Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starší grafická karta špatně komunikuje s novým monitorem

Mám starší PC se základní deskou ASUS TUSL-2C s operačním systémem WinXP, grafická karta je tam z roku 2002 ATI Radeon AIW 7500, měl jsem tam CRT monitor AOC 7Glr, s kterým to fungovalo OK. Nyní jsem si ale koupil nový LCD Monitor Samsung SyncMaster F2380M, s kterým se vyskytly následující problémy:

1) Monitor hned po startu PC nerozpozná připojení, v levém horním rohu se střídají obrázky s nápisy "HDMI", "Digital", "Analog", monitor tedy asi zkouší všechny vstupy a rozpozná připojení na DVI nebo D-Sub až po startu nebo náběhu Windows, dříve ne, takže nemohu vlézt do BIOSU, monitor před startem Windovs jenom zkouší neúspěšně vstupy, po startu Windows konečně rozpozná nějaký signál a funguje OK.
2) Monitor se po vypnutí PC sám automaticky nevypne, opět začne automaticky zkoušet všechny vstupy a v levém horním rohu se tedy střídají obrázky s nápisy "HDMI", "Digital", "Analog", musím ho vypnout ručně tlačítkem.

Toto dělá jak při připojení přes DVI kabel tak i při připojení přes D-Sub kabel (oba kabely byly součástí balení monitoru). HDMI kabel nemám a grafická karta nemá aní HDMI výstup, takže jsem HDMI ani nezkoušel. Grafická karta má DVI výstup a dále mám original s kartou dodanou redukci z DVI na D-Sub. Rozlišení monitoru je nastaveno doporučené 1920 x 1080 při 60 Hz, grafická karta toto rozlišení podporuje. Ovladače ke grafické kartě mám nainstalované poslední vydané, novější nejsou. Poraďte co dělat. Asi jedině koupit novější grafickou kartu, co?

Předmět Autor Datum
Zkus ten monitor raději někde jinde jestli nebude problém v monitoru. Pak zbývá jedině zkusit jinou… poslední
MM_tank 17.04.2010 15:28
MM_tank

Zkus ten monitor raději někde jinde jestli nebude problém v monitoru.
Pak zbývá jedině zkusit jinou kartu.
Ten bod 1) podle mě nijak nezměníš, prostě stará karta a nenadetekuje nový monitor tak nezačne "vysílat" obraz. Možná by to šlo za pomocí nějakého pájení do karty nastavit natvrdo ale i když pájet umím bych se s tím nezabýval.
Ten bod 2) je to samé akorát vypínat to jde třeba společně s počítačem rozdvojkou s vypínačem nebo zásuvkou typu master/slave:-)
HDMI si myslím že je v tomto případě úplně zbytečné, mám kartu i monitor s tím vstupem ale vypláznout 15x:beer: za kabel se mi nechce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru