Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Statická elektřina zapíná PC

Zdravíčko,
dějou se to věci... pokud se nabiju statickou elektřinou (stačí, když si přes vlasy sundávám svetr) a pak přiblížím prst k zapínacímu tlačítku PC skříně, tak stačí se přiblížit na nějakých pár mm a PC se zapne (a zároveň uslyším výboj statické elektřiny mezi prstem a kejsem).
Kejs je kovový s hliníkovou přední stranou (Cooler master Centurion cosi), spínací tlačítko je velké, soustružené z jednoho kusu kovu (hliník?) Základní deska je laciná Asuska s 690G čipsetem.
Zas tak extrémně mně to nevadí, akorát se děsím toho, že dobrovolně dávám počítači rány statickou elektřinou a rád bych to nějak eliminoval (i když kejs by konstrukčně měl snad být přizemněn - pletu se?).
Mimo oholení hlavy mě napadá ještě přemostit spínací tlačítko svitkovým kondenzátorem (100n)...i když to by asi spíš pomohlo proti zákmitům a proti statické elektřině moc ne.

Čili otázka:
Jak se zbavit toho, abych svůj PC probouzel elektrošokem statické elektřiny a tedy abych PC musel normálně lidsky zapínat mačkáním tlačítka?

Díky.

Předmět Autor Datum
Já bych se dříve, než PC zkusil úplně obyčejně dotknout něčeho jiného, abych se vybil. Například žen…
Kráťa 01.04.2008 21:20
Kráťa
To samozřejmě je též možné, ale já bych prostě jen rád nějak znecitlivěl vliv mého kejsu na zapínání…
Moas 01.04.2008 21:24
Moas
re na vše: Tak přeci nejdříve ještě v bundě zapínám PC a než naběhne, je svetr & spol. dole. Ještě b…
Kráťa 01.04.2008 22:10
Kráťa
to je slabota... ja zase zapinam u nas v ulici poulicni lampu na 10 m a 5 m za mnou zhasne... a to n…
gd 01.04.2008 22:32
gd
To je dost divne. Iskra je samozrejme normalna ak si nabity, ale zapnut by sa to nemalo. Do tychto v…
MM.. 01.04.2008 21:33
MM..
nech síťovou šňůru zasunutou do case, vytáhni konec ze zásuvky. ohmetrem změř že je nolový odpor mez…
lední brtník 02.04.2008 14:08
lední brtník
Dobrej vtip :-D:-D:-D:-D:-D
Leonik 02.04.2008 16:21
Leonik
Ja som to tusil ze 1.4. by som nemal liezt na poradnu, nech neodpovedam na hovadiny :-)
MM.. 02.04.2008 18:18
MM..
je ja myslel, že prvního je dnes... Proto mi asi včera dcera říkala, že mi pošle na konto korunky...
Kráťa 02.04.2008 18:34
Kráťa
Tak pro všechny - žádný vtip to nebyl a tím míň aprílový, o uhozenosti tohodle svátku jsem se tady u… poslední
Moas 05.05.2008 17:21
Moas

Já bych se dříve, než PC zkusil úplně obyčejně dotknout něčeho jiného, abych se vybil. Například ženušky, ale slabší povahy by mohly zkusit futra, nebo radiátor. :-)

edit://ty když se svlékáš, tak zapínáš PC? To já obráceně. Když se svlékám, vypínám jej.

To samozřejmě je též možné, ale já bych prostě jen rád nějak znecitlivěl vliv mého kejsu na zapínání PC. Teď jsem si ozkoušel, že se vůbec nemusím přibližovat k zapínacímu tlačítku, ale statický výboj i deset centimetrů od něj ten PC zapíná...

Re edit: většinou přijdu domů z práce, sundavám hadry a rovnou pouštím PC, abych mohl dodělat, co jsem v práci už nedodělal...:-|

To je dost divne. Iskra je samozrejme normalna ak si nabity, ale zapnut by sa to nemalo. Do tychto veci nevidim celkom dobre to je u nas zalezitost HW-ristov (oni maju aj take zariadenie ktore hadze nejake 10 000 V iskry o kejs alebo co a stroj musi dalej stabilne bezat :)

Kondenzator na zapinacom tlacitku by mohol pomoct, mozno by som dal k nemu seriovo nejaky 10-47ohm odpor nech sa pri zmacknuti tlacitka nevybije kondik narazom (vysoky prud cez tlacitko). Skor by som ale asi dal odpor na ten "vstupny" pin toho powerbuttonu, na napatie s neaktivnou urovnou, ale to by bolo treba zmerat ze ktory drat to je a ake napatie je neaktivna uroven a ak je to 3.3Vstby tak to treba tahat zo zakl.dosky co je uz dost komplikovane...
Mozes premerat ze ci je naozaj kejs uzemneny (odpor medzi kejsom a zemniacim kolikom zasuvky), mozes zmerat aj odpor medzi kejsom a zemou PC (ciernym dratom ktory ide zo zdroja), ale to moze byt blokovane kondikom (takze nic nezmeras a aj tak to moze byt spravne) alebo ako, to je prave to co neviem a vedia to HWristi ze ako to je spravne :-)

Inac viem si skor predstavit ze ta iskra sposobi pulz na nejakom inom vodici ktory na menej slusnej zakl.doske nie je nijak blokovany a ktory tiez moze prebudit PC, takze skus najprv v BIOSe povypinat prebudzanie pomocou PCI PME a WOL apod.

P.S. este nieco, centurion mam tiez a on ma aj taky drat zpredu ukonceny "ockom" skusil by som ho prisrubovat o vnutro kejsu, o nieco co je uzemnene napr. o plech mechanik apod. Mozno predna strana kejsu je oddelena od zvysku kejsu a ma byt zemnena tym ockom, neivem ja som to nikdy nemeral ze od coho je ten drat a mam ho len tak volne a nezapojeny :-) Ale ja zvycajne neiskrim a nic sa mi samo nezapina :-)

Tak pro všechny - žádný vtip to nebyl a tím míň aprílový, o uhozenosti tohodle svátku jsem se tady už vyjádřil.

Díky rádcům, co poradili proměřit odpor mezi zemnícím vodičem koncovky kabelu a kejsem. Odpor byl <0.1R - ovšem jen samotného kejsu. Čelní hliníkový panel vykázal nekonečně velký odpor, to nasvědčuje teorii, že se musí dozemnit zvlášť. Jdu najít ten drát a značím "vyřešeno".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru