Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Střídavě se zapínající a vypínající Wi-Fi

Zdravím,
kabelový internet od Netboxu vede do routeru Dlink DIR-635, odtud do hlavního PC kabelem a do dalšího PC ve vedlejším pokoji přes Wi-Fi adaptér taky od Dlinku. Na tom druhém počítači připojeném přes wi-fi adaptér jsem zaznamenala podivné střídání signálu při koukání na ikonku bezdrátového připojení v tray: několik sekund hlásila připojeno, připojení vynikající, rychlost přes 100Mbit/s, poté po několika sekundách signál na chvilku vypadl, pak zase na několik sekundy naskočil, zase vypadl atd... Všimla jsem si toho v admin účtu, když jsem chtěla aktualizovat Firefox. Samozřejmě jsem se s těmito "přískoky" nikam nedostala. Můžete mi to prosím někdo vysvětlit ::)? A hlavně, co mám zkontrolovat? IP je přidělována přes DHCP, a to jak od Netboxu, tak od routeru.

Internet na hlavním PC přes kabel taky někdy sám vypadne, třeba už (nebo až?) po 5-6 hodinách. Nepomůže ipconfig /release a následně ipconfig /renew, pouze restart. Lze se restartu nějak vyhnout?

Hlavně mi jde ale o zestabilizování připojení toho PC přes wi-fi adaptér. Děkuji předem za jakýkoli relevantní nápad :-)

Předmět Autor Datum
Rychlost cez 100Mb na wifi? A co restartnes nakoniec pc alebo router?
fleg 04.08.2011 10:59
fleg
A co restartnes nakoniec pc alebo router? Počítač, na router moc sahat nechci (aby se nestalo, že n…
Joan 04.08.2011 21:10
Joan
začal bych podezřívat napájecí adaptér routeru. v domácí síti mít dhcp? chápu ještě "statický dhcp"…
lední brtník 04.08.2011 12:52
lední brtník
On není DHCP jako DHCP? [http://pc.poradna.net/file/view/6647-dhcp-png]
Joan 04.08.2011 21:18
Joan
dhcp není problém a se závadou nesouvisí. "static dhcp" slouží jen k pevnému přiřazení domácích adre…
lední brtník 04.08.2011 23:54
lední brtník
Originální napájecí adaptér vypadá skoro stejně, jak ten ve tvém odkazu a na dotek ruky prakticky ne…
Joan 05.08.2011 11:53
Joan
placatý (spínaný) napájecí adaptér by měl něco vydržet, ty nehřejí. pokud je adaptér dobrý, a u rout…
lední brtník 05.08.2011 12:02
lední brtník
Striedanie pripojenia wifi kedy je wifi chvilu pripojene a chvilu zase nie ma pricinu v nedostatocne…
KiloViktor 04.08.2011 15:17
KiloViktor
Ha, toto by mě v životě nenapadlo. Žeby i wi-fi signál si řekl, že "méně je někdy více"? A jak a kde…
Joan 04.08.2011 21:21
Joan
Velmi silny signal mas pri klasickej malej antene len tesne pri routri, ak by si pouzila napriklad 8…
fleg 04.08.2011 23:57
fleg
Odrazy signalu od okolitych predmetov, to je presne ono. Podaktore wifi prijimace (AP, alebo klients…
KiloViktor 05.08.2011 08:33
KiloViktor
Můj router Dlink DIR-635 má tři antény, myslela jsem, že čím víc, tím líp. Potřebuji totiž wifi sign…
Joan 05.08.2011 12:06
Joan
Ano, cim viac anten tym lepsie, ovsem to plati aj pre pocitac. Tam byva dost casto jedna antena, ale…
KiloViktor 05.08.2011 13:14
KiloViktor
Moc děkuji za obsáhlý výklad :-) Tiez preskumajte ci pouzivate normu 802.11n. Ak ani jeden vas poci…
Joan 05.08.2011 15:33
Joan
Ak nepouzivate N-ko a ani sa ho nechystate pouzivat je dobre AP aj vsetky pocitace nastavit na mod 8… poslední
KiloViktor 05.08.2011 16:16
KiloViktor
Problém bych hledal v tom D-linku. Jsou to šmejdy. Pokud vypadává i drátové připojení, schválně zku…
touchwood 05.08.2011 15:39
touchwood
Restartovanie routra sa da dohladat v logu toho routra. Ak by to tak bolo, je dobre preskumat preco…
KiloViktor 05.08.2011 15:55
KiloViktor
Zdroj bude mít pod 40°C, skoro to rukou nepoznám. Pokusím se v logu routeru najít zmínku o event. re…
Joan 05.08.2011 16:03
Joan
podle mě totiž watchdog restartoval samotný router Vida, toto mě nenapadlo. Až se to zase někdy (ce…
Joan 05.08.2011 15:59
Joan

dhcp není problém a se závadou nesouvisí. "static dhcp" slouží jen k pevnému přiřazení domácích adres:
viz volby dole: "DHCP Reservation Enable : Computer Name : IP Address : MAC Address : DHCP Reservations List Enable Computer Name MAC Address IP Address"

co ten napájecí adaptér k routeru? nějaký univerzální spolehlivější není po ruce?
jestli ještě dlink používá ty hřející adptérové kostky, je to sprostý podezřelý č.1

Originální napájecí adaptér vypadá skoro stejně, jak ten ve tvém odkazu a na dotek ruky prakticky není cítit teplo. Mám jej zapojený v prodlužce s vypínačem, ale vypínač nevypínám, protože v té prodlužovačce mám zapíchnutý i Tv a SetTopBox.

Striedanie pripojenia wifi kedy je wifi chvilu pripojene a chvilu zase nie ma pricinu v nedostatocne kvalitnom signali. Nedostatocne kvlaitny signal moze vznikat napriklad aj tym, ze signal je velmi silny.

Ha, toto by mě v životě nenapadlo. Žeby i wi-fi signál si řekl, že "méně je někdy více"? A jak a kde ho mohu zkusit zeslabit? Mám vlastně na výběr z: router - wifi adaptér - PC. Díky, moc problematice nerozumím... :-[

Velmi silny signal mas pri klasickej malej antene len tesne pri routri, ak by si pouzila napriklad 8dB vsesmerku, ktora bezne "dostreli" aj 2-3km tak je jasne, ze v miestnosti zacne tvorit odrazy a dochadza k samoruseniu.
Cize toto nepredpokladam. Skor by som vymenil ten router.

Odrazy signalu od okolitych predmetov, to je presne ono. Podaktore wifi prijimace (AP, alebo klientske stanice) su moc citlive, tak ich pre istotu rusi odrazeny signal, ktory prichadza na antenu v inom case ako hlavny signal a spolu dokopy sa miesaju (presnejsie interferuju) cim dochadza k naruseniu signalu a prijimac si nevie s takym signalom poradit. Teda niektory vie, niektory nevie, zavisi od celkoveho naladenia od vyrobcu.
Niekde sa tomu da pomoct ked sa znizi vysielaci vykon v nastaveni (byva to oznacene ako TxPower).
Je dobre sa s tym pohrat jak na AP, tak na pocitaci v rozsirenych moznostiach ovladaca.
Alebo sa este da tomu pomoct premiestnovanim AP do inej polohy (zhruba +/- 0.5m)

Můj router Dlink DIR-635 má tři antény, myslela jsem, že čím víc, tím líp. Potřebuji totiž wifi signál z tohoto routeru jednak ve vedlejším pokoji (v tom již zmiňovaném počítači přes wi-fi adaptér), tak v synově pokojíčku o kus dál, kde už ikona v jeho mininotebooku Asus hlásí mnohdy velmi slabý signál. Jde to vůbec nastavit tak, aby někde nebyl signál příliš slabý a někde zase příliš silný - z téhož routeru?
Včera mi syn říkal, že v omezeném účtu mu internet šlapal celý den jako hodinky a já jsem se ráno téhož dne nemohla pořádně připojit přes administrátorký. Typ účtu by snad na signál ale neměl mít vliv, ne?

Ano, cim viac anten tym lepsie, ovsem to plati aj pre pocitac. Tam byva dost casto jedna antena, alebo u tych lepsich dve anteny, malokedy tri anteny.
Okrem toho, vypadavanie linky (odpajanie/pripajanie wifi) vo velkej vacsine pripadov iniciiuje klientsky wifi adapter, ktory sa riadi prave kvalitou signalu. Kvalita signalu sa matematicky pocita v ovladaci. Ak prekroci urcitu vyrobcom minimalnu hladinu ovladac da prikaz na odpojenie od siete (zhodi linku) a znovu pripojenie. Vola sa to Reconect.
Vo vasom pripade bude zrejme potrebne sa pohrat s inym umiestnenim AP alebo pocitaca.
Inak wifi nebolo nikdy navrhovane pre fungovanie za prekazkami (stenami). To ze to funguje za stenou je take male plus. Ak si vsimnete v navode, alebo na obale wifi AP, vyrobca niekedy uvadza dosah zariadenia. Ten ale plati len pre priestor bez prekazok (ci uz vnutorny, alebo vonkajsi).
Ono je to tak, ze vyrobca nemoze zarucit fungovanie za prekazkami, pretoze kazdy jednotlivy priestor (+okolite predmety) je iny vzhladom na sirenie elktromagnetickych vln.

Tiez preskumajte ci pouzivate normu 802.11n. Ak ani jeden vas pocitac ju nevyuziva je lepsie prepnut AP iba do modu 802.11b/g. Roznako nastavte pocitace.

Moc děkuji za obsáhlý výklad :-)

Tiez preskumajte ci pouzivate normu 802.11n. Ak ani jeden vas pocitac ju nevyuziva je lepsie prepnut AP iba do modu 802.11b/g. Roznako nastavte pocitace.

Nestahuji žádné velké objemy dat, takže to znamená v routeru vyhledat nastavení norem a "enkovou" snížit na b/g? A v PC připojeném přes wifi adaptér to prosím najdu kde?
Ehm, je možné mít na různých PC nastavenou různou normu? Protože jsem dohledala na internetu, že 802.11b není dobře uzpůsobena k přenosu hlasu, takže kvůli Skype by to asi nemuselo být dobré přepnout na nižší normu.
Díky předem.

Ak nepouzivate N-ko a ani sa ho nechystate pouzivat je dobre AP aj vsetky pocitace nastavit na mod 802.11b/g mixed. Na AP by ste to hadam zvladla a na pocitacoch sa to robi v nastaveni ovladaca v zalozke "advanced" (rozsirene), alebo ak mate instalovanu v pocitaci specialnu utilitu od vyrobcu wifi karty tak to najdete tam.

Problém bych hledal v tom D-linku. Jsou to šmejdy.

Pokud vypadává i drátové připojení, schválně zkus místo restartu PC chvíli počkat (cca dobu, co trvá ten restart), podle mě totiž watchdog restartoval samotný router, a proto po restartu PC už vše jede, neboť se router mezitím stihnul restartovat a připojit k netu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru