Avatar uživatele
Illines

Starocestina,ces­tina a moderni cestina.

Je zajimave,jak se cesky jazyk pretvari?Jak pismen tak i mluvou.Co platilo drive pro vsechny stejne , ja uz dnes moderni cestine nejak nerozumim.Vsimli jste si toho,co pribyva novych slov v jakemkoliv odvetvi?A take pri cteni ceske vety v novinach ci jinych zpravach jsou vneseny ciza slova.Pekny chaos v cestine,ze?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, Andělé, fcoop, anonym, anonym před 4480 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Ilines, to je normální proces. Nazývá se demokratizace češtiny. Nejméně se projevuje v oblasti pravopisu, nejvíce ve slovní zásobě. Vezměte socialistickou slovní zásobu – komsomolec, kombajn, sovchoz, kolchoz atd. Po únoru 1948 – např. kolektivizace, JZD. Po roce 1989 ožilo slovo demokracie, kapitalismus, podnikatel, krize atd.
Je to tak, stará slova zanikají, nebo se dostávají někam do podvědomí, objevují se slova nová.
Hodně se obměna slovní zásoby projevuje u mládeže vzhledem k oblasti počítačů, mobilů, drog. Navíc se vytrácí kultivovaný projev, který reprezentovali herci Lukavský, Höger, Štěpánek a další. Také se některá slova používají ve špatném významu, nadbytečná slova atd. Při stylizaci se objevuje kromě slov i anglický slovosled.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Adula.57

V ČR se čeština hodně pozměnuje, moraváci mají své výrazy, pubertáci to stejný. Ale čeština se také dělí na odvozenou a tak různě. Bylo by dobré to znát… :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek