Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba domku svépomocí, co mě čeká a nemine.

Zdravím všechny přítomné.
Před nedávnem jsem tady měl dotaz na mobilní dům, vše se změnilo.Rozhodli jsme se postavit vlastní domek.

Od tchána jsme dostali kus zahrady na jeho pozemku.Na pozemku jsou všechny inženýrské sítě, včetně studny.Potřebuji poradit, jaká různá povolení budu potřebovat na stavbu.

1.- na internetu čtu, že pokud stavba nebude mít zastavěnou plochu víc, jak 150 m2, nepotřebuji stavební povolení, pouze ohlášení.Domek bude pouze přízemní, nepodsklepený.
2.- čím se rozumí zastavěná plocha?Je to jen plocha základů?
3.- Musím si nechat dělat projekt?Mám vlastní nákres, který se samozřejmě může měnit dle situace.
4.- Jak je to se stavebním dozorem?
5.- Většinu prací si udělám sám, se zbytkem mi pomůžou známí.

Díky za předběžné informace.

Předmět Autor Datum
možná je to mimo, ale já bych na pozemku od tchána asi nestavil, pokud ano, ošetřit smluvně. Ad sta…
Redsnake 18.04.2013 22:51
Redsnake
Tu smlouvu bych zatím neřešil.Finance budou z větší části ze strany tchána, ale neboj, už jsme se o…
iconek 18.04.2013 23:24
iconek
Tu smlouvu bych zatím neřešil. To budete muset řešit. Pokud pozemek kde má být stavba umístěna není…
Fortys 19.04.2013 00:34
Fortys
Ad stavební povolení, mám za to, že v momentě kdy má stavba pevné základy, tak musí mít povolení. Z…
Fortys 19.04.2013 00:27
Fortys
Dobrá volba.Co se skrývá pod pojmem všechny inženýrské sítě? Studna je legální? Je v ní pitná voda?…
Fortys 19.04.2013 00:26
Fortys
na jednom pozemku nesmí být dva RD, pozemek budete muset rozdělit na dva, pozor na velikost, tj. aby…
pc 19.04.2013 17:23
pc
Díky za info.Pomalu se prokousávám internetem a zjištuji, co všechno to obnáší. Kdyby tchán napsal p…
iconek 19.04.2013 19:01
iconek
Pozemek se stavbou rodinného domu nemusí být oplocen. K té studni pokud jí chce využít jako zdroj p…
Fortys 19.04.2013 21:24
Fortys
Z vlastní zkušenosti doporučuji si nejdříve sednout s nějakým stavařem, který má zkušenosti s RD, vš…
docent 19.04.2013 22:51
docent
Ještě mně napadlo, podívejte se např. na toto. novy-dum-krok-za-krokem
docent 19.04.2013 22:56
docent
Moc díky, vše řádně prostuduji.Nejsem žádný stavebník, profesionál, jen se mi naskytla možnost pozem…
iconek 19.04.2013 23:36
iconek
Ještě takovou maličkost bych uvedl ke stavbě RD svépomocí, je to velká zkouška nervů a manželství.Ta… poslední
hujer 123 21.04.2013 13:52
hujer 123

Tu smlouvu bych zatím neřešil.

To budete muset řešit. Pokud pozemek kde má být stavba umístěna není ve vlastnictví stavebníka musí stavebník k ohlášení doložit jiné právo k pozemku na základě, kterého je oprávněn na pozemku stavbu realizovat a následně užívat. To, že je to váš příbuzný je úplně lhostejné. Nejčastěji je předkládána smlouva o výstavbě.

Dobrá volba.Co se skrývá pod pojmem všechny inženýrské sítě? Studna je legální? Je v ní pitná voda? Co myslíte tím dostali? Kdo je vlastníkem dle KN.

k 1) rozdíl mezi ohlášením a stavebním povolením není v rozsahu podkladů, ten bude pro oba případy stejný vč. dokumentace.
k 2) § 2 odst. 7 stavebního zákona stanoví, že zastavěnou plochou pozemku se rozumí součet všech zastavěných ploch jednotlivých staveb. Dále že zastavěnou plochou stavby se rozumí plocha ohraničená pravoúhlými průměty vnějšího líce obvodových konstrukcí všech nadzemních i podzemních podlaží do vodorovné roviny. Plochy lodžií a arkýřů se do zastavěné plochy budou započítávat. U objektů poloodkrytých (bez některých obvodových stěn) je zastavěná plocha vymezena obalovými čarami vedenými vnějšími líci svislých konstrukcí do vodorovné roviny. U zastřešených staveb nebo jejich částí bez obvodových svislých konstrukcí je zastavěná plocha vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny.
k 3)Ano od autorizované osoby a v rozsahu dle vyhl. č.499/2006 Sb., o dokumentaci staveb.
k 4)§160 odst.4 staevbního zákona stanoví, že stavby uvedené v odstavci 3 lze provádět svépomocí, pokud stavebník zajistí stavební dozor, není-li pro takovou činnost sám odborně způsobilý. Jde-li však o stavbu pro bydlení nebo změnu stavby, která je kulturní památkou, je stavebník povinen zajistit odborné vedení provádění stavby stavbyvedoucím.
k 5)pokud na to bude dohlížet stavbyvedoucí tak ano.

Všechny potřebné informace dostanete na místně příslušném stavebním úřadě. Vaše první kroky by tedy měly směřovat tam.

na jednom pozemku nesmí být dva RD, pozemek budete muset rozdělit na dva, pozor na velikost, tj. aby plochy odpovídaly regulativám územního plánu (také je možné, že územní plán tam ještě není zpracovaný), jestli nejste stavař, tak si nechte udělat kvalitní projektovou dokumentaci, jinak to budou vyhozené peníze a promrhané úsilí několika let

Díky za info.Pomalu se prokousávám internetem a zjištuji, co všechno to obnáší.
Kdyby tchán napsal pozemek na mě či partnerku, muselo by se to oplotit?To mi připadne trochu hloupé.Určitě zajdu na SÚ a optám se.Leda bychom to mohli oznámit jako stavbu zahradního bungalovu pro návštěvy :-)
Ohledně těch sítí, do domu tchána je přiveden plyn a elektrika, je napojený na obecní vodu a kanalizaci a studna je legální již 50 let a vodu má výbornou.

Pozemek se stavbou rodinného domu nemusí být oplocen.

K té studni pokud jí chce využít jako zdroj pitné a užitkové vody pro rodinný dům:
- že je voda výborná není důležité, důležité je jestli je pitná a to určí její rozbor!
- 50 let je málo. Pokud byla studna skutečně vybudována před 50 lety musíte mít na ní řádné povolení a povolení k odběru podzemní vody. Máte tyto doklady? Navíc ta studna byla asi budována pro potřeby rodinného domu tchána. Pokud by měla být užívána pro dva rodinné domy (tchána a Váš) tak to musí předem vodoprávní úřad povolit.
- jestli jsou ty přípojky ke stávajícímu RD tak žádné přípojky nemáte a budete si je pro svou stavbu nechat povolit a vybudovat.

Prokousávání internetem je Vám k ničemu. Dojděte na ten stavební úřad. Tam to všechno začíná i končí. A raději si předem domluvte schůzku protože tohle bude na delší povídání :-). Předem si pouze s přítelkyní a tchánem ujasněte rámcové parametry nové stavby a dohodněte se komu bude patřit stavební pozemek.

Z vlastní zkušenosti doporučuji si nejdříve sednout s nějakým stavařem, který má zkušenosti s RD, vše probrat a dělat si poznámky. Nechci se vás dotknou, ale z dotazu usuzuji, že se v problematice moc neorientujete. Je dobré jít na stavební úřad připraven. Taky jsem byl před léty ze všeho vykulený. Kámoš mně dohodil jednoho políra, dnes je odhadcem. Několik večerů při troše vínka a byl jsem za vodou. Ne vše se dozvíte na úřadě. Přeji pevné vervy.

Moc díky, vše řádně prostuduji.Nejsem žádný stavebník, profesionál, jen se mi naskytla možnost pozemku a stavby na něm.Nějaké peníze na start máme (cca půl milionu), chtěl bych to nějak uskutečnit.Nehodlám to postavit za rok, jen mě udivují meze zákonů.Neorientuji se v nich, proto ten dotaz.Jak sleduji, cena za papírování předčí téměř cenu nemovitosti :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru