Avatar uživatele
Djukenzie

Stačí pouze jedno JSD (Jednotný správní doklad) ?

Dobrý den, objednal jsem identické balíky z USA. Slouží k obchodním účelům. První balík došel a za vystavení JSD si účtují –

*Vyhotovení JSD 250,00 Kč
*Projednání na CÚ 250,00 Kč
*Avizování+doplnění dokladů 30,00 Kč
Zasílání dokladů 20 % 40,00 Kč
Ručení za úhradu cel.dluhu 100,00 Kč

Celkem tedy přes 670 Kč.
Což je šílená suma za vyhotovení jedné A4 o pár slovech.

Chci se zeptat, jestli se za JSD v takové výši platí stále, a mám s touto sumou také stále počítat ? Nebo pokud se jedná o stejné zboží, už se neplatí za projednání na CÚ atd.. ?

Platit za DPH, CLO a JSD u každého balíku je šílené ždímání peněz.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4480 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Milý tazateli, Váš dotaz mne zaujal a tak jsem jej předala přítelkyni, která léta pracuje u mezinárodní transportní firmy, velmi renomované a požádala jsem jí o názor. Dále přetiskuji s malými úpravami jmen a názvů firem doslova celou naši korespondenci. Věřím, že bude užitečná a nejen pro Vás.

Ahoj Zdeni,

objevila jsem velmi zábavný portál a na něm speciálně otázku pro Tebe, která Tě pobaví. Je to na tomhle linku:

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/staci-pouze-jedno-jsd-jednotny-spravni-doklad

Dej mi vědět odpověd a díky předem.

Zdraví Blanka.

Ahoj Blani,

musím tedy napsat, že mě to moc pobavilo 
Samozřejmě se platí za každý balík, protože je každý balík dalším importním zbožím. Pokud je hodnota zboží v balíku nižší, než 22€, tak se JSD nevystavuje, protože se zboží odbaví na tzv „článek“ nebo „paragraf“, tedy pouze na „razítko“ že zboží má nízkou hodnotu.
Obchodní zboží, které má vyšší hodnotu, než 22€ již podléhá CLU a DPH, takže pokud by pán dovážel zboží u kterého se vyměřuje CLO byla by platba za proclení do volného oběhu (vystavení jedné A4) ještě vyšší.
Musím ještě napsat, že se vše řídí určitými zákony a každý deklarant, který vystavuje ono JSD, se podle nich musí chovat. Tedy: mít veškeré podklady od příjemce (avizace+doplnění dokladů) a musí je uchovávat k případné následné kontrole 10 let, vyhotovení JSD (i když se může zdát, že je to pro deklaranta jak sekání cviček-je to každého know-how a 250 CZK není zrovna moc, to já jsem dražší, víte kolik toho člověk musí umět, aby tohle mohl dělat?) projednání na celnici = veškerý komerční SW, bez kterého se dnes už neudělá nic a firmy za něho platí dost a dost + nepříjemní a nerudní celní „orgáni“, event. prohlídka zboží, u kterého musí být deklarant přítomen. Zaslání dokladů – položka, kterou, bohužel, např. naše transportní firma neúčtuje, ale je to věc, která strašlivě zdržuje od práce, pokud si příjemce vymyslí, že to, co jsme mu poslali někam zašantročil. No a nakonec – ručení celního dluhu = každé JSD musí být nějakým způsobem zaručeno, pokud vznikne celní dluh, že bude uhrazen. Dělá to, namísto příjemce, onen deklarant. Kolonka „záruka celního dluhu“ je údaj povinný a bez něho nelze JSD projednat. Proto mají společnosti, které provozují celní deklaraci, tzv globální záruku, za kterou platí ročně šílený prachy, takže 100 CZK, které vybírají za ručení – je skutečně pšouk. Záruka se vybírá i v případě, že je CLO nulové.
Naše transportní společnost má 500/JSD

No a co dodat? Dnes si to již nikdo na koleni, s propiskou, nevyplní.
Funguje zde naplno ICS – (Import Control System) – tedy e-Dovoz, tj. vše elektronickou cestou.
Nejsme přeci 100 let za opicema 

Snad si z toho něco vybereš, abys mu mohla fundovaně odpovědět 

Papa Zdenka.

Co dodat, vážený pane tazateli? Ještě bych se mohla rozepsat já, která jsem tyto transakce roky účtovala ve středně velké mezinárodní firmě, která sem dovážela žárovky a jen celní jistotu jsme ročně sjednávali u bank za stejných podmínek, jako úvěr a dělala miliony Kč.
Mám ráda detail, vždycky se přesvědčím, že letmý pohled klame a skutečnost je velice odlišná od tzv. „prvního pohledu“. Není třeba se zlobit ani na transportní společnosti, ani na často opravdu nerudné celníky, ani na dodavatelské firmy, od kterých tak rádi nakupujeme věci z exotické ciziny. Vinu je třeba hledat až u prvního, kterého napadlo zatížit nežádoucí zboží clem, aby ochránil vlastní trhy a uzákonit systém ve státě. To ostatní je už jen deformace naší složitou dobou. Zdraví Blankaviz.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek