Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Streamování multiplexu do sítě LAN a koncesionářské poplatky

Zdravím, jakožto regionální ISP chci ve své síti streamovat digitální vysílání. Po technické ani softwarové stránce problém není, jen se chci zeptat, jak to bude s autorskými a koncesionářskými poplatky. Digitální stream se nedá považovat za televizní vysílání, takže pro uživatele z toho nic nevyplývá, ale co to znamená pro mě jakožto pro poskytovatele služby? A jak se tohle řeší třeba na VŠ kolejích? Díky za odpovědi

Předmět Autor Datum
Tohle IMHO(j) nebude jednoduché :i: Z hlediska koncesionářských poplatků bych se poradil/informoval…
L-Core 12.06.2007 13:10
L-Core
rozhodne pro uzivatele koncesionarske poplatky ano. Pro poskytovatele je to myslim stejne, jako kdyz…
JR_Ewing 12.06.2007 13:29
JR_Ewing
Klienti jsou připojeni 100Mb ethernetem, popřípadě 5GHz wifinou, budujeme optickou páteř (FTTH). Vys…
Ean-code 12.06.2007 20:42
Ean-code
dej vedet jak jsi dopadl :-) kazdopadne po stovce to pujde :-) problem je ( podle pouziteho zpusobu…
JR_Ewing 12.06.2007 22:33
JR_Ewing
Ja mam pocit, ze zatial to chalan nema celkom domyslene. Min by ma tak ako teba zaujimalo cez aky pr…
fleg 13.06.2007 10:55
fleg
no jelikoz je to pres vlc ma na vyber vcelku dost streaming.html otazkou je to ostatni k prenosu pot…
kmochna 13.06.2007 10:58
kmochna
Ano videolan, potazmo VLC je uzasny software. Docela to ovladam a ted jsem delal projekt pro nasazen…
JR_Ewing 13.06.2007 11:20
JR_Ewing
Lenze...pokial sa rozhodne pre unicast/multicast uz vidim ako mu to scipne na prvom switchi (alebo m…
fleg 13.06.2007 11:22
fleg
ja mam ve sve male domaci siti oba switche s IGMP podporou :-) jinak samozrejme stream server stoji…
JR_Ewing 13.06.2007 11:37
JR_Ewing
Nie som sice pravnik ani som sa v touto oblastou doteraz nezaoberal, ale podla mojho laickeho rozumu…
MM.. 12.06.2007 21:28
MM..
Počítač (pokud není vybaven kartou na příjem terestrického vysílání) se ze zákona nedá považovat za…
Ean-code 13.06.2007 10:45
Ean-code
Tady mas poplatky jasne Vysílání bude zachytáváno z DVB-T karty... A s dalsim sirenim bych to vide…
mismas 13.06.2007 11:08
mismas
Já to myslím tak, že pro uživatele mojí služby z toho nic nevyplývá (platit mi za to nebudou, hodlám…
Ean-code 13.06.2007 12:45
Ean-code
platit mi za to nebudou Aj ked je to sucast inej platenej sluzby tak nemozes povedat ze platit ti z…
MM.. 13.06.2007 12:55
MM..
Timhle se dostáváme k něčemu, co jsem nechtěl. OK, vezmeme to tak, že koncesionářské poplatky mají v…
Ean-code 13.06.2007 12:59
Ean-code
ok skusim iny priklad. Freeare. Autor dovoluje dalej zdarma sirit svoj SW. A teraz pride vydavatel c…
MM.. 13.06.2007 13:03
MM..
OK. Tak ještě jinak. Řekněme, že "poskytováním služby zadarmo" si budu snižovat svůj zisk :-D Ale to…
Ean-code 13.06.2007 13:08
Ean-code
tak matka Tereza to sice neni ale kukni sem ppframe.htm kde pisou : Stávající digitální vysílání fi…
kmochna 13.06.2007 13:16
kmochna
Aha.. děkuju za informace. Takže stejně, pokud si uživatel sítě platí koncesionářskej poplatek, tak…
Ean-code 13.06.2007 13:25
Ean-code
neni zac ale radsi bych se mrknul na zakon index.htm resp. http://www.rrtv.cz/cz/static/zakony/pdf/2…
kmochna 13.06.2007 13:41
kmochna
ale to nebude zadarmo aj keby si si znizoval tym zisk :-) stale mas zisk na inej sluzbe ktoru tym st…
MM.. 13.06.2007 15:17
MM..
jj zbezne jsem si to procital - bude se muset registrovat. ---- h) provozovatelem převzatého vysílá… poslední
kmochna 13.06.2007 15:31
kmochna

rozhodne pro uzivatele koncesionarske poplatky ano. Pro poskytovatele je to myslim stejne, jako kdyz bys budoval spolecnou antenu ( ano, jsou tam nejaka specifika, lec nevim jaka ).
Technicky zvladnute? To me docela zajima. Jakou technologii mas pripojene klienty? A jakym zpusobem a v jake kvalite budes signal dopravovat?

Ano videolan, potazmo VLC je uzasny software. Docela to ovladam a ted jsem delal projekt pro nasazeni do produkcniho prostredi ( ne tedy primo sireni televize klientum ). Pro sireni je samozrejme nejlepsi multicast, ale podminkou je aby umely vsechny aktivni prvky v ceste, wifi ho ponekud nezvlada ( toky nad 1Mbit ) kvuli powersavinku a samouspavani, levne routry ho tez neumi. A kvalita je take rozhodujici, precijen se vysila v MPEG2 asi 4Mbit na kanal, coz je koukatelne, ale rekomprese do jineho kodeku on the fly, to je tak dva streamy na jeden pocitac a utrum a kvalita, jakmile u jakehokoli kodeku padne pod 1,5Mbit, tak to vypada opravdu osklive.
No, necht otestuje a da vedet. Urcite vysledky budou zajimave.

Lenze...pokial sa rozhodne pre unicast/multicast uz vidim ako mu to scipne na prvom switchi (alebo mas uz switche s podporou IGMP snoopingu?) v ceste. To nehovorim o tych radiach (mpeg-2 rataj tak 4-6Mb na kanal).
Ohladom VLC som zvedavy kolko to budes ladit aby to slo tak ako ma a neblblo to.
Ale ak nemas co roboti kludne sa do toho pusti.

Nie som sice pravnik ani som sa v touto oblastou doteraz nezaoberal, ale podla mojho laickeho rozumu na dalsie sirenie signalu nemas automaticky prava, aj ked je to volne sireny signal. Ale nepytaj sa ma s kym by si mal podpisat zmluvu resp. kto ma na ten signal prava, netusim :-)

Co sa tyka koncesionarskych poplatkov tak to plati pouzivatel podla prislusneho zakona (zakon definujke kto plati a kto nie - co sa tyka sukromnych pouzivatelov kedysi bolo ze plati ten kto ma zariadenie na prijem verejnopravnej TV, teraz u nas je ze vsetci okrem tych co preukazu ze take zariadenie nemaju, chceli este to zmenit tak aby platzil kazdy kto ma elektriku :) ale to tusim nezmenili). Firmy to maju inac ti musia platit za kazdy prijmac extra.

P.S: ale asi by to chcelo poradit sa s pravnikom... Bude to nieco ako spolocna antena resp. kablovka, a otazka je ci sa to nejak odlisuje (spolocna antena(neplatena) versus vpodstate platena kablovka = zakaznici ti za to pripojenie platia, to moze byt problem = zarabas vpodstate aj na tych kanaloch a to sa prevadzkovatelom tych kanalov nemusi pacit).

Počítač (pokud není vybaven kartou na příjem terestrického vysílání) se ze zákona nedá považovat za zařízení pro příjem televizního signálu a rovněž internetový stream není možné považovat za televizní vysílání.. takže teoreticky nemusím mít doma televizi, nemusím platit koncesionářské poplatky a přesto se můžu dívat na internetové vysílání naprosto legálně. Takže koncesionářské poplatky jsou mimo.

Já to myslím tak, že pro uživatele mojí služby z toho nic nevyplývá (platit mi za to nebudou, hodlám to nabízet jako balíček služeb navíc narozdíl od konkurence). Takže koncesionářské poplatky jsou pro uživatele nepodstatné.
Jde mi jen o to, co budu platit já (jakože mi je jasné, že něco platit budu muset)

platit mi za to nebudou

Aj ked je to sucast inej platenej sluzby tak nemozes povedat ze platit ti za to nebudu. Zvysujes tym predsa uroven inej (platenej?) sluzby takze sa to "platena sluzba" vztahuje aj na to sirenie signalu.
Koncesionarske poplatky nezavisia od toho kto komu plati, ale podmienky platenia konces.poplatkov su presne definovane v prislusnom zakone (skusit google)...

ok skusim iny priklad. Freeare. Autor dovoluje dalej zdarma sirit svoj SW. A teraz pride vydavatel casopisu XY a povie ze prilozi k casopisu "zadarmo" CD, na ktorom bude to freeware, nemoze to urobit bez dovolenia autora. Pretoze to nedistribuuje zadarmo (aj keby casopis bez CD stal rovnako ako casopis s CD, to CD nie je zadarmo, ptz nemozes prist a povedat dajte mi zadarmo len to CD, ak chces CD musis si kupit casopis = to CD je za cenu casopisu, nie zadarmo = vydavatel zaraba vpodstate aj na tom freeware - porusuje podmienky sirenia toho freeware, ak autor dovolil len sirenie zdarma).
neviem nakolko existuje paralela k vysielaniu, ale moze to byt podobne (opytaj sa pravnika).

P.S. co sa tyka konces. poplatkov, ty ako firma mas dalsi primac za ten treba platit extra, to je ale tusim vsetko presne definovane v zakone o koces.popl. staci ho precitat.

tak matka Tereza to sice neni ale kukni sem
ppframe.htm
kde pisou :

Stávající digitální vysílání firmy Czech Digital Group, a.s na 46. kanále v Praze, je podle podmínek stávající licence udělené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání stále pouze ZKUŠEBNÍ a může být kdykoliv přerušeno nebo omezeno a to změnou obsahu nebo snížením vysílacího výkonu. Důvodem může být testování nových systémů nebo případné poruchy prozatím nezálohovaného systému.

a odkaz uz nas zene na cz

sice to neni co chces ale toci se to kolem toho
------------
edit
btw tady se pise tv.pod.cvut.cz
Upozornění: Příjmem multicastového streamu váš počítač splňuje definici televizního přjímače dle zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a je za něj nutné platit koncesionářský poplatek.

Aha.. děkuju za informace. Takže stejně, pokud si uživatel sítě platí koncesionářskej poplatek, tak ho zaplatí jen jednou a vztahuje se na všechny přijímače v jeho užívání.
Ještě mě napadá myšlenka... v případě že budu streamovat multiplex zahraniční televize... jak to bude s poplatky v tomhle případě?
Jinak se omlouvám, že nebudu způsobilý odpovídat tento den na dotazy... vzali mě na vysokou a jdu chlastat! :beer::beer::beer::beer::beer::-D

ale to nebude zadarmo aj keby si si znizoval tym zisk :-) stale mas zisk na inej sluzbe ktoru tym streamom zhodnocujes. Budes musiet splnat asi to co kazda komercna kablovka, ak nechces pravnika tak si aspon precitaj prislusne zakony, nemyslim ze sa tie zakony niekomu tu chce teraz studovat. Pisal som aj to ze asi (IMHO) nemas prava na sirenie toho streamu (aby si si na to dal radsej pozor), je to len IMHO preto lepsie vie poradit pravnik. Aku teda konkretne odpoved (odpoved na co) chces dostat?

P.S. ak chces odpoved na konces.poplatky - domaci pouzivatel (nie firma) plati kobnces. poplatky len raz, moze mat doma aj 150 prijmacov. Takze ano, pouzivatelia zaplatia koces. len raz a nemusia platit nic ine. Co budes platit ty je komplikovanejsie tam je nutne precitat si zakoy alebo kontaktovat pravnika.

jj zbezne jsem si to procital - bude se muset registrovat.
----

h) provozovatelem převzatého vysílání právnická nebo fyzická osoba, která rozhoduje o skladbě
programů převzatého vysílání, včetně služeb přímo souvisejících s programy převzatého vysílání, a
která tyto programy a služby s nimi přímo související šíří nebo prostřednictvím třetích osob nechává v
úplné a nezměněné podobě šířit na základě oprávnění k provozování převzatého vysílání (dále jen
"registrace") podle tohoto zákona,

---

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru