála ve svém oboru a dřu na sobě. Někdy únavou lezu málem po čtyřech, ale zvládám vše. Jsem na sebe pyšná, ale zároveň jsem unavená. Říkám si, že to k tomu patří. Problém je ten, že když mám vzácné chvilky, kdy si mohu vzít knihu nebo mám třeba celý den volna (pracuji i o víkendech), nebaví mne to. A to jsem bývala vášnivá čtenářka! Po chvíli odložím knihu a přemýšlím, jestli bych neměla vzít notebook a pustit se do práce, že mi utíká čas. Když nemůžu v noci usnout, rozsvítím, sednu si a i těch pár hodin, co jsem si vyhradila pro spánek, často prosedím u práce. Protože ležet je ztráta času, když nespím. V létě jsem jela k rodičům mimo Prahu, ale život na malém městě mě ubíjel. Místo, abych si užívala procházek a letní krajiny, jsem se předčasně vrátila do hlavního města, abych nehnila mimo své prostředí a přerušila jsem dovolenou, abych mohla jít do práce. Já cítím, že mě to vysává, ale nemůžu být bez toho hektického tempa a bez toho, co dělám. Už to není jenom o tom, že buduji kariéru, ale o tom, že pořád musím pracovat. Odpočinek=nee­fektivní činnost. Já nevím, jestli jsem se nějak přetáhla nebo co, ale kdybych mi někdo ještě před rokem řekl, jak se budu cítit a co prožívat, tak bych se mu smála. Teď jenom makám, chci být perfektní, každou chybu považuji za osobní selhání. Když mimořádně nepracuji, jdu do jazykové školy nebo na hlasovou výchovu a lekce rétoriky atd. Je to špatně, vím to, ale nedokážu se uvolnit a něco ve mně se změnilo. Co mě nutí se takto ptát? Já už někdy fakt nemůžu, cítím, že fyzicky už jedu na rezervu. Ale něco v psychice mi brání odpočívat. Co se s tím dá dělat? Zažili jste to někdo?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? ivzez, bolak před 2379 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

To je ten problém, kdy práce je současně koníčkem. Je třeba si stanovit harmonogram, nejen práce, ale i odpočinku a přesně ho dodržovat. U méně významných zakázek přesouvat práci na někoho jiného a jen kontrolovat. Je velmi obtížné to zvládat sama. Všechny informace sice máš, víš jak n to, ale porovnat si to v hlavě sám člověk málokdy dokáže. Bylo by nadmíru vhodné sjednat si schůzku s psychologem. Poradí, za jeho pomoci si srovnáš hlavu a z novými silami se ti bude lépe pokračovat. Myslím, že by ti mohly stačit dvě tři schůzky.
Osobně bych to jistě udělal. Potřebuješ na sebe pohled i zvenčí.
Přeji šťastné vyřešení a mnoho dalších úspěchů.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tw!st

Doporučuji přečíst knihu Mnich, který prodal své Ferrari. Na youtube najdeš i audioknihu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Každá závislost je špatná, i ta na práci, obzvlášť přijdeš-li časem na to, že zdraví a život máš jen jeden.

A jak z toho ven? Stanov si pevnou pracovní dobu a zkus si najít i nějakou jinou zábavu, resp. typ relaxace. Sport, kultura, přátelé apod.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek