Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starý dům ze smíšeného zdiva- velká vlhkost a plíseň-jak odstranit?

Dobrý den, kupujeme dům přes 100 let starý ze smíšeného zdiva (cihla, kámen), a jedna zeď je šíleně vlhká a plesnivá-leč staticky ok. Dokonce na ní roste jakási houba, co vypadá jak kořen. Máme v plánu celou zeď oklepat, nechat vyschnout, zvenku udělat odkopání+husí krky, folie a kačírek, poté sanační omítky. Máte někdo zkušenost, zda to bude stačit? Budeme dělat i nové podlahy, můžeme dát beton (teď prna na hlíně), nebo doporučíte spíše štěrkové lůžko+ cca 30 cm vzduchová kapsa+ odvětrávací roury? Díky za radu a uvítám i tipy celkově jak na rekonstrukci starého domu

Předmět Autor Datum
Vrháte se špatným směrem... je třeba zjistit odkud se voda-vlhkost bere a tam jí odstranit. Nelze na…
milan.cukrar 06.08.2012 15:14
milan.cukrar
Děkuji. Vlhkost se bere ze svahu za chalupou, který na stěnu do výšky cca půl metru přiléhá-máme v p…
Vlhkáček 06.08.2012 15:52
Vlhkáček
Máme v plánu celou zeď oklepat, nechat vyschnout Taková zeď, dejme tomu: výška 3,5m x délka 8m ??,…
Joseph 06.08.2012 16:02
Joseph
Šmarjá, zbourat ani omylem..... :-? Je mi jasný, že starý dům bude mít vždycky trochu vlhkost.....sp…
Vlhkáček 06.08.2012 18:30
Vlhkáček
Proc nechces podrezat - co myslis tim risknout?
lk1 06.08.2012 20:32
lk1
Mám strach, že to naruší statiku domu. Ne hned, ale časem. Přece jen je starý, a jak známo nějaká vl…
Vlhkáček 06.08.2012 20:49
Vlhkáček
pokud zvolíte podřezání metodou vrážení nerezových plechů, určitě neohrozíte statiku..
milan.cukrar 07.08.2012 21:19
milan.cukrar
Řekněme že jsou 4 možnosti: 1) Nekupovat. Vzhledem k tomu že již kupujete irelevantní. 2) Jak již…
sHpy00n 08.08.2012 00:00
sHpy00n
Zdravím a předem se omlouvám za dotaz mimo téma ale nechtěl jsem rozvíjet novou diskusi když tu je "… poslední
dak20 08.08.2012 23:23
dak20

Vrháte se špatným směrem...
je třeba zjistit odkud se voda-vlhkost bere a tam jí odstranit. Nelze na dále stanovit přesný postup, pokud nejsou podrobnosti o stavbě, Jediné 100% řešení je dodatečné vložeí hydroizolace.

"Máme v plánu celou zeď oklepat, nechat vyschnout/přesněji nechat oschnou na povrchu/ , zvenku udělat odkopání+husí krky,/ale pozor, taky nemusí být základy/ folie a kačírek,/to je věčné dilema, zdali to funguje či nikoliv, proto je třeba stanovit odkud je voda/ poté sanační omítky" /ano, sanačka je dobrá omítka/

Máme v plánu celou zeď oklepat, nechat vyschnout

Taková zeď, dejme tomu:
výška 3,5m x délka 8m ??, x bežná síla starých zdí, 0,6m = 16,8m3 x hustota cca 2 000kg/m3 = 33,5 tun

Zamysli se a uvažuj, za jakou dobu asi tak múže vyschnout 33 tun mokrého bordelu ?

Bohužel skutečnost je taková, i kdyby si na 100% zabránil, aby to dále nasávalo vodu od základu, potrvá dlouhé léta, kým to jak tak vyschne, 3-4-10 let ?

Nenadeláš nic, takto se chovají staré stavby. Vlhkost všude, máš co delat budoucích 10-20 let.

Ak múžeš, zval to, izoluj od základu a postav nanovo.

Šmarjá, zbourat ani omylem..... :-? Je mi jasný, že starý dům bude mít vždycky trochu vlhkost.....spíš mi jde o to, jestli bude stačit nopovka, a nebo mám risknout nechat dům podřezat (nechci), případně injektáže?

Řekněme že jsou 4 možnosti:

1) Nekupovat. Vzhledem k tomu že již kupujete irelevantní.

2) Jak již bylo napsáno zbourat a znovu postavit, ale kvůli tomu asi domek nekupujete. To byste mohli rovnou postavit na zelené louce.

3) Kompletní vodorovná izolace ať už podbourání, podřezání a následná aplikace asfaltových pásů či natloukáni plechů a jejich kombinace.

4) Odvlhčení nopovkou a provětranou podlahu. Pokud provedete okopání podle všech technologických zásad, bude to fungovat a to dokonce velmi dobře a nenechte si namluvit že to je špatně. Pokud novou podlahu, pak provětrávanou, notabene má-li být betonová.

K celkové rekonstrukci vám bez prohlídky a šetření na místě nikdo nic konkrétního neřekne. Leda nějaké obecné plky. Asi by bylo dobré nakontaktit se s nějakým stavařem z okolí.

Zdravím a předem se omlouvám za dotaz mimo téma ale nechtěl jsem rozvíjet novou diskusi když tu je "živá" :). Mám dotaz chci podřezat dům naštěstí rovná spára, nejširší zeď 45cm. Budem to dělat starým listem z katru a dotaz zní jakou folii vložit přesněji kterej penefol tl 2mm jestli 750 nebo se vyplatí připlatit na 950, nikde sem nenašel kterej je pro toto vhodnější. a ještě jeden dotaz po tom katru tam vznikne spára cca 3-4mm (odzkoušeno)a nevím co tam narvat za klínky, jak velké a v jakých vzdálenostech? ty tovární začínají až na 6mm což tam nenarvu ani omylem. Můžete mi někdo poradit Dík D.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru