Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavební řezivo

Dobrý den, čeká mne nákup stavebního řeziva na rekonstrukci chaty - bude toho hafo - od výměny nosných sloupků, trámů až po nové krokve, latě. Spočtené to mám, ale zajímalo by mne:
1) na co si dát při nákupu pozor - dbát na konkrétní vlhkost dřeva - aby se to pak moc nepracovalo, sukovitost,....... - nebo je to všechno pod nějakou normou?
2) nemáte zkušenost s nějakou solidní pilou v oblasti - Tábor - Příbram - Písek?

3) měl bych to dřevo po nákupu nechat nějakou dobu odpočívat v místě stavby, jako se to třeba doporučuje u palubek,.. ?

Díky a pěkný den

Předmět Autor Datum
Všechno to bude "včera na tom zpívali ptáci". Takže to pak pracuje. Dá se koupit konstrukční sušené,…
kejki 17.07.2012 22:08
kejki
Cože? Včera? Ráno na tom zpívali ptáci a po poledni už z toho tlučem krovy.. Jinak potvrzuji že za s…
sHpy00n 17.07.2012 22:27
sHpy00n
Z toho jsem pochopil, že na dřevěné konstrukce, kde se používají větší průměry se může klidně použít…
stanley01 18.07.2012 18:13
stanley01
Pri koupi reziva je treba hledet na to, jestli neni drevo uz pri koupi napadane drevokaznym hmyzem.…
Pepanek 18.07.2012 23:16
Pepanek
..použít i normální nevysušené dřevo a nemělo by to vadit. No řekněme že to nevadí ale určitě to ne…
sHpy00n 19.07.2012 22:34
sHpy00n
Ono je to trosku slozitejsi. Udava se, ze drevo vysycha rychlosti cca 2 cm za rok pri spravnem uskla… poslední
Pepanek 19.07.2012 23:31
Pepanek

Z toho jsem pochopil, že na dřevěné konstrukce, kde se používají větší průměry se může klidně použít i normální nevysušené dřevo a nemělo by to vadit.
Na to pak musím navázat otázkou, zdali při ošetřování takovéhoto dřeva různými nátěry proti plísním a hmyzu je dobré počkat až dřevo trochu vyschne, nebo se to může natřít hned, nátěry by tedy schnutí neměly vadit.

Pri koupi reziva je treba hledet na to, jestli neni drevo uz pri koupi napadane drevokaznym hmyzem. Pokud se najdou ve dreve otvurky, je to znamka mozneho napadeni. Pote zbarveni dreva. muze znacit ze drevo bylo pokacene uz jako suche a tim padem nejakostni. Zkontrolovat jestli drevo je rovne rezany. Ukladani reziva na nejakou dobu na stavbe nedoporucuji. Tramy se muzou zkroutit a pak se snima spatne manipuluje. Co se tyce inpregnace drevu to neuskodi. ovsem otazka, jestli ochrani. Drevo pri schnuti ruzne puka. Tyto pukliny nemaji na statiku dreva zadny vliv, ovsem klade tam hmyz larvy. Pokud je drevo nainpregnovane a pak se tam objevi pukliny, tak ty nejsou chraneny. Co se tyce jeste ukladani palubek na stavbe... Ty se ukladaji na dobu cca 14 dnu do mist, kde budou pote instalovany. Je to z duvodu aby nasali tu vlhkost, ktera bude pak v mistnosti panovat. Samozrejme musi byt palubky rozprostreny a prolozeny. ne v balikach s folii. A samozrejme ne v mistnosti, kde se zrovna dodelali omitky.

Ono je to trosku slozitejsi. Udava se, ze drevo vysycha rychlosti cca 2 cm za rok pri spravnem uskladneni. To znamena ze tram 12/12 cm schne 3 roky. Kdo si bude nechavat tak dlouho drevo na zahrade. Samozrejme zpocatku schne rychleji. Ale i tak drevo rozpuka. Pokud nekdo nechce mit rozpukane drevo, musi ho nechat schnout velice pomalu. Ale ikdyz bude mit drevo spravne uskladnene, tak se mu muze zkroutit a ohnout. Ale to je znamka, ze drevo bylo spatne zpracovane na pile.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru