Avatar uživatele
anonym

Co mají např. dle knih a filmů společného trpaslíci, skřítci, skřeti a hobité kromě menší výšky postav?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2620 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„V Pánu prstenů se objevuje plno národů: hobiti, elfové, trpaslíci, ohavní skřeti a mnoho dalších, proto se vám pokusím alespoň část těchto ras více přiblížitl“
http://pan-prstenu.wz.cz/in­dex.php?page=ra­sy
--

"Trpaslík (hovorově trpajzlík) nebo také pidimužík je pohádková bytost s podobou dospělého člověka, ale výrazně menší tělesnou výškou. Blízké jsou pojmy skřítek, skrček, Paleček, permoník, lilipután apod.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Trpasl%C3%ADk

Elfové – nejsou zpravidla překládáni jako elfové, ale jako skřítci či víly.
https://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:vNjI7Sa­nukoJ:https://­cs.wikipedia.or­g/wiki/Elf+&cd=5&hl=c­s&ct=clnk&gl=cz&cli­ent=firefox-b

Skřet je mytologická humanoidní bytost zřejmě pocházející ze severské mytologie, která je obvykle brutální, agresivní a odporná..
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Sk%C5%99et

Hobiti (anglicky hobbits, sindarsky Periannath, lidskou západštinou „Banakil“, Hobitsky „Kudukové“, nebo také půlčíci (angl. Halflings)) Jsou lidem podobné bytosti .jsou našimi příbuznými, jsou nám mnohem bližší než elfové i trpaslíci. Odedávna mluvili jazykem lidí a měli rádi i neradi vesměs stejné věci jako lidé“.

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Hobit

Obecně.
Jde o bytosti z oblasti současné fantasy literatury. . Názvy „bytost" se liší původem, tím z které mytologie pocházejí, zda severské, germánské, anglosaské a jak se nazývají a srovnávají s pojmenováním v mytologií české..

Co je spojuje? To, jak je autor vytvořil ve své fantazii..

Bytosti využívají magii, nejde jen o pohádkové bytosti – být dobrý, nebo jen zlý, zlo vychází z jiných hodnot, takže vždy nevyhrává, mají klasické lidské vlastnosti, jde o střetnutí světa obyčejného a neobyčejného, rozdělení národů a ras, hrdinství, slavné bitvy., znalost různých jazyků, náznakovost, obraz odvážných lidí, i svět, do něhož se hobit zatoulal.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Humanoidní vzhled.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek