Avatar uživatele
anonym

Co lze vůbec brát jako trestný čin v případě, kdy člověk škodí výhradně a pouze sám sobě?

Zajímavá 0 před 2784 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Napadá mě jenom tohle:

§ 384 Vyhýbání se výkonu služby
(1) Kdo se za nouzového stavu v úmyslu vyhnout se výkonu služby poškodí na zdraví, předstírá nemoc, padělá listinu, zneužije návykovou látku nebo použije jiného úskoku, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.
(2) Odnětím svobody na osm až dvacet let nebo výjimečným trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 za stavu ohrožení státu, za válečného stavu nebo za bojové situace.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Psychotic

Nic. Jednou z podmínek, aby byl čin považován za trestný, je společenská škodlivost. „Ohrožení veřejného zájmu“. Sám sobě můžete udělat co chcete.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Jsou takové situace. Jedna známá je:
Sám spadnete z kola a zraníte se. Když na to přijde policie, tak dostanete vysokou pokutu (až 25000) za „způsobení dopravní nehody se zraněním“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

Společenská nebezpečnost coby „materiální znak“ trestného činu odešla se starým trestním zákonem roku 2010. Nyní se trestný čin definuje pouze formálními znaky.

před 2784 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

Omyl. Společenská nebezpečnost je pryč a na jejím místě je „společenská škodlivost“. §12 odst. 2 trestního. Nevím, jaký smysl to přejmenování má, ale…

před 2784 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
klumprt

§12 odst. 2 hovoří o zásadě subsidiarity trestní represe aneb tzv. ultima ratio. To je něco jiného než když se ve starém tr. zákoně definoval trestný čin jako „pro společnost nebezpečný čin, jehož znaky jsou uvedeny v tomto zákoně.“ (§ 3 odst. 1)
Čili jednak pro společnost nebezpečný čin (materiální znak) a jednak popsaný v zákoně (formální znak).
V následujícím odstavci bylo přímo uvedeno: „(2) Čin, jehož stupeň nebezpečnosti pro společnost je nepatrný, není trestným činem, i když jinak vykazuje znaky trestného činu.“
To už tam dneska není. Dneska je trestný čin posuzován pouze podle formálních znaků. Ta subsidiarita trestní represe znamená, že odpovědnost, která se dá uplatnit např. z přestupkového zákona nebo z občanského zákoníku má přednost před trestním zákoníkem, pokud nejde o případy společensky škodlivé. To je něco jiného než ta stará dobrá společenská nebezpečnost.

před 2784 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
meTTax

Ačkoliv je pravdou, že společenská nebezpečnost již není podmínkou trestnosti činu, avšak zcela jistě má význam při ukládání trestu. Tr. stíhání se tedy zahájí, ovšem zpravidla pokud nebude orgány činnými v tr. řízení shledáno společensky škodlivým, bude trestní stíhání zastaveno. Ono to v zásadě i souvisí se subsidiaritou trestní represe, kdy se tak nějak „odmítá“ řešit bagatelní trestné činy.

před 2781 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

Stahuji námitku. Zase jste mě dostal 😉

před 2784 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek